Писати чи не писати?

Писати чи не писати?

Або трішки по-іншому — друкувати чи не друкувати. Це, майже гамлетівське, запитання частенько доводиться вирішувати будь-якій людині, котра працює в царині журналістики. Адже кожен матеріал, кожне надруковане слово залишає якийсь слід. І рано чи пізно відгукується. Сказано ж було одним генієм «Рукописи не горять».

Тому кожен автор розуміє або має розуміти, що написана стаття, сказане слово може принести і користь, і шкоду. Тим більше, у конфліктних ситуаціях, на які аж занадто багате наше українське сьогодення. Це десь там, у далекій благословенній Данії, сенсацією року в такому районі, як Кобеляцький, у такій газеті, як «ЕХО», стає повідомлення, що на фермі корова вдруге поспіль привела двійню телят. У нас же що не день, то сенсація із присмаком скандальності.

От дзвонять люди при посадах і, коментуючи ту чи іншу новину, просять, натякають, ні, вже давно не вимагають:

— Та кому воно потрібне… Та ви б не писали… Та навіщо той скандал.

Або:

— Та навіщо ви того Гунжеля (Ковача, Філоненка, Андрейка і список можна продовжити) друкуєте. Він же лише скандалу хоче. Напишіть краще про досягнення.

Так, можливо, вони, люди, які просять, і мають де в чому рацію. І, не «можливо», а точно, потрібно писати і про досягнення, і про успіхи. Адже від одного негативу деформується психіка як читачів, так і самих авторів.. Але ж..

Де провести оту межу? Як розрізнити критику конструктивну і критику лише заради критики чи власного піару? Кращі уми в найбільш цивілізованих і демократичних державах світу думали-думали про це і нічого кращого не придумали, як… Як дозволити писати про все, що не заборонено законом.

Ну, не надрукуємо ми сьогодні про скандал при зміні керівників у секторі культури, ну проігноруємо повідомлення в соцмережах про зарплату головного лікаря, ну промовчимо про суперпремії керівників органів місцевого самоврядування чи про «розбірки» поліцейських на заправці. Так, це можна зробити, можна послухати людей. Тим більше, що в них, у тих людей, дійсно є заслуги і досягнення. У них є діти і батьки, яким дійсно неприємно читати негатив про родичів.

Але ж у такому разі, за такою логікою можна і злодія не ловити та в тюрму не садити. І вбивцю. І ґвалтівника. У них же теж якісь заслуги перед суспільством можуть бути.

А хірург може пухлину не різати. А раптом «воно саме пройде».

Скажете:

— Ну ти й порівняв.

Ну тоді можна сказати по-іншому. У кожного своя робота. Поліцейському — служити, хірургу — різати, чиновнику — керувати, журналісту — писати. І нехай кожен робить свою роботу.

А чиновники, які спочатку роблять, а потім думають про наслідки… Ну, що сказати. Люди, ми ж у 21 столітті живемо. У всіх же смартфони із купою функцій, усі можуть миттєво ділитися будь-якою інформацією. А ви до цього часу:

— Та не пишіть, та подумайте.

От і подумайте.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
14 лютого 2020, 09:10 | Полтавщина | Редакційна



1. Fuks / 14 лютого 2020, 09:24 Цитувати
Писати...Принесли Капильцеву газетку..це жах..людей істотами назива.Філона боїться,притендує на Месію і хай Бог простить,на Спасителя всіх часів і народів.А газетка за наші з вами грошики доречі..Бридко в руки брати.Так що треба писати і побільше.
2. Fuks / 14 лютого 2020, 09:37 Цитувати
І ще..Невже Кобелячани проголосують за людину яка назива людей істотам,оцінює статки людини по одягу і взуттю ( прийшов в літніх черевиках на гумовій підошві).. і т.д.Принижує людей..Жах..
3. Borch / 14 лютого 2020, 13:49 Цитувати
2.Fuks
«І ще..Невже Кобелячани проголосують за людину яка назива людей істотам,оцінює статки людини по одягу і взуттю ( прийшов в літніх черевиках на гумовій підошві).. і т.д.Принижує людей..Жах..
»

Якщо не буде альтернатив то проголосують.
4. Ltava / 14 лютого 2020, 14:39 Цитувати
3.Borch
«Якщо не буде альтернатив то проголосують.»


Альтернатива завжди є, з розумом у виборців проблеми :))
5. ivanrywa / 15 лютого 2020, 18:11 Цитувати
Гунжель і Ковач ( по слухам його половий партнер) - рЄдкі довбодятли!
6. Ltava / 15 лютого 2020, 18:34 Цитувати
5.ivanrywa
« по слухам його половий партнер)»


:)))))))))))))))))))))

5.ivanrywa
«рЄдкі довбодятли!
»


по слухам ?:))))
7. ivanrywa / 15 лютого 2020, 20:07 Цитувати
6.Ltava
«5.ivanrywa
«рЄдкі довбодятли!
»

по слухам ?:))))
»

По жизні!
8. Ltava / 16 лютого 2020, 07:59 Цитувати
7.ivanrywa
«По жизні!»


Принципове уточнення :))))))))))
9. Borch / 17 лютого 2020, 16:41 Цитувати
4.Ltava
«Альтернатива завжди є, з розумом у виборців проблеми :))»

Якщо є, то де вона?
10. Ltava / 17 лютого 2020, 17:33 Цитувати
9.Borch
«Якщо є, то де вона?»


Ну ви наприклад готові ?
11. luna / 18 лютого 2020, 20:11 Цитувати
Быть или не быть ? Достойно ли смиряться под ударами судьбы иль надо оказать сопротивленье ? " Як бачимо , навіть, великий Шекспір сумнівався ! Але , як показує життя,то на всі 100% -
«БЫТЬ» !!!

Змінено 18.02.2020, 21:56

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.