Невідома Полтавщина: на що подивитися та де відпочити

Невідома Полтавщина: на що подивитися та де відпочити

Карантинні обмеження в Україні тривають до кінця липня. І зважаючи на те, що медики щодня повідомляють про нові випадки захворювання на Ковід-19, карантин можуть продовжити.

Літо — це період відпусток, який варто проводити з користю. Але в це поняття не потрібно включати консервування овочів і фруктів. Відпустка створена для подорожей. І подорожувати зовсім не обов’язково в інші країни. Адже посудіть самі, кобелячани новосанжарці й царичани літають у Єгипет чи Туреччину, знайомляться з визначними місцями тих країн, при цьому пам’ятки Полтавської області більшість із них навіть не бачили.

Тож кореспонденти тижневика підготували для читачів збірку кращих місць Полтавщини, які варто відвідати цього літа. Гарного вам відпочинку і незабутніх вражень.

 

Піраміди-усипальниці

Якщо вже заговорили про Єгипет, то знайте, що піраміди можна побачити, не виїжджаючи навіть із Кобеляцького району.

  1. У селі Комендатівка знаходиться 15-метрова піраміда, зведена за кошти офіцера російського флоту Олександра Білевича. Будувати споруду Білевич вирішив після того, як відвідав єгипетські піраміди фараонів. Комендантівську піраміду зводили 13 років. Поряд побудована церква, що названа на честь дружини офіцера Софії. Після смерті подружжя, їхні тіла поховали в підвальному приміщенні усипальниці. Але в радянські часи місцеві жителі розкопали склепи піраміди, помилково вважаючи, що там поховані скарби. Таким чином, іконостас був знищений, а підземні ходи зруйновано.
  2. Інша піраміда-усипальниця розташована в селі Березова Рудка Пирятинського району. Побудована в кінці 19 століття юристом Гнатом Закревським, який перебував на службі в імператора Олександра III, був членом масонської ложі і захоплювався єгипетською культурою. Стіни дев’ятиметрової споруди були розписані цитатами із Біблії і прикрашені єгипетськими фресками. Усередині піраміди був установлений язичницький вівтар із дерев’яним хрестом.  Сама садиба Закревських займала близько 100 гектарів. Крім піраміди, туристи можуть оглянути палацово-парковий комплекс та інші будівлі.
  3. Поряд із Кременчуком, у селі Кіндрівка, в 2013 році місцевий житель Володимир Макровський теж звів піраміду. Процес спорудження тривав рік. Споруду створено за зразками єгипетської піраміди Хеопса. 6-метрову кіндрівську піраміду збудовано з граніту без жодного цвяха та металу. Усередині неї розташований 2-метровий колодязь, вода до якого надходить зі спеціально виритого поблизу озера. Конусну верхівку можна зняти і встановити скляну для прямого потрапляння всередину сонячного проміння.

 

Блакитні озера

Не маєте часу довго подорожувати, але бажаєте відпочити біля водойми, тоді вам у село Собківка Новосанжарського району на Блакитні озера.

Озера із блакитною водою виникли на місці піщаних кар’єрів. Прозора вода, піщані пляжі та запах хвойного лісу створюють незабутню атмосферу заміського відпочинку.

 

Родовий маєток Муравйових-Апостолів

У селі Хомутець, що в Миргородському районі, можна відвідати родинний маєток, де в 19 столітті проводилися таємні зустрічі декабристів.

Дерев’яний палац був побудований ще у 18 столітті Дмитром Апостолом. Згодом його успадкував історик і громадський діяч Іван Муравйов-Апостол. Він перепланував парк та добудував до приміщення кам’яні флігелі. Його сини у 1820-х роках проводили там таємні засідання декабристів.

Зараз будівля перебуває у занедбаному стані, проте добре збереглася ліпнина із родинним гербом на споруді. На території росте дуб-трійця, висаджений Іваном Муравйовим-Апостолом на честь своїх синів.

 

Музей-заповідник українського гончарства

У 1986 у селі Опішня був створений Музей гончарства, на базі якого сформувався науково-просвітницький та навчально-виховний комплекс, аналогів якому немає в Україні. На території площею в 7 гектарів, окрім самого музею, розташовані комплекс земської губернської гончарної майстерні, побудований у 1916 році, заводи «Керамік» та «Художній керамік», а ще меморіальні музеї-садиби Олександри Селюченко та гончарської родини Пошивайлів.

Експозиція музею налічує понад 35 тисяч керамічних витворів, що розміщені у музеї та на прилеглій території.

 

Українські Мальдіви

Саме так називають гору Пивиха, що височіє в селищі Градизьк Глобинського району, на березі Кременчуцького водосховища. Це найвища точка Лівобережної України. Її висота понад 160 метрів.
Гора Пивиха та берег Кременчуцького водосховища, що знаходиться у її підніжжя, є популярним туристичним місцем.

 

Більське городище

Бажаєте поринути в атмосферу прадавніх часів? Тоді відправляйтеся в село Більськ Котелевського району, де знаходиться городище скіфського часу (кінець 8-го – початок 3 століття до нашої ери). Поселення розташоване в межиріччі річок Ворскла, правої притоки річки Псел та Суха Грунь. Загальна площа — 4400 гектарів, складається із трьох укріплених поселень, об’єднаних однією фортечною стіною, що має назву Велике Більське Городище. Довжина валів становить 33 833 метри. Дослідники ототожнюють городище з Гелоном, який згадується у творах давньогрецького історика Геродота.

 

Полтавські музеї

Заповідник «Поле Полтавської битви» розташований у Полтаві. У 1709 році тут відбулася російсько-шведська битва, що завершилася перемогою російського царя Петра I.

Експозиція заповідника розміщена у 9 кімнатах, де зберігаються цінні предмети: військова зброя, гроші, картини, ікони, давні книги і карти, історичні документи. У окремій кімнаті знаходиться велика діорама, де зображені події битви біля Полтави. На території встановлено багато пам’ятників, братська могила, Сампсоніївська церква.

Полтавський краєзнавчий музей розміщений у колишньому будинку губернського земства. Збудований у стилі модерн із елементами українського народного стилю.

У 40 музейних залах і сховищах знаходиться більше 300 тисяч експонатів, серед яких давньоєгипетська колекція, твори античного та східного мистецтва, козацькі реліквії.

 

Національний парк у Диканьці

Важко знайти інший національний парк, на території якого розташовувалася б така кількість природних, історичних і архітектурних пам’яток. Парк знаходиться на місці колишнього родинного маєтку династії Кочубеїв. Серед архітектурних пам’яток — Миколаївська церква (1794), усипальниця Кочубеїв, Троїцька церква (1780) і Тріумфальна арка (1820), встановлена на честь перемоги у війні 1812 року.

У маєтку можна побачити чотири величезних кочубеївських дуби (їх вік — від 600 до 800 років).
У лісі на схід від Диканьки зберігся печерний монастир 1602 року.

 

Мгарський Спасо-Преображенський монастир

Монастир є однією з найшанованіших і відомих в Україні святих православних обителей, духовна перлина Лубенщини. Розташований неподалік Лубен, на правому березі Сули. Заснований в 1619 році на кошти княгині Раїни Могилянки Вишневецької і збудований митрополитом Ісаєю Копинським.

У архітектурний комплекс монастиря входять: Спасо-Преображенський Собор, руїни чернечого корпусу, Благовіщенська церква, Монастирська дзвіниця висотою 54 метри.

Храмове свято Преображення Господнє святкують 19 серпня. За традицією, у цей день після Літургії здійснюють обряд освячення українських символів свята.

 

P. S. Якщо розібратися, то в кожному населеному пункті Полтавської області є свої пам’ятки історії й культури. Головне — виділити час для знайомства з ними. 


Автор: Олександр ДІДЕНКО
18 липня 2020, 11:59 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.