Пільги і субсидії — вагома складова сучасного життя

Нещодавно в управлінні праці та соціального захисту була проведена чергова нарада з питань надання пільг і субсидій для населення району в опалювальний період 2014-2015 років із уповноваженими представниками сільських рад.

Мета зібрання — проінформувати про важливі зміни в чинному законодавстві із вищезазначених питань. На обговоренні було два питання: забезпечення пільгами і субсидіями пільгових категорій населення в опалювальний період та облік осіб, які переміщуються із тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції й надання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання та оплату житлово-комунальних послуг.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Наталія Гомля наголосила, що з 1 жовтня 2014 року пільгова категорія населення забезпечується пільгами відповідно до змін у чинному законодавстві. Опалювальний період у районі розпочався 24 жовтня 2014 року відповідно до розпорядження голови райдержадміністрації, що важливо враховувати при забезпеченні пільговиків пільгою з газопостачання на опалення природним газом до кінця опалювального сезону 2014-2015 років. Тому дуже важливо, щоб населення району було проінформоване про оплату за послугу газопостачання на опалення в жовтні 2014 року з урахуванням пільгової знижки та в подальші місяці опалювального сезону.

Ірина Стогній, начальник відділу персоніфікованого обліку отримувачів пільг обслуговування інвалідів, ветеранів війни і праці та з питань постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, повідомила, що в управлінні праці та соціального захисту населення на обліку в реєстрі отримувачів пільг пільговиків перебуває 11578 громадян, які мають право на житлово-комунальні пільги. Також нагадала, що віднедавна прийнята Постанова Кабміну за № 409 від 6 серпня 2014 року «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» встановлено нові соціальні норми споживання житлово-комунальних послуг для надання пільг і субсидій. Ці зміни набрали чинності 1 жовтня 2014 року:

— Пільгова категорія населення і надалі буде використовувати пільги по факту та в межах норм, які затверджені вищезгаданою чинною постановою. Зміни відбулися в кожному виді послуг.

Далі Ірина Борисівна розповіла про деякі безпосередні зміни в наданні пільг. Розпочала з послуги електропостачання. До 1 жовтня 2014 року пільгова норма для пільгових категорій населення становила 75 кіловат на сім’ю з однієї-двох осіб і 15 кіловат на кожного іншого члена сім’ї. Тепер же норма змінилася: 90 кіловат на сім’ю з однієї особи і 30 кіловат на кожного іншого члена сім’ї.
Потім перейшли до послуги водопостачання холодної води: раніше застосовувалась єдина норма, додаткова була відсутня. Із 1 жовтня 2014 року соціальна пільгова норма: 4 куби на одну особу при наявності лічильника, за відсутністю лічильника проводиться розрахунок з урахуванням норми 4 куба. Те ж саме стосуватиметься і водовідведення — 4 куби. Також вивезення сміття — 0,4167 куба на одну особу.

Норми при наданні послуги з газопостачання теж змінилися, оскільки змінився коригуючий коефіцієнт для розрахунку розміру витрат природного газу в індивідуальних та багатоквартирних житлових будинках. Послуга газопостачання на опалення раніше надавалась при основній нормі 11 кубічних метрів на 1 квадратний метр і додаткова — така ж сама. Тепер норма змінилася. Основна соціальна пільгова норма становить 7 кубічних метрів на 1 квадратний метр та додаткова 7 кубічних метрів на 1 квадратний метр. Газопостачання на плиту (без централізованого водопостачання гарячої води): 18,3 кубічних метра на одну особу було раніше, а зараз стало 9 кубічних метрів на одну особу. Витрати на газовий водонагрівач: 23,6 кубічних метра на одну особу було раніше, зараз — 18 кубічних метрів.

Ірина Стогній наголосила, що для отримання точної інформації про тарифи і їх вартість для пільговиків слід відвідати підприємство-надавача. Співробітники в розрахунковій книжці зроблять відмітку про пільгову ціну. Це  — обов’язково.

Також Ірина Стогній розповіла про те, що останнім часом до управління праці звертаються родини учасників АТО з довідками із військових частин за підписом командира частини про перебування в цій зоні і на певній території. На сьогодні в управлінні праці та соціального захисту населення жодним законодавчим документом не визначений порядок встановлення статусу учасникам АТО. Тому, як пояснили на нараді, для того, щоб надати пільги і забезпечити соціальний захист громадян, потрібно встановити статус особи. А у вищезазначених довідках немає ніякої інформації про статус військовослужбовців. Відповідно до роз’яснень Новосанжарського військового комісаріату, ці довідки та інші документи з часом будуть відправлятися в міжрегіональну комісію Києва для надання цим особам відповідного статусу. І тільки тоді управління праці зможе на законних підставах надати таким особам пільги.

Говорили також про субсидії, до порядку надання яких внесено зміни. Відтепер вводяться нові державні соціальні стандарти у сфері житлово-комунального обслуговування, які будуть застосовуватися для обрахунку всіх видів державних соціальних гарантій при оплаті житлово-комунальних послуг. Соціальні норми житла та соціальні нормативи користування житлово-комунальними послугами — 13,65 кв. м. на особу та + 35,22 кв. м. на сім’ю, тобто, 48,87 кв. м. на одну особу. Комісія при РДА з надання матеріальної допомоги позбавляється права приймати рішення про надання субсидії на збільшену понад норму площу житла. Передбачається враховувати дохід на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які зареєстровані на житловій площі і декларують відсутність доходу, або доходи яких менші прожиткового мінімуму. Субсидія надаватиметься одному із зареєстрованих членів домогосподарства, на якого відкрито особовий рахунок. Для осіб, які перебувають у шлюбі, зареєстровані і проживають окремо, субсидія призначається на соціальну норму житла (нині субсидія призначається без урахування додаткових 10,5 кв. м. на сім’ю). Сума субсидії, яку управління праці та соціального захисту населення переказує на рахунки підприємств надавачів житлово-комунальних послуг для оплати їх вартості в розмірі соціальних нормативів і яка невикористана домогосподарством унаслідок економії споживання послуг, зараховується підприємством, як оплата обов’язкової частки платежу домогосподарства на наступний розрахунковий період. Субсидія призначається, виходячи із соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, і перерахунок розміру призначеної субсидії за фактичними обсягами споживання послуг не здійснюється. Змінюється розрахунок відсотка обов’язкового платежу сім’ї, який визначатиметься для кожного домогосподарства індивідуально в залежності від сукупного доходу. Виключаються положення щодо можливості зменшення обов’язкового платежу громадян внаслідок економного споживання послуг.

До уваги сімей, члени яких служать в зоні проведення антитерористичної операції! У разі, коли обсяг споживання води, газу, електроенергії вимірюється індивідуальними засобами обліку, субсидія розраховується виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб, які фактично у ньому проживають, за наявності документів, що підтверджують тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих та на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. До зазначених документів належать довідки, що підтверджують перебування особи в іншому місці у зв’язку з роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням.

Начальник управління Наталія Гомля, підводячи підсумки наради, підкреслила вагомість таких зібрань задля забезпечення пільгами та субсидіями і своєчасного інформування населення району про зміни в чинному законодавстві.


Автор: Олександр ПОВІТКОВСЬКИЙ, «ЕХО з регіону»
30 листопада 2014, 15:25 | Нові Cанжари | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.