Якщо у крані немає води

Якщо у крані немає води

Узимку це може сигналізувати про те, що у трубах замерзла вода.

Директор ККП «Водоканал» Іван Дяченко радить кобелячанам уже зараз перевірити стан водопровідної мережі, щоб у період морозів не мати великих проблем. «У минулому році у такий холодний період деякі кобелячани через власний недогляд завдали собі клопоту, «Водоканалу» і ще сотням земляків, — нагадує Іван Іванович. — У однієї жіночки вода взимку затопила хату. А доки ми ліквідовували аварію, третина міста залишалась без водопостачання».

За словами директора «Водоканалу» найчастіше вода в трубах замерзає біля лічильників. Справа в тому, що їх встановлюють у неопалюваних приміщеннях, у всіляких прибудовах, у вуличних колодязях. І якщо температура на кілька діб знижується до -20 і менше — вода замерзає. Потім лопаються труби і починається потоп.

Найбільш радикальним і ефективним вирішенням подібної проблеми є встановлення лічильника в теплому приміщенні. Якщо у людини для цього не вистачає коштів або часу, то Іван Дяченко радить максимально утеплити місце, де розташований лічильник. Є ще один спосіб запобігти замерзанню води. У період лютих морозів можна на ніч залишати відкритим кран, щоб вода постійно збігала. Але при цьому потрібно пам’ятати, що навіть якщо рідина збігає цівочкою товщиною з сірник, то і в цьому разі її вибіжить 400 літрів за добу.

Узагалі ж, Іван Дяченко, який керує «Водоканалом» вже два роки, вважає, що у цьому році комунальники готові до зими добре, як ніколи. «Водоканал» провів заміну старих водопровідних труб на найбільш проблемних ділянках по вулицях Калініна, Садовій, Фрунзе, Дружби, провулку Островського. Майже завжди роботи проводились за принципом співфінансування. Тобто, частину витрат брали на себе жителі райцентру.

Крім того, за літо «водоканалівці» підготували для роботи в холодний період року теплий бокс, у якому стоятиме чергова техніка, придбали мобільну електростанцію, установили на вулицях міста три нових пожежних гідранти. До речі, подібне придбання зроблене вперше за часи незалежності України. «Та головне — міська рада виділила гроші на новий екскаватор, — хвалиться Дяченко. — Стара техніка була не в змозі розкопувати промерзлу землю. Доводилось просити то «Зорю», то приватників. А тепер ми копатимемо самі. Це буде і швидше, і дешевше».

Іван Дяченко також нагадав, що тариф на водопостачання змінювався рівно рік тому. Тоді вода подорожчала до 4 гривень 64 копійок за кубометр. Дяченко пообіцяв, що до весни ціна на воду, швидше за все, не зростатиме. З настанням тепла тариф змінять. Адже вже кілька разів зростав розмір мінімальної зарплати і тариф на електроенергію. А це головні складові ціни на воду.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО з регіону»
9 грудня 2012, 12:16 | Кобеляки | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.