Після нової реформи «у район» за послугами їздити не доведеться

Після нової реформи «у район» за послугами їздити не доведеться

Упевненість у цьому висловив експерт із децентралізації Олександр Ісип.

Олександр Ісип, колишній міський голова Кобеляк, уже кілька років працює експертом з децентралізації Полтавського відокремленого підрозділу центру розвитку місцевого самоврядування. Редакція «ЕХО» постійно звертається до нього із проханням надати фаховий коментар у питаннях, пов’язаних зі створенням об’єднаних громад. Цього разу ми говорили про нову реформу, яка має відбутися в Україні. Мова йде про новий адміністративно-територіальний устрій. Конкретніше — про створення нових районів.

Як відомо, згідно з раніше прийнятою методикою, їх на території Полтавської області буде лише чотири із центрами у Полтаві, Кременчуці, Лубнах і Миргороді. Лунають пропозиції щодо створення п’ятого району — Пирятинського. Але, радше за все, це залишиться виключно побажанням, не втіленим у реальне життя.

Зрозуміло, що реформа не передбачає існування Кобеляцького і Новосажарського районів як територіально-адміністративних одиниць. Не так давно у районі пройшло обговорення можливого нового терустрою за участю сільських голів та інших чиновників. Більшість посадовців висловилися за приєднання до Полтавського району. Частина більше тяжіє до Кременчука.

Цікавляться майбутніми змінами і звичайні громадяни. Саме тому ми й звернулися за коментарем до Олександра Ісипа, як до людини, яка володіє більшим обсягом знань та інформації у питаннях децентралізації.

Олександр Ісип, погодившись на розмову, одразу попередив, що не можна плутати реформу децентралізації, із такою її невід’ємною складовою як створення об’єднаних громад, зі змінами адміністративно-територіального устрою.

Він наголосив:

— Тут є кілька принципово важливих відмінностей. Буду говорити простою мовою, щоб людям було зрозуміліше. Так от, створення громад — це для них, для звичайних людей. Головна мета цієї реформи — наблизити всі послуги до громадян і зробити їх доступнішими. І покращити ефективність роботи влади на місцях, звичайно.

Створення нових районів у рамках зміни адмінтерустрою — це зовсім інше. Грубо кажучи, це не для звичайних громадян, а для чиновників. На життя звичайних громадян ці зміни абсолютно не впливають. Створюючи нові райони, центральна влада намагається зробити більш ефективною і менш витратною роботу свого апарату.

Саме тому об’єднання громад до сьогодні проводиться за принципом добровільності. Людей запитують, як вони хочуть жити і з ким об’єднуватися. Хоча закінчиться все прийняттям адміністративного рішення. Усі, хто не створить громади добровільно, розпорядженням вищого органу влади будуть до когось приєднані.

Створення районів ніякого обговорення не передбачає. Є розроблена методика, за нею райони і створять. Передбачено, що в новому районі має проживати 150 тисяч жителів, так і буде. Передбачено, що в головному населеному пункті, центрі району, має бути не менше 50 тисяч мешканців, — так і буде. Тобто, зараз дискусія може йти виключно про межі, кордони нових районів і аж ніяк не про їх кількість чи центр. Можливо, розчарую когось із читачів «ЕХО», які щиро хочуть, щоб Кобеляки чи Санжари залишалися райцентрами. Це — неможливо. Звичайно, зараз влада в Україні змінилася. Але не думаю, що зміняться тенденції і методика.

Олександр Ісип висловив думку, що накладення меж нових районів на нові госпітальні округи не має надто принципового значення.

Він сказав:

— Нові очільники нових районів не будуть втручатися в роботу медзакладів. Адже гроші лікарні отримуватимуть із Києва від Національної служби здоров’я згідно з кількістю пролікованих випадків. Хочу заспокоїти людей — лікарня у Кобеляках не зникне. Але вона називатиметься не центральною районною, а, скажімо, лікарнею №17 Полтавського району.

Узагалі, люди повинні зрозуміти, що послуги вони отримуватимуть у громадах. У «район» в лікарню, прокуратуру, пенсійний, соцзабез їздити не буде потреби. Залишаться на місцях підрозділи Держказначейства, соцзахисту та інші. «Район» керуватиме виключно чиновниками. І наглядатиме за законністю рішень керівників громад. Але спірні питання вирішуватиме виключно через суд. Новий голова району чи префект не буде вказувати міському чи сільському голові, що йому робити. І якщо скасовуватиме рішення, то через суд.

Також Олександр Ісип розповів, що зникне ситуація, коли один районний підрозділ має центр у Кобеляках, інший — у Козельщині чи Решетилівці. Усі державні служби будуть підпорядковані Полтаві або Кременчуку.

Керівники районів будуть призначені. Їх не обиратимуть. Працюватимуть чиновники на одному місці два-три роки. Далі відбуватиметься ротація. Чи будуть створені нові районні ради — питання ще остаточно не вирішене. Але, швидше за все, їх не буде.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
10 вересня 2019, 10:19 | Полтавщина | Фінанси



1. orakul / 12 вересня 2019, 09:00 Цитувати
"Зрозуміло, що реформа не передбачає існування Кобеляцького і Новосажарського районів як територіально-адміністративних одиниць."

Та нормальній людині зрозуміло більше - рехформа не передбачає існування України як країни, і існування бидла яке ще вештається на цій теоротрії.

"На життя звичайних громадян ці зміни абсолютно не впливають.."
А оце запішіть десь на обоях, чи на стелі, щоб не стерлося і не забули.
2. микола козак / 12 вересня 2019, 20:17 Цитувати
Ох і розвелось цих експертів , куди не глянь -одні експерти .Для чого створювати райони , якщо для громадян вони не матимуть ніякого значення , це що , буде пристанище для ворюг і жуліків з високими зарплатами- дармоїдів?
3. микола козак / 12 вересня 2019, 20:35 Цитувати
А на фото група хліборобів , які отримали рекордний урожай , чи будівельна бригада?
4. Седой / 12 вересня 2019, 22:51 Цитувати
уже лет 10: сайт госуслуг+ банк онлайн=никаких поездок и контактов с чиновниками. Живой пока :) Америку Исып открыл
5. Седой / 12 вересня 2019, 22:53 Цитувати
Да, еще + квалифицированная цифровая подпись или (и) регистрация биоданных
6. Чудо Юдо / 13 вересня 2019, 11:00 Цитувати
4.Седой
«уже лет 10: сайт госуслуг+ банк онлайн=никаких поездок и контактов с чиновниками. Живой пока :) Америку Исып открыл»

Та сама фігня. З онлайн-банком взагалі більше половини випадків кудись йти відпадає необхідність.
Проблема в людях, які цього не знають і знати не хочуть бо впадло розібратися. Їм простіше просто жалітися на те як все хреново влаштовано.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.