Обережно, шахраї!

Перед пройдисвітом ми мимоволі відчиняємо не лише двері, а й душу, яку він також умудряється обчистити як липку, забравши віру в людську доброту і щирість. Оговтатись після такого підлого удару людям буває дуже складно.Та чи можливо попередити шахрайство?

Аферисти постійно підвищують свою кваліфікацію, вигадуючи нові схеми обдурювання. Як правило, це юридично грамотні люди, які не мають ні совісті, ні страху. Довірливі громадяни потрапляють на різні гачки афер шахраїв. Наприклад, у якесь село машиною привезли 10 мішків цукру чи якийсь інший товар (крупи, борошно та інше) за ціною, нижчою на 20 відсотків, аніж у місцевому магазині. Звісно, що товар швидко розкупили. Кому не дісталося. Люди починають бідкатися, мовляв, хотіли б теж придбати, чого це сусідці так пощастило. Та відповідь у шахраїв готова: “Немає проблем. Привеземо і вам. Замовляйте. Давайте гроші і ми доставимо товар без жодних накруток”. І люди, не задумуючись, давали гроші. А обіцяного, як кажуть, три роки ждуть. Це, мабуть, про таких простодушних громадян. Надавши певні послуги, тим самим увійшовши у довіру до людей, їх просто “кидають”, зібравши з довірливих людей значні суми грошей.

Та трапляються й інші випадки. Наприклад, до бабусі приходить ввічлива гарно одягнена жінка, яка видає себе за працівника соціального захисту населення, й говорить, що в державі проводиться обмін грошей на купюри нового зразка. Потім пропонує здати кошти, які є в старенької в наявності. Та натомість дає бабусі папірці, які нічого не варті. Або ще непрохана гостя говорить, що старенька отримала добавку до пенсії, дає їй фальшиву купюру номіналом 200 або 500 гривень та просить, щоб та дала їй здачу.

Зачасту ще шахраї можуть телефонувати на мобільний телефон, представлятись працівником міліції та говорити, що ваш син чи донька знаходяться зараз у відділку за скоєння якогось злочину, наприклад, за ДТП чи крадіжку. Для того, щоб вирішити це питання, злочинці пропонують перерахувати гроші. Якщо ж батьки не виконають цього, то дитині загрожує в’язниця. Люди, перебуваючи в шоковому стані, переводять певну суму коштів на рахунок шахраїв. І часто ці суми переказів є досить значними: у залежності від скоєного вони коливаються від 5 до 10 тисяч гривень. Також варто попередити про ще один метод обману по телефону. Коли людині телефонують із банку чи з іншої серйозної організації та починають випитувати особисті дані — номер картки, пін код. Пам’ятайте, що платіжна картка прикріплена до номера мобільного телефону. Приміром така ситуація, вам телефонують (номер уже шахраї знають), прохають сказати останні цифри картки, дізнаються до кого ви найчастіше дзвонили, коли поповняли рахунок і так далі. Потім зв’язуються з оператором і блокують ваш номер. Через деякий час відновлюють його вже як свій і, маючи достатньо даних, перевіряють баланс вашого рахунку та перераховують гроші на свою картку.

Тому необхідно бути уважнішими. Усі серйозні офіційні справи не вирішуються по телефону. Якщо вам зателефонували нібито з банку, то сходіть туди самі. Якщо особа відрекомендувалася співробітником правоохоронних органів і говорить, що затримали вашу дитину, то відразу ж зв’яжіться з дитиною. А потім обов’язково звертайтеся в міліцію.

Шахрайство — злочин, який дуже непросто викрити, а ще важче довести. Адже для цього необхідно підтвердити умисел цих людей щодо скоєння такого діяння. Шахраї ж часто стверджують, що “брали, щоб повернути”. І справді, іноді дивуєшся, ну як на таке могли спокуситися постраждалі? Жоден банк не видасть кредиту, не переконавшись у платоспроможності клієнта. Люди ж чомусь часто позичають значні суми аферистам, із якими ледь знайомі. Коли ж нарешті усвідомлюють, що ті просто не збираються повертати борг, звертаються до міліції з криком відчаю “Допоможіть!”. Власне, у цих випадках діють цивільно-правові відносини. Та чи думає про це громадянин, який “клюнув” на гачок чергової “суперпропозиції”? З криком “Допоможіть!” він побіжить до міліції завтра, а сьогодні, не задумуючись, віддає свої кровні за самі лише обіцянки, щоправда, виголошені досить переконливо талановитими акторами злодійського життя.

Стаття 190 Кримінального кодексу України передбачає такі види покарань (санкція) за шахрайство. За першою частиною статті — штраф до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; виправні роботи на строк до 2-х років; обмеження волі строком до 3-х років. За другою частиною статті — штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; виправні роботи на строк від 1-го до 2-х років; обмеження волі строком до 5-и років; позбавлення волі до 3-х років. За третьою частиною статті — позбавлення волі від 3-х до 8-ми років. За четвертою частиною статті — позбавлення волі від 5-ти до 12-ти років із конфіскацією майна.

Шановні жителі Кобеляцького району! Застерігаємо вас від подібних випадків. Не довіряйте незнайомим людям. Якщо до вас прийшли незнайомці, перевіряйте їхні дані, запам’ятовуйте їх. Якщо вам відомо про якісь випадки, пов’язані з шахрайськими діями, просимо негайно телефонувати до міліції за номером 102!


Автор: Людмила Домнич, Кобеляцький РВ
25 грудня 2013, 12:24 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.