«Бюджетний» новорічний стіл коштуватиме 1075 гривень

«Бюджетний» новорічний стіл коштуватиме 1075 гривень

Усе менше часу залишається до завершення 2017 року і громадяни міркують, яку суму їм відкласти на новорічні гуляння.

Як відомо, українці люблять відпочивати. Не дарма ж майже щороку влада влаштовує для нас справжні зимові канікули. Та у 2017‑му уряд вирішив по-іншому. Новорічні вихідні триватимуть лише три дні: з 30 грудня по 1 січня включно. На Різдво вихідними будуть 6, 7 і 8 січня. Крім бажання відпочити, українцям притаманний гарний апетит. На цьому навіть наголошував міністр аграрної політики Андрій Рева, який вважає, що громадяни нашої країни дуже багато їдять.

Можливо, у чомусь він і правий, оскільки традиційно зустріч Нового року проходить для більшості у компанії за святковим столом і перед телевізором. А так як всю ніч на голубому екрані транслюють цікаві телепрограми, то доводиться їх дивитись і їсти.

Українці — народ запасливий і далекоглядний, тому напередодні новорічних свят їжу готують одразу на кілька днів. Так би мовити, щоб вистачило для всіх гостей. І які б страви не ставили у новорічну ніч на стіл, є обов’язкове меню, яке жодна господиня не порушує. Воно включає в себе салати «Олів’є», «Оселедець під шубою», картопляне пюре, смажену курку, рибу, бутерброди з червоною ікрою і холодець.

Кореспонденти тижневика підрахували, у скільки кобелячанам обійдеться мінімальне меню на святковий стіл. Для розрахунку обрали компанію з шести чоловік.

Спершу приготуємо класику жанру — «Олів’є». Такого салату наші господині звикли готувати цілий тазок. У рецепт входить картопля (5 гривень за кілограм), яйця (10 штук — 26 гривень), зелений горошок (14 гривень за банку), варена ковбаса (70 гривень), солоні огірки (36 гривень), морква (6 гривень за кілограм). Традиційно салат заправляють майонезом (26 гривень за упаковку). Порція на шість осіб по 250 грамів кожному коштуватиме близько 115 гривень.

Не менш класичним, ніж новорічна кінострічка про похід у лазню, є салат «Оселедець під шубою». У складі: оселедець (60 гривень за кілограм), буряк (5 гривень за кілограм), морква (6 гривень за кілограм), картопля (5 гривень за кілограм), цибуля (7 гривень за кілограм), майонез (26 гривень за упаковку). Знову розраховуємо по 250 грамів на людину. Отримуємо суму 60 гривень.

Смачна і поживна желатиново‑м’ясна страва — холодець із хроном або гірчицею. Звичайно, що фірмовий рецепт цієї страви має кожна господиня. Ми візьмемо звичайний, класичний. Для приготування потрібно 1 кілограм курки (45 гривень), 1 кг свинячої рульки (65 гривень), кілька морквин, цибулин, петрушку, одну головка часнику і спеції за смаком (чорний перець, запашний перець, лавровий лист і сіль). У підсумку отримуємо 140 гривень.

Звичайно, що новорічний стіл не може обійтись без бутербродів з червоною ікрою. Згідно соціологічних досліджень, для жителів нашої країни червона ікра обов’язково асоціюється зі святом. 120‑грамова банка бюджетної ікри коштуватиме 120 гривень, 200‑грамова пачка вершкового масла — 30 гривень, а батон хліба — від 6 гривень. Виходить, що бутерброди коштуватимуть мінімум 156 гривень.

Запечена курка на столі обійдеться в 60–80 гривень, а смажена морська риба — у 70. Картопляне пюре (з молоком та вершковим маслом) — 50 гривень, нарізка з напівкопченої ковбаси і твердого сиру — 130 гривень. Також додайте сюди фрукти (50 гривень).

Алкогольні напої, порівнюючи з минулим роком, значно виросли в ціні. Пляшка шампанського коштуватиме 80 гривень, горілки — 79, а вина — 40 гривень. Соки можна придбати від 15 гривень за літр. На шість чоловік — мінімум три упаковки.

Отож, підрахувавши, виходить, що цьогорічний «бюджетний» новорічний стіл коштуватиме 1075 гривень. Звичайно, що ціни можуть відрізнятись у залежності від ваших уподобань і місць, де ви купуватимете продукти.

Та не забуваймо, що потрібно ще придбати подарунки під ялинку, саме дерево, святкове вбрання і так далі. Та це вже зовсім інша історія.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
19 грудня 2017, 09:01 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.