Субсидії нараховуватимуть по-новому

Субсидії нараховуватимуть по-новому

Із 1 жовтня Кабінет Міністрів змінив порядок нарахування субсидій. Зокрема, були оновлені норми споживання води, газу та електроенергії.

За роз’ясненням ми звернулись до спеціалістів Кобеляцького управління праці та соціального захисту населення, у відділ грошових виплат та компенсацій. Спеціалісти розповіли, що досі субсидії призначалися двом категоріям громадян за фіксованими відсотками обов’язкового платежу. Перша категорія — це сім’ї, до складу яких входили виключно непрацездатні громадяни і дохід яких був меншим прожиткового мінімуму на особу. Вони сплачували за житлово-комунальні послуги не більше 10 відсотків сукупного доходу. Друга категорія — це сім’ї, до складу яких входили також працездатні громадяни. Такі родини сплачували не більше 15 відсотків сукупного доходу.

Та з 1 жовтня платіж розраховуватимуть індивідуально для кожної сім’ї за спеціальною формулою.

Для визначення відсотка індивідуального платежу потрібно середньомісячний дохід сім’ї на одного члена за попередні 6 місяців поділити на прожитковий мінімум на одну особу (у 2014 році — це 1176 гривень) і на базовий коефіцієнт 2, після чого помножити на базовий коефіцієнт 15.

Приклад розрахунку. Родина з трьох осіб за 6 місяців заробила 18 тисяч гривень. У цьому випадку середньомісячний дохід на 1 людину складе 1000 гривень. Підставляємо 1000 гривень у формулу: 1000 гривень/1176 гривень/2*15=6,38. Виходить, що сім’я заплатить 6,38% доходу, а не 15%, як раніше.

Хоча, коли середньомісячний дохід на 1 людину складе, для прикладу, 3000 гривень, то сім’я заплатить вже не 15% доходу, як раніше, а всі 19,13%. Виходить, чим більший дохід, тим більше мусиш платити.

Начальник відділу грошових виплат та компенсацій Олександр Боровик зазначив, що Постановою Кабінету Міністрів «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» затверджено також нові соціальні норми житла.

Наразi в Українi одна норма загальної житлової площi i для одержувачiв субсидiй, i для пільговиків: 21 квадратний метр на кожного члена сiм’ї, зареєстрованого в будинку, та додатково 10,5 квадратних метра на сiм’ю. Та з 1 жовтня цей норматив збережеться тiльки для пільговиків. А от для одержувачiв субсидiй установили новий ліміт: 13,65 квадратних метра загальної площi на одну людину i додатково 35,22 квадратних метра на сiм’ю (домоволодiння). Тобто, 48,87 квадратних метра на особу.

Далі у спеціалістів Управління праці та соціального захисту населення ми поцікавились, які документи необхідно надати для оформлення субсидії. Олександр Боровик повідомив, що пенсіонери до Управління подають лише заяву та декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у житловому приміщенні. Довідки про розмір призначеної пенсії вони не подають. А працюючі особи додатково ще мають подати довідки про доходи кожної зареєстрованої в житловому приміщенні особи.

Якщо ж до складу родини входять:

— працюючі пенсіонери, то подається довідка про заробітну плату;

— особи, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, подають довідку про перебування на обліку та розмір допомоги із безробіття;

— особи, які навчаються (студенти), надають довідку про отримання стипендії. Якщо стипендія не виплачується — довідку про неотримання стипендії.

Насамкінець у спеціалістів Управління праці та соціального захисту населення ми поцікавились, чи зросла цього року кількість бажаючих оформити субсидію. Олександр Боровик відповів, що орієнтовна кількість таких людей складає 1350 жителів району. Та цей показник залишається на рівні минулорічного.

— Аби не створювати черг та ажіотажу, ми вже сформували попередній макет документів, необхідних для оформлення субсидій на вищезазначену кількість людей, — каже начальник відділу. — Необхідні бланки в наявності також є.

 

Пропонуємо для порівняння

нові нормативи споживання послуг

Послуга

Норма до 01.10.2014

Норма з 01.10.2014

Норма житла:

Пільги

21м2 на особу + 10,5 м2 на сім’ю

Не змінюється

Субсидії

13,65 м2 на особу+35,22 м2 на сім’ю

Споживання природного газу:

На опалення

11 м3 на 1м2 площі (в опалювальний період)

7 м3 на 1м2 площі * на коригуючий коефіцієнт (в опалювальний період)

На газову плиту (приготування їжі)

9,8 м3 на особу

6 м3 на особу

На газову плиту (приготування їжі та підігрів води)

18,3 м3  на особу

9 м3  на особу

На газову плиту і водонагрівач

23,6 м3 на особу

18 м3 на особу

Водопостачання

Постачання холодної води

Встановлюється органами місцевого самоврядування. У Кобеляках — 6,3 м3  на особу

4,0 м3 на особу

Споживання електроенергії:

У будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами

75кВт/год. на сім’ю з однієї­двох осіб + 15кВт/год. на іншого члена сім’ї

90кВт/год. на сім’ю з однієї особи + 30кВт/год. на іншого члена сім’ї (але не більше, ніж 210 кВт)

 


Автор: Дарія СРІБНА
13 жовтня 2014, 09:19 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.