Скільки «соток» вас прогодують
У минулому номері «ЕХО» ми розпочали тему планування власного городу й саду. У попередній статті мова йшла виключно про те, скільки дерев, а точніше — яблунь, абрикос, слив, груш та інших черешень, потрібно посадити, щоб влітку, восени та зимою ласувати продукцією із власного саду. Зараз поговоримо про картоплю та інші овочеві культури.
Для початку зроблю невелике, але дуже важливе уточнення. Усі наведені нижче розрахунки, взяті не лише з інших інтернет чи друкованих джерел, а й із власного досвіду. Та він, той багаторічний досвід, говорить і ось про що. Усім у цьому житті потрібно займатися з любов’ю і максимально серйозно, бажано, професійно. І якщо одна із двох обов’язкових складових відсутня, то нічого у вас не вийде.
Приклад №1. От не любите ви, аж криком кричите, возитися в землі. У одних — алергія на земляні роботи (таке буває), іншим просто важко чи сили не вистачає. У такому разі, не займайтеся городництвом, заробіть собі на життя іншою справою, а овочі просто купіть у магазині чи на ринку. Благо, уже другий рік поспіль вони в Україні практично нічого не коштують.
Приклад №2. Ця ситуація є більш розповсюдженою. Ви любите копирсатися в землі і власними руками створювати живу матерію, якою є овочі. Та й життя примушує це робити, адже пенсії або зарплати не вистачає й на дуже дешеву картоплю і капусту. Тоді хоча б мінімізуйте свої зусилля. А зробити це можна лише у випадку, коли до праці на городі підходити серйозно. Тобто, мати елементарні знання в області агрономії. Для цього зовсім не обов’язково закінчувати профільний ВУЗ чи студіювати навчальні посібники. Хоча це піде лише на користь. Та якщо часу на здобуття другої освіти немає, не вистачає його і на прочитання розумних книг із агрономії, то зараз існує така штука як Інтернет. І в ньому можна знайти достатньо корисної інформації про вирощування тієї чи іншої культури. Пробував на собі — працює.
Порада із власного досвіду: не надто довіряйте численним сайтам і форумам, де своїм досвідом діляться любителі органічної, тобто, так званої екологічно чистої продукції. Нічого не маю проти того, щоб люди обходилися без мінеральних добрив чи засобів захисту рослин. Хоча, користуючись нагодою, нагадаю, що людський організм складається виключно із різних хімічних сполук. Чому не надто довіряйте? Та тому що часто там дилетанти пишуть відверту маячню. Приміром, доводилося читати про те, як розсаду кавунів вирощують у яєчній шкаралупі і пишуть, що рослина таким чином насичується кальцієм. Та рослина просто нездатна засвоїти кальцій у такій формі!
Крім того, потрібно чітко усвідомлювати, що той факт, коли ви не вносите в землю мінеральні добрива, зовсім не гарантує їх «чистоту». Ваші овочі можуть набрати просто шалену кількість нітратів навіть із органіки, тобто, з гною або з поливної води. Об’єктивним критерієм екологічної чистоти може бути виключно аналіз, проведений у лабораторії. А хто їх робить? Тому картопля чи буряк із бабусиного городу можуть бути набагато більш «брудними», чим та ж продукція із супермаркету. Ця теза перевірена на власному досвіді. Колись аналіз столових буряків, вирощених без застосування мінеральних добрив, показав шалене перевищення норми вмісту нітратів. І навпаки, там, де хімія була застосована, усе відповідало нормі. До речі, саме столові буряки є своєрідним рекордсменом із накопичення нітратів, а не кавуни чи дині.
По теорії, двох соток вам вистачить
Готуючи матеріал, довелося перечитати кілька статей в інтернет-виданнях, у яких мова йде саме про норми споживання тих чи інших овочів та про їх урожайність. Звідси — про кількість землі, необхідної для того, аби прогодувати одну людину.
Читаючи, зробив висновок, що частина авторів, швидше за все, ніколи в житті самостійно овочів не вирощували. Надто ідеалістичними є їх розрахунки, конкретніше — урожайність завищена. Тому, не цураючись чужого досвіду, трішки його відкоригуємо.
Приміром, у більшості джерел пропонують орієнтуватися на урожайність картоплі в 300 кілограмів із «сотки». І якщо річна норма споживання цього овочу становить 100 кілограмів на людину, то рекомендують садити 0,004 гектара. Це — дуже мало. Можливо, в умовах Білорусі звичайні городники й дачники можуть отримувати по 300 кілограмів товарної картоплі із «сотки». А в умовах Центральної України та за відсутності зрошення, краще розраховувати на вдвічі менший урожай. Тобто, мова йде про 150-200 кілограмів картоплі із «сотки». Від цього потрібно ще відняти нетоварну і посадкову бульбу. У результаті, враховуючи ще й той фактор, що у нас люди їдять картоплі більше, аніж 100 кілограмів у рік, виходимо на одну «сотку». Отже, типова українська сім’я із двох дорослих і однієї дитини повинна відвести під картоплю дві з половиною «сотки» свого городу.
Усі інші городні культури займуть набагато меншу площу. Вони — урожайніші і їх менше споживають.
Капуста білокачанна. Якщо садити розсаду нормального гібриду на зразок Агресор, то можна навіть без застосування супертехнологій досягти середньої ваги одного качана у 2,5 кілограма. Одній людині у рік потрібно 10 кілограмів. Це — 4 капустини. Враховуючи те, що у нас люблять капусту квасити, то цю кількість можна збільшити до десяти.
Помідори. У різних джерелах по-різному оцінюють норми споживання цього надзвичайно смачного і корисного овочу. Цифри коливаються від 20 до 33 кілограмів на людину в рік. На жаль, ніхто не уточнює, чи включена у підрахунки та кількість помідорів, яку потрібно виростити для приготування томатного соку. Тому про всяк випадок нагадаємо, що для того, аби отримати літр напою, необхідно використати 1,2–1,3 кілограми томатів.
У середньому із куща звичайних детермінантних (низькорослих) томатів можна зібрати 2 кілограми плодів, високорослих — 5. Так, урожайність у деяких фанатів помідорної справи може бути набагато вища, але ми говоримо про середню кількість.
Морква. Норма споживання на людину — 8 кілограмів. Урожайність — 3 кілограми з квадратного метру.
Перець солодкий. Норма — 5 кілограмів. Урожайність — 1 кілограм із квадратного метру
Огірок. Норма — 10 кілограмів. Урожайність — 2 кілограми з квадратного метра
Столовий буряк. Норма — 8 кілограмів. Урожайність — 2,5 кілограма.
Цибуля. Норма — 8 кілограмів. Урожайність 2,5–3 кілограми.
Квасоля. Норма — 5 кілограмів. Урожайність — 2 кілограми.
Отже, на дорослу людину потрібно в загальному майже півтори «сотки» городу. Якщо у вас виходить більше і овочів не вистачає, то потрібно задуматись. Ви щось робите дуже неправильно. Можливо слід «зав’язати» з городом?
Додати коментар