Перевірок стало менше

Україна обрала шлях європейської інтеграції. На саміті Східного партнерства у Вільнюсі заплановано підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом, важливою частиною якої буде Угода про зону вільної торгівлі з ЄС. Це покладає на країну серйозні зобов’язання: всередині України мають бути створені умови, за яких бізнес може працювати прозоро.
Те, що Україна модернізується, добре простежується на динаміці розвитку податкової системи, яка цілком відповідає європейським стандартам. Проведена владою системна реформа у сфері оподаткування має досягти стратегічної мети — побудови сучасної, соціально орієнтованої, конкурентоспроможної ринкової економіки, інтегрованої в ЄС. У Міндоходів запевняють: найближчим часом податкова система України може стати однією з найбільш ліберальних у Європі як за ставками, так і з адміністрування. Про це заявив глава Міндоходів Олександр Клименко в інтерв’ю «Інвестгазеті».
Тим часом підприємці Кобеляк кажуть, що вже стало менше перевірок. Уперше за роки незалежності бізнесу не заважають працювати і розвиватися, не затягують гайки. Жорсткі штрафні санкції замінені інформуванням, попередженням і аналітикою. За словами Олександра Клименка, податкова міліція залишиться у складі Міністерства доходів і зборів у якості Департаменту фінансових розслідувань. Головний акцент у його діяльності буде робитися на розслідуванні великих фінансових злочинів, повідомляє сайт «Дебет-кредит».
Позитивні зміни в устрої податкової системи вже привели до зростання обсягів легального бізнесу, адже ховатися тепер немає сенсу. Мешканці Полтавського регіону, які раніше відкладали відкриття власної справи до кращих часів, починають міркувати про здійснення своїх бізнес-проектів.
Кількість приватних підприємців минулого року зросла на 228 тисяч. У результаті зараз їх 1,26 млн. осіб, які працюють легально. Тенденція зберігається. За оцінками аналітиків Міндоходів, новації спрощеної системи оподаткування приведуть до зростання кількості індивідуальних підприємців у 2013 році принаймні на 20 %, повідомляє «Мінпром».
Позитивна динаміка обумовлена стимулами, закладеними в законодавстві: спрощенням адміністрування єдиного податку, помірними ставками платежів, мораторієм на перевірки бізнесу під час адаптаційного періоду.
Легше стало працювати бізнесові — збільшуються і надходження до бюджету. За даними Міндоходів, за перший квартал 2013 року вони зросли на 7,9 млрд. грн. у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
Реформатори нарощують підтримку своїх ідей у суспільстві. Уже презентовано підручник для учнів 9‑х класів «Основи податкових знань». Предмет формує податкову культуру громадян, його викладатимуть факультативно в усіх загальноосвітніх школах України. Дітей будуть привчати до того, що платити податки — це нормально. Не платити — непристойно. Без розуміння цього питання Україні не обійтися, якщо вона дійсно хоче стати близькою до ЄС.


Автор: Юлія Рудь
13 листопада 2013, 09:17 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.