Китайгород: у новий рік з бюджетом

Китайгород: у новий рік з бюджетом

У жовтні цього року в Китайгородській об’єднаній територіальній громаді відбулися вибори голови. Перемогу отримав Сергій Турський, нині діючий голова Царичанської РДА.

Поки що обов’язки сільського голови і секретаря Китайгородської сільської ради виконує депутат від виборчого округу № 14 Юлія Мартинець. Взагалі, у Китайгороді відбулося вже дві сесії. По кожній із них зупинимося окремо. На обох сесіях був присутній Сергій Турський, але в якості голови райдержадміністрації. Справа в тім, що Президентом України Петром Порошенком на момент написання цього матеріалу ще не підписаний документ про звільнення Турського з посади голови райдержадміністрації у зв’язку з обранням на посаду об’єднаної громади, хоча заява була зареєстрована у Києві ще в жовтні. Ніхто достеменно не знає дійсних причин, чому процес так затягнувся. Деякі люди припускають, що Порошенку у світлі стрімких державних подій не до голів громад і тому все відбувається повільно. Зрештою, це лише припущення і точної відповіді ми не взнаємо. Як тільки прийде відповідь з Києва, згідно закону, буде скликано засідання сільської виборчої комісії щодо визнання Сергія Турського головою Китайгородської ОТГ.

На сьогодні у новоствореній Китайгородській об’єднаній територіальній громаді триває процес реорганізації шляхом приєднання Рудківської сільської ради до Китайгородської. До кінця цього року обидві сільські ради працюють за своїм бюджетом. Повноцінно, як юридична особа, Китайгородська ОТГ буде функціонувати з 1 січня 2018 року.

20 грудня відбулася перша сесія 7-го скликання. Найважливіші моменти першої сесії — це вступ у свої повноваження новобраних депутатів, обрання обрання комісій, старости, секретаря ради і виконкому.

У ході сесії в результаті таємного голосування на посаду секретаря Китайгородської ОТГ одноголосно було обрано Юлію Мартинець. На неї ж покладено і виконання обов’язків сільського голови. Депутати створили 4 постійні комісії:  з питань фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва (голова Валентин Дениско); з питань житлово‑комунального господарства, земельних відносин, екології, будівництва, архітектури та комунальної власності (голова Олександр Борисов); з питань законності, депутатської діяльності, регламенту, запобігання корупції та регуляторної політики (голова Наталя Бондар); з питань освіти, охорони здоров’я, соціальної політики, культури, молоді та фізичного виховання (голова Володимир Гов’язов).

Виконувати обов’язки старости у селах Рудка, Кравцівка, Рибалки, Щербинівка буде Михайло Векленко, колишній рудківський сільський голова.

Також депутати на сесії затвердили структуру та загальну чисельність апарату Китайгородської ради та її виконавчого комітету у складі 24 чоловіки. Планується створити три відділи: фінансово‑економічний, соціально-гуманітарний, житлово‑господарський та землекористування, охорони навколишнього середовища. Голови цих відділів будуть обрані на конкурсній основі.

 

На другій сесії затвердили бюджет

Друга сесія відбулася 22 грудня і тривала понад 2 години. Були присутні 13 депутатів. Вела засідання Юлія Мартинець, секретарював депутат від округу № 1 Сергій Сідак.

Черга денна складалася з 9 питань. Спочатку присутні затвердили рішення про утворення юридичної особи — виконавчого комітету Китайгородської сільської ради та обрали його голову — Юлію Мартинець.

Про програми та проект майбутнього бюджету доповіла головний бухгалтер сільської ради Людмила Бровко. Реалізація проектів буде здійснюватися за наявності коштів. Програми розраховані на кілька років. Це програма соціально-економічного розвитку на 2018 рік; розвитку освіти (на 2018–2020 роки); створення і використання матеріальних резервів для запобігання, ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру та їх наслідків на території Китайгородської ОТГ (на 2018–2022 роки).

До доповіді Бровко долучилася Ярослава Величко, жителька Китайгорода, представник фінвідділу райдержадміністрації, яку попросили надати консультативну допомогу в розробці і підготовці проекту сільського бюджету на наступний рік.

Фінансист зазначила:

— На сьогодні ми розглядаємо тільки три програми. Зокрема, програма розвитку освіти пов’язана з тим, що ми приймаємо на баланс громади дві шкільні установи: Китайгоордську ЗОШ І-ІІІ ступенів та Рудківський НВК. Під них має бути освітня програма. До програми будуть вноситись зміни, якщо вони цього потребуватимуть. Якщо говорити за майбутній бюджет, то ми попробували знайти такі алгоритми, щоб усе було збалансовано. Врахували усі ризики, підвищення зарплат та інше. Поки що наш бюджет не дасть можливості повністю розгорнутися, бо формувався з того, що є. Бюджетних коштів вистачить на те, щоб «тихенько попливти від берега і спокійно, без потрясінь, причалити». Треба зробити інвентаризацію об’єктів та ще багато іншого.

До розмови долучився Турський та зауважив, що громада буде ініціювати розширене засідання з місцевими підприємцями, сільгоспвиробниками з тим, щоб донести інформацію про сплату податків у місцевий бюджет.

Присутній на сесії місцевий підприємець Юрій Мосійчук доповнив виступи. Він вважає, що у громаді треба обов’язково створити сприятливий інвестиційний клімат. Через 5 років держава не даватиме коштів, а громада вже зараз повинна робити кроки для свого розвитку і збагачення.

Ярослава Величко, продовжуючи тему бюджету, додала:

— На сьогодні ми не отримуємо ніяких додаткових субвенцій, допомог. Щоб ви знали, що освітня субвенція спрямовується тільки на зарплату вчителям. І все. Кошти з медичної субвенції ми будемо направляти на утримання Царичанської лікарні, бо там лікуються громадяни з усіх сіл. Крім того, у бюджет враховані кошти на утримання та забезпечення діяльності центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (10 497 гривень); місцевого осередку ФСТ «Колос» (36 860 гривень) тощо. Також заплановані кошти на реалізацію місцевих (регіональних) програм у сумі 1 380 200 гривень.

У підсумку, депутати проголосували за сільський бюджет на 2018 рік у сумі 19 000 000 гривень. Доходи загального фонду становлять 18942300 гривень, доходи спеціального фонду — 63500 гривень.

Видатки сільського бюджету становлять 19 005 800 гривень, видатки загального та спеціального фондів — 18 760 200 та 245 600 гривень відповідно.

Останнє питання черги денної стосувалося прийняття зі спільної власності Царичанського району в комунальну власність Китайгородської ОТГ будівлі котельні з обладнанням та майном, яка опалює Китайгородську ЗОШ І-ІІІ ступенів. Сергій Турський пояснив:

— До нас на баланс переходить школа. Котельня, яка опалює школу, дуже дороговартісна. Вона тягне затрат на 1 000 600 гривень. Щоб зекономити кошти, треба зробити реконструкцію будівлі. Так нам буде економічно вигідно.

У цілому, друга сесія пройшла спокійно та результативно.


Автор: Олена МАРЕНИЧ
30 грудня 2017, 14:14 | Царичанка | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.