«Безневинними жертвами людиноненависної ідеології стали мільйони українців»

«Безневинними жертвами людиноненависної ідеології стали мільйони українців»

22 листопада в Нових Санжарах відбувся мітинг-реквієм із нагоди дня пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. Ця дата присвячена подіям 1932-1933 років. Тоді в результаті радянської політики хлібозаготівель і колективізації від голоду в Україні померли мільйони людей. У 2006-му році влада нашої країни визнала злочинні дії радянської влади геноцидом українського народу.

У пам’ять про жертв Голодомору в різних містах і селах України встановлено меморіальні комплекси, проходять церемонії поминання, жителі збираються разом і несуть у руках запалені свічки, які покладають до підніжжя меморіалів. Саме до такого пам’ятного місця в суботу новосанжарці йшли колоною по одній із центральних вулиць селища. Традиційно в їх руках були пшеничні колоски, запалені свічки та квіти.

Біля пам’ятного знаку жертвам Голодомору до присутніх звернулася секретар селищної ради Валентина Олянич, яка і відкрила мітинг-реквієм. Виконуючий обов’язки голови райдержадміністрації Роман Павліченко зазначив, що безневинними жертвами людиноненависної ідеології та «імператорського сталінізму» стали не тільки мільйони українців, а й багато людей інших національностей. Практично кожна сім’я, яка проживала у той час в Україні, зазнала людських втрат, а ми, живі нащадки жертв голодомору, ще й досі відчуваємо на собі його страшні наслідки.

Заступник голови районної ради Сергій Бодак сказав: «Нині у кожному місті і селі, у кожній оселі, у кожній родині люди схиляють голову перед пам’яттю про невинно убієнних голодом-геноцидом, ставлять свічки перед образом Божим. Ця хвилина резонує в наших серцях тихою молитвою, очищаючи наші душі від зла. Наше завдання — зберегти пам’ять про все, що відбулося на українській землі. Спільна історія має об’єднувати нас і робити сильнішими. Це — фундамент нашого майбутнього».

Також на мітингу виступила голова районного осередку партії ВО «Свобода» Роза Туманова. А член районного осередку Всеукраїнської громадської організації «Просвіта», поет Віталій Чепіжний зачитав присутнім вірш на тему Голодомору.

Керівництво району і селища, делегації трудових колективів, представники громадських організацій та духовенство вшанували хвилиною мовчання жертв страшного голоду, штучно створеного на найродючіших землях світу.
Після цього відбулося покладання квітів та колосків до пам’ятного знаку жертвам Голодомору, у якому взяли участь новообраний народний депутат України Андрій Река та керуюча справами виконкому селищної ради, депутат районної ради Інна Коба.

Насамкінець отець Дарій провів поминальне богослужіння. Присутні молилися, щоб такі роки більше ніколи не повторилися, а людям, які віддали своє життя, Бог дав Царство Небесне.






Автор: Юрій УГОРЕЦЬ, «ЕХО з регіону
28 листопада 2014, 12:09 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.