«За самовільне випилювання лісу – штраф 1500 гривень»

«За самовільне випилювання лісу – штраф 1500 гривень»

Із здорожчанням енергоносіїв усе більше українців переходять на альтернативні засоби обігріву. Одним із його видів є дров’яне опалення. Де і в якій кількості можна запастись дровами, тижневику «ЕХО» розповів Юрій Волошин, тимчасово виконуючий обов’язки директора ДП ПДЛП «Полтаваоблагроліс».

Головний лісничий повідомив, що придбати паливні дрова можна за адресою: Кобеляки, вулиця Дніпропетровська, 1 г:

— У Кобеляцькому агролісництві сосну реалізують за ціною 108 гривень/куб для населення та 132 гривні/куб — для підприємств, без навантаження і доставки. Дрова пропонуються у великій кількості. Та можна придбати й інші породи деревини.

Крім того Волошин пояснив, що самостійно випилювати дерева заборонено:

— Підприємство постійно проводить санітарні рубки, у такий спосіб доглядаючи за лісовим масивом. Населенню заборонено самостійно випилювати будь-яку деревину, незалежно від того чи це посадка, чи лісовий масив. Сухостій, падалишні дерева потрібно придбавати в агролісництві. За самоуправство на порушника чекатиме штраф від 1500 тисячі гривень.

Також лісничий нагадав, що Кобеляцьке агролісництво реалізує для населення новорічні ялинки. Вони коштують від 15 гривень і вище. До речі, ялинки спеціально на замовлення не зрубують. Їх заготовляють шляхом освітлення ділянок лісових масивів. Ці заходи формують деревостани бажаного складу й густоти.

 

Яку деревину використовувати в якості дров

Із появою в будинку дров’яного котла або каміну відразу ж постає питання: яку деревину використовувати в якості дров, щоб отримати максимум тепла. Кожен її сорт має свої характерні особливості, які роблять процес горіння ефективним. Породи дерев класифікується таким чином: тверді, середньої твердості і м’які. Тверді породи забезпечують високий жар, а також гарантують довше горіння. У м’якої деревини тепловіддача значно менша, та завдяки м’якій текстурі волокна вона добре обробляється.

 

Дубові дрова

По-перше, тверда і цінна порода деревини, а вже потім дрова. Тому їх вважають елітними, що відбивається на ціні. На дрова вибирають дерева середнього віку, тоді вони горять довше і виділяють більше теплоти. Молодий дуб дає мало жару, крім того, у будинку буде відчуватися запах тліючого вугілля. Старий дуб утворює багато золи, а тепла від нього менше і повітря в кімнатах стає важким. По-справжньому хороші дубові дрова при горінні наповнюють приміщення терпким запахом і ароматом лісової свіжості. Найкращі дрова — дубові.

 

Березові дрова

Їх відносять до твердих порід і вважають одним із найбільш оптимальних варіантів, оскільки за теплотворною здатністю вони лише трохи поступаються дубовим і на 15–25 % перевершують соснові й осикові. Крім того, вони довго горять, не іскряться і дають рівне полум’я. Та є в березових дров і недолік: вони містять у великій кількості смолисті речовини, особливо їх багато в корі, тому на розпал застосовувати кору не рекомендується. Та й самі березові дрова при спалюванні виділяють велику кількість сажі, яка відкладається у димарі. Щоб димар в кінці розпалювання очистився, потрібно підкинути кілька осикових полін. Під час згоряння берези приміщення наповнюється неповторним ароматом та природними фітоцидами (відбувається дезінфекція повітря і люди, які живуть у будинку, не хворітимуть на респіраторні захворювання). Але пам’ятайте, що березові дрова, які пролежали більше, ніж два роки, ці властивості поступово втрачають.

 

Вільхові дрова

За свою здатність швидко розпалюватись та виділяти багато тепла їх називають «царськими». Крім того, у них низька смолянистість і горять вони практично без диму. Вільха підходить для топки в лазні «по-чорному». Аромат, який вони виділяють при горінні, має протизастудні властивості. Якщо будинок опалюватиметься дровами з вільхи, то його мешканці всю зиму будуть бадьорими і енергійними. Вільхові дрова можна застосовувати для видалення сажі в димоході, після топки сосною і ялинкою. Стануть у нагоді вільхові дрова і для приготування шашлику, а вільховою стружкою і тирсою можна коптити м’ясо й рибу. Вільха швидко висихає в природних умовах і не втрачає свій аромат, навіть якщо зберігається більше трьох років.

 

Осикові дрова

Їх важко розпалювати і жару вони дають мало. Також ці дрова дуже швидко згорають. У них яскраве довге полум’я, яке не коптить, тому їх використовують для видалення сажі з димаря. Ці дрова можна підкласти у вже розтоплену піч, тоді вони будуть тримати жар.

 

Липові дрова

Прекрасні для топки лазні. Їх солодкуватий аромат добре впливає на органи дихання. Ці дрова складно розпалити, але жар у них стійкий і довготривалий. Як і березові, їх не варто зберігати більше, ніж два роки.

 

Соснові і ялинові дрова

Ними також можна опалювати, але в них міститься велика кількість смолистих речовин. Сосна горітиме яскравіше ніж ялина, через більш високий вміст смоли. Ці дрова при згорянні тріщать і «стріляють» гарячими вуглинками, тому з ними треба бути особливо обережними. Соснові і ялинові дрова виділяють смоляний аромат ефірних олій і лікують верхні дихальні шляхи.

 

Факти

Екологічно чиста зола виходить зі старої, великої деревини та з тирси. У золі з березових дров міститься приблизно 38% кальцію, 15% калію і близько 8% фосфору. У золі з дров верби може бути до 43% кальцію.

На якість дров впливає розташування вирубки. На сухій ділянці дрова будуть кращі, ніж із вологих низин, а дрова з дерев, які виросли на узбіччі дороги, просякнуті вихлопними газами, відпрацьованим маслом, бензином. Вони містять кадмій, свинець та інші отруйні речовини.

 

Так які ж дрова краще?

Так як теплотворність у дров різна, а купують їх у кубометрах, то потрібно відшукати поліна з високою питомою вагою. У ідеалі — березові дрова, хоча й коштують вони на порядок вище. Натомість, за своєю теплотворною здатністю вони поступаються тільки дубовим.

1 кубічний метр березових дров відповідає: 1,5 осикових, 1,3 ялинових, 1,2 соснових, 1,1 вільхових, 0,75 дубових. Для економії коштів можна опалювати будинок на змішаних породах дерева.

 

Переваги брекетів та пелетів

Дрова — це деревина, яка після заготівлі розпилюється на потрібний розмір, складується для просушування і згодом використовуються для спалювання в котлах. Головна перевага цього палива — його доступна ціна. Головний мінус — досить значні трудовитрати, пов’язані з обробкою, вантаженням, складуванням і транспортуванням до обладнання.

 

Деревні брикети

Це пресована деревина та відходи деревообробки, що виробляється промисловим сектором.

Брикети можуть бути різних розмірів і форм. Це паливо має досить велику вагу на одиницю об’єму, завдяки чому воно є дуже зручним для транспортування та складування. У порівнянні з вугіллям витрата палива невелика. Також відсутні недоліки вугілля: при спалюванні брикетів залишається не шлак, який потрібно утилізувати, а звичайна зола (зольність невелика — 7-10 %), яку, до речі, можна використовуватися в якості досить ефективного добрива.

Узагалі, деревні брекети як паливо характеризується високим виходом летючих горючих речовин, незначним вмістом золи, а також відсутністю сірки (основного корозійного компонента димових газів). Теплота згоряння, у середньому, дорівнює 18,67 МДж/кг (4460 ккал/кг).
Такі характеристики дуже вигідні як з точки зору ефективності в експлуатації, так і з екологічної, оскільки спалювання деревини є найменш шкідливим для навколишнього середовища, а при використанні сучасних моделей котлів (тривалого горіння і піролізних), які спеціально спроектовані для роботи на дровах, дають можливість отримувати дешеве та ефективне опалення і гаряче водопостачання.

Головними мінусами переважної більшості котлів, що працюють на традиційному твердому паливі, є те, що вони потребують постійного нагляду за топковою камерою і ручного завантаження палива.

Ці недоліки відсутні в моделях твердопаливних котлів з автоматизованим процесом завантаження палива. Для такого устаткування потрібно спеціально підготовлене паливо — пелети (у деяких моделях може використовуватись дрібна деревна стружка, тирса).

 

Пелети

Це спеціальне паливо сформоване в зручну для транспортування, зберігання та застосування форму. Воно використовується для автоматичної подачі в опалювальне устаткування. До речі, це єдиний вид твердого палива, який за 15 років свого розвитку вийшов на рівень автоматизації.

Пелети виготовляються промислово з відходів деревообробки і сільськогосподарського виробництва (деревина, солома, лушпиння соняшникового насіння, виноградна вичавка і лоза) у вигляді спресованих гранул. Це паливо виготовляють без застосування будь-яких хімічних добавок, воно має найбільший емісійний клас із екології і відповідає всім європейським екологічним нормам.

Зольність цього палива складає 0,5–1%, тобто, спалюючи 1 тонну пелет, на виході залишається до 10 кілограм золи.

Теплотворна здатність пелет, у середньому, складає 17,5 МДж (4177 ккал/кг). Інші види палива можуть володіти більш високою теплотворною здатністю, але завдяки відносно невисокій ринковій вартості пелет, вони є одним із найбільш вигідних видів палива.

Завдяки невеликим розмірам гранул вдалося автоматизувати процес подачі палива в пелетний котел за допомогою шнека з накопичувального бункера. Це дає можливість працювати побутовим котлам на одному завантаженні пелет протягом досить тривалого часу. Наприклад, пелетний котел на 24 кВт, обладнаний бункером на 240 літрів, при повному завантаженні може працювати цілий тиждень. Пелети мають високу щільність і калорійність, завдяки чому витрати цього палива не великі і воно не потребує багато місця для зберігання. Орієнтовно 1 тонна пелет займає об’єм 90х90х180 сантиметрів. Приміщення для зберігання цього виду палива має бути достатньо сухим, оскільки пелети мають вологість до 9% і дуже гігроскопічні.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО з регіону»
14 грудня 2014, 10:20 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.