У школах розпочалися міністерські контрольні

У школах розпочалися міністерські контрольні

Міністерство освіти і науки України протягом місяця проводитиме моніторинг якості загальної середньої освіти за результатами навчання учнів у початковій та основній школі серед 5 та 10 класів.

Моніторинг якості знань розпочався в школах у вівторок 12 листопада. Протягом місяця перевірятимуть знання дітей за попередні роки. Моніторингове дослідження повинне забезпечити об’єктивне оцінювання рівня знань учнів.

Та, як виявилось, сам моніторинг викликав чимало нарікань. Адже для вчителів було проблемним утиснути в шкільну (і так перенасичену) програму нові тестування, батькам варто було купити збірники завдань, а школярам потрібно вчити нове, писати контрольні та ще й готувати моніторингові завдання. І все це в найкоротшу чверть року.

До моніторингу всім учням потрібно було підготуватися. Зокрема, отримати зразки імовірних завдань. До речі, їх не роздають безкоштовно, а продають. Один збірник коштує 7-8 гривень у залежності від предмету. І якщо в учнів п’ятих класів контрольні пройдуть із чотирьох дисциплін і їм, відповідно, необхідно було купити чотири примірники завдань, то десятикласникам — дванадцять. Адже їх перевірятимуть аж із скількох предметів. Як варіант, українським школярам запропонували шукати завдання на сайті Міністерства освіти та науки і роздруковувати їх. Ми вирішили особисто зайти на міністерський сайт і перевірити наявність тестів. Станом на понеділок 11 листопада ми знайшли там зразки тестів з української мови для десятого класу та з математики для п’ятого. До речі, тести з математики можна було закачати аж на шістьох мовах.

Загалом, збірник для проведення моніторингу містить десять варіантів тестів, які складаються із завдань, що відрізняються складністю та формою. Кожен учень виконуватиме один варіант тестів та заповнюватиме бланк відповідей. Правильні відповіді до завдань із відповідних навчальних предметів будуть розміщені на веб-сайті Міністерства освіти і науки України. Кожен учень матиме можливість попередньо самостійно визначити рівень своїх навчальних досягнень із кожного навчального предмета, порівнявши правильні відповіді до завдань тестів, розміщених на сайті, із особистими відповідями у збірниках завдань, які залишаться після проведення моніторингу. До речі, оцінки за цю перевірку в класні журнали не виставлятимуться. Та інформація про результати кожного учня з усіх навчальних предметів буде донесена до відома батьків.

Участь дітей у моніторингу допоможе вчителям і батькам отримати об’єктивну інформацію про результати навчання школярів та сприятиме поліпшенню підготовки майбутніх випускників до державної підсумкової атестації і до зовнішнього незалежного оцінювання.

Ми вирішили завітати до кобеляцьких шкіл та дізнатися, як там проходитиме моніторинг знань. На думку директора Кобеляцького навчально-виховного комплексу №1 Якова Постольника, такі контрольні негативно не відзначаться на шкільному процесі. Він також додав, що збірники завдань для учнів були придбані за батьківські кошти. Для тих, хто не мав можливості купити, їх закачали з інтренету та роздрукували в школі. У Кобеляцькій ЗОШ №2 директор Світлана Ніколенко запевнила, що батьки школярів із розумінням віднеслися до рекомендації Міністерства освіти провести моніторинг. Тому вирішили придбати збірники завдань, аби їхні діти мали можливість ретельно підготуватися.


Автор: Дарія СРІБНА
15 листопада 2013, 12:36 | Полтавщина | Культура та освіта

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.