Скажи палінню - НІ!

Скажи палінню - НІ!

20 листопада у Новосанжарському навчально-виховному комплексі проводили акцію боротьби з палінням.
Щоб не переривати навчального процесу, організатори влаштували дійство на перерві і зайняло воно не більше 15-ти хвилин. До актового залу школи запросили учнів четвертих класів. Та подивитися на виступ школярів прийшли і деякі старшокласники.
— По-перше, я хочу сказати, що Міжнародна організація охорони здоров’я оголосила кожен третій четвер листопада «Днем непаління», — розпочала ведуча. — І ми, учасники проекту «Молодь за здоров’я», учасники гуртка «Молодь за здоровий спосіб життя», підготували загальношкільну акцію, яку назвали «Скажи палінню - НІ!». Ми пройшлись по всіх класах, донесли до кожної дитини своє бачення здорового способу життя і відмови від такої шкідливої звички як паління. Ми хочемо зараз виступити перед вами з нашою агітаційною бригадою і розповісти, що інші активісти думають про шкідливі звички, що може бути, коли ти палиш, або коли палять біля тебе.
Організатори акції випустили спеціальні буклети, у яких зібрали вислови відомих людей про паління, вказали, якими хворобами може хворіти людина, якщо вона палить, скільки людей помирає та як позбавитися від цієї шкідливої звички. Тобто, пам’ятка про те, як кинути палити. Такі буклети прямо в залі роздали всім четвертокласникам. Після цього розпочався виступ агітбригади «6 кадрів», яка показала своє бачення проблеми паління.
— Ми — в боротьбі за здоров’я нації, ми — в боротьбі зі шкідливими звичками, ми розкажемо, пояснимо і застережемо від біди, яка чекає нас на кожному кроці, — розпочала свій виступ агітбригада.
Один хлопець грав роль такого собі любителя покурити, який не шкодує про свій вибір, а дівчатка, вдягнені у вишиванки, переконували його у шкідливості цієї звички.
— Одного разу спробував ти закурити, до цього звик й не має вороття. І лиш себе доводиться винити, бо сам руйнуєш ти своє життя, — зверталися дівчата до любителя шкідливих звичок.
Антирекламою у віршованій формі згадали виступаючі і різні марки цигарок: «Якщо справжній ти балбес — цигарки кури «Експрес», наковтатись хочеш диму, то пали бридоту «Приму», хочеш вмерти в тяжких муках — цигарки кури «Прилуки», безліч матимеш проблем, як запалиш ти «LM».
А на завершення свого виступу учасники агітбригади запропонували присутнім прослухати декілька фактів: «Нікотинова залежність — найпоширеніша в світі. Палить кожен п’ятий житель нашої планети. Мабуть, багато хто вже знає, що Україна стала рекордсменом паління в Європі, бо кожен другий дорослий українець палить. Немає такої системи органів, яка б не постраждала через куріння. Кожен курець скорочує собі життя на 5-10 років. 90 % помираючих від раку — курці, 75 % помираючих від інфаркту — курці. І доки не пізно, давайте над цим замислимося. Хочете довго жити — припиняйте палити».

 

Діти мають знати свої права та обов’язки

А ще 20 листопада у актовому залі Новосанжарського НВК проводилась виховна година під назвою «Діти мають права», присвячена Всесвітньому дню дітей. Проводили ж виховну годину учні 5-В класу, до речі, це був їхній дебют. Незважаючи на це, діти були напрочуд зібрані, організовані і прекрасно трималися на сцені. Звичайно ж на виховній годині учнів ознайомили із правами, про які йдеться у конвенції.
Школярі ставили сценки із казок «Попелюшка», «Івасик Телесик», «Мауглі» та «Гаррі Поттер», після чого ведуча запитувала усіх, які права дітей були порушені у конкретній ситуації. Також діти розгадували різні ребуси, співали патріотичні пісні та перевіряли наскільки добре вони знають свої права.
Протягом усієї виховної години школярам розповідали про їхні права, та в кінці нагадали, що в них є і обов’язки: «Пам’ятаймо, наше право не повинно порушувати права інших. Від народження ми маємо певні права, які гарантує і захищає держава. Із віком у нас з’являються обов’язки та відповідальність. Існують закони, які визначають наші обов’язки. І ми маємо їх знати. Незнання закону не звільняє від відповідальності за свої вчинки, дії чи бездіяльність. Немає прав без обов’язків, немає обов’язків без прав».
Після дійства наші кореспонденти задали декілька питань класному керівникові 5-В класу Катерині Вісич.
— Катерино Павлівно, розкажіть, будь ласка, чому саме ваш клас проводив виховну годину?
— Нам запропонували і ми погодились провести захід, приурочений до Міжнародного дня дитини. 20 листопада 1989 року була прийнята Конвенція про права дитини, а в 1998 році Україна її ратифікувала. Ми хотіли познайомити школярів із їхніми правами та обов’язками. Адже вони інколи вважають, що в них є тільки права, а про свої обов’язки забувають.
— Катерино Павлівно, а ви самі готували дітей до виступу чи батьки допомагали?
— Готувалися самі. Батьки допомогли з музичними виступами. У нас в класі навчається Валерія Яценко, яка на професійному рівні займається музикою, а в неї мама — викладач у музичній школі. І вони зробили музичне оформлення виховної години. Я дуже вдячна батькам Валерії за допомогу.
— А як Ви вважаєте, чи знають сучасні діти свої права та обов’язки та чи дотримуються їх?
— Школярі цікавляться своїми правами, але вони, на жаль, досконало їх не знають. Те саме можу сказати і про обов’язки. Навіть у підручниках про права написано дві сторінки, а про обов’язки — декілька речень. Тому, працюючи над цими темами, я намагаюсь обов’язкам приділяти стільки ж уваги, як і правам. Потрібно і в сім’ї, і в школі більше звертати увагу на ці питання, щоб діти змалечку знали і користувалися своїми правами та обов’язками.






Автор: Юрій УГОРЕЦЬ, «ЕХО з регіону»
30 листопада 2014, 10:20 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.