Медичне покращення у Нехворощі

На черговій сесії Новосанжарської районної ради депутати таки реформували Нехворощанську лікарню. Після реорганізації у медичному закладі скоротять близько тридцяти посад.

Перед тим як депутати перейшли до центрального, медичного, питання, на трибуну піднялася начальник фінансового управління РДА Любов Кибкало. Вона розповіла про виконання районного бюджету за 9 місяців цього року. При цьому цифри, які озвучила Любов Яківна, були не надто оптимістичними.

— Ми фінансуємо в основному лише захищені статті видатків, — пояснила начальник фінуправління.
Чому ситуація саме така — красномовно пояснили цифри, які депутати побачили на слайді у проекті рішення. За 9 місяців районний бюджет отримав доходів на суму 85904,4 тис. гривень, тоді як видатки за цей же період склали 93311,9 тис. гривень.

— Так ми у «мінусах»! При чому, у великих «мінусах»! — вражено прошепотів один із присутніх на сесії.
Після того, як депутати проголосували за бюджетні питання, перейшли до головного — реорганізації Нехворощанської лікарні №2. На трибуну піднялася головний лікар ЦРЛ Ольга Гиря, яка своїм виступом мала переконати депутатів у доцільності такого реформування. Варто зауважити, вийшло це у неї досить добре. Десятихвилинний виступ головного лікаря супроводжувався демонстрацією слайдів з повним порівняльним аналізом фінансування двох районних лікарень — центральної та Нехворощанської; порівнянням кадрового забезпечення цих медичних закладів; співставленням навантаження на одне ліжко. І практично в усіх слайдах порівняння було не на користь Нехворощанської лікарні.

Так, у центральній районній лікарні (ЦРЛ) на 10 тисяч населення припадає 71,5 медичних працівників, тоді як у Нехворощанській районній лікарні (НРЛ) — 142,4. У той же час медикаментозне забезпечення на одне терапевтичне відділення складає: по ЦРЛ — 4,41, по НРЛ — 2,57 грн. За інформацією з тих же слайдів, по НРЛ на одного жителя виділяють фінансування у розмірі 721, 2 грн. Тоді як районний показник складає 579,3 грн, а у ЦРЛ - 567,3 грн.

У продовження виступу Ольга Гиря пояснила, як саме буде реорганізовано Нехворощанську лікарню. Так, господарська служба перейде до ЦРЛ, поліклінічне відділення реорганізують у амбулаторію загальної практики сімейної медицини. У Нехворощі залишаться стаціонар, який відтепер буде терапевтичним відділенням №2 ЦРЛ та пункт «швидкої медичної допомоги». Щоправда, за новими правилами «швидка» буде підпорядковуватися напряму Полтаві.

Після проведення реорганізації у стаціонарі зменшиться кількість ліжок — на 8. Утім, залишиться іще 20. Найголовніша і найбільш болюча складова реформування — це так зване приведення до нормативу штату лікарні. У ньому після реорганізації скоротять 31 посаду: кільканадцять чоловік, які працювали у Нехворощанській лікарні, внаслідок реформи втратять свою роботу. Ольга Гиря запевнила депутатів, що аналіз провели по кожній фізичній особі і врахували інтереси кожного працівника. Так, відповідно до цього аналізу, із 7 лікарів, які зараз працюють у Нехворощі, двоє віком за 70 років. Із 31 середнього медичного працівника — 7 пенсіонерів, із 17 осіб молодшого медперсоналу — 3 пенсіонери. Тобто, за словами головного лікаря, скорочення, які відбудуться, торкнуться переважно пенсіонерів, а не осіб працездатного віку.

Наприкінці свого виступу, аби остаточно переконати депутатів, Ольга Гиря навела наступні цифри, які мали б підтверджувати ефективність та нешкідливість реформ.

— Процеси реформування у медичній галузі району йдуть протягом 2010-2011 років. Здавалося, це могло б внести певну нестабільність чи, як цього багато хто побоювався, привести до погіршення медичного обслуговування. Але основні рейтингові показники говорять протилежне. За останні два роки в районі: дитяча смертність — 0; материнська смертність — 0; загальна смертність населення зменшилась; народжуваність має тенденцію до збільшення; природний приріст населення збільшився! — зазначила головний лікар ЦРЛ. — І зараз ми реорганізовуємо Нехворощу не для того, щоб стало гірше, а щоб кожен житель отримав більше фінансування!

Перед тим, як депутати перейшли до прийняття рішення, деякі з них виявили бажання виступити.
Так, депутат з Нехворощі Віктор Дубович згоджувався, що лікарню потрібно реформувати.

— Але з вашої інформації виходить, що наші медики тільки кошти проїдали і нічого не робили. Це ж не так! Адже у нас, окрім людей з нашого району, лікуються ще пів-Машівського та пів-Магдалинівського!

— Але ж для людей нічого і не зміниться! - зауважила Ольга Гиря. — Буде терапевтичне відділення, буде «швидка».

— А не вийде так, що будівлю поліклініки потім треба буде розвалити? — поцікавився депутат.

— Ні, там буде амбулаторія! — заперечила головний лікар.

Висловився із приводу реформи і нехворощанський сільський голова Юрій Любимський.

— З лікарнею, безумовно, потрібно щось робити! Ви ж усе почули самі! На другу районну лікарню у держави грошей немає. З районного бюджету ми її не профінансуємо!

Зрештою, депутати переходять до голосування. І більшість із 43 присутніх підіймають руки «за». Утримуються лише 5 районних обранців, серед яких двоє - нехворощани.

У наступному питанні депутати затверджують статут створеного ще у травні центру медико-санітарної допомоги. І призначають Володимира Тура його головним лікарем терміном на 1 рік.

Наприкінці сесії, після розгляду усіх дванадцяти питань порядку денного, голова районної ради Володимир Левицький зачитує депутатам кілька повідомлень. Зокрема про те, що у районній раді утворена депутатська група ВО «Батьківщини» у складі 14 чоловік. А також про те, що фракція Партії регіонів у районній раді збільшилась до 37 чоловік. До неї увійшли депутати Михайло Васюта, який був обраний від «Сильної України», Марія Краснюк із «Народної партії» та Оксана Борсук з «Єдиного центру».


Автор: Володимир ПАРШЕВЛЮК

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.