У скільки обійдеться свято?

У скільки обійдеться свято?

До Нового року залишається все менше часу, а тому більшість господинь уже почали обмірковувати, якими стравами здивувати своїм рідних і близьких. Та не дивлячись на те, що в соціальних мережах і різноманітних пабліках є маса оригінальних рецептів, на столі обов’язково будуть присутні традиційні закуски, які гості уминатимуться за обидві щоки під радянські комедії, голлівудську «Сам удома» чи концерт на кшталт «Голубий вогник».

Зазвичай українці проводжають рік, що минає, і зустрічають новий. У основному, за столом із 31 грудня на 1 січня вони проводять не менше п’яти годин, увесь час випиваючи і закусюючи. Тому господиням, які частуватимуть гостей, варто розраховувати на гарний апетит рідних і друзів.

Кореспонденти тижневика підрахували, у скільки обійдеться бюджетна зустріч Нового року. Для цього вирішили «накрити»  стіл на шість персон.

 

Я без «Олів’є» за стіл не сяду

Традиції — непорушні, та й що за новорічна ніч без класики жанру, подумає господиня і почне готувати «Олів’є». Складові цього салату можуть дещо змінюватися, але здебільшого страва готується з вареної ковбаси, картоплі, консервованого горошку, моркви, яєць, огірків і майонезу. За скромними підрахунками, за тазик «Олів’є» доведеться викласти 200 гривень.

Щоб уся рідня і друзі жили в парі, до улюбленого салату додаємо не менш проївшийся «Оселедець під шубою». Аби жінки не витрачала час на пошук рецепту, нагадуємо, що в страву входять оселедець, картопля, морква, буряк, зелень і маринована цибуля. Усі ці компоненти вкладаються в тарілку шарами, попутно перемазуючись майонезом. Простий і невибагливий салат коштуватиме 90 гривень.

Без желатиново‑м’ясної страви, що прийшла до нас ще від давніх слов’ян, ні в кого не буде новорічного настрою. І хоча про делікатес згадують уже під час застілля зі словами «Я ж забула холодчик із холодильника дістати!», ми не забули врахувати цей шедевр. За кілька днів біля м’ясних прилавків з’являться черги людей, які шукатимуть свинячі рульки, так як без них холодець не буде наваристим. У каструлю додаємо курку, моркву, цибулю, спеції, желатин. На виході — пів холодильника холодцю і з гаманця зникли 175 гривень.

До картоплі пюре не забудьте поставити курку, запечену на грилі, рибу, ковбасно-сирну та овочеву нарізки. Ці страви коштуватимуть майже 500 гривень.

Про бутерброди з червоною ікрою теж не забудьте, бо Новий рік може не настати, якщо їх не буде на столі. За ікру, масло і хліб покупці заплатять від 200 гривень.

І на завершення закупки переходимо в лікеро-горілчаний відділ. Тут апетити і погляди людей розбігаються. Адже одні віддають перевагу напівсолодкому вину, інші — горілці, треті — коньяку. І кожен із цих напоїв, у поєднанні з «Олів’є», смакує по-різному. Під бій курантів слід відкоркувати пляшку шампанського — це ще одна традиція.

За скромними підрахунками, на міцні та безалкогольні напої відкладіть 480 гривень.

Отож, сервіровка всього столу цього року коштуватиме 1836 гривень.

Не забудьте додати новорічний наряд, подарунки під ялинку та інші складові свята.

Із наступаючим Новим роком, приємного святкування!


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
23 грудня 2019, 09:12 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.