Доля районних лікарень: одне суцільне запитання

Доля районних лікарень: одне суцільне запитання

Як відомо, в Україні продовжується адміністративно-територіальна реформа. Днями Верховна Рада зробила черговий крок, фактично ліквідувавши більшість звичних для українців районів. Але після цього в людей виникають додаткові запитання, на які на цей момент ніхто не дає однозначної відповіді. Одне із найактуальніших запитань стосується подальшої долі районних лікарень.

До редакції зателефонувала жінка, яка мешкає в Бутенках. Своє прізвище людина назвала, але попрохала по можливості його не оприлюднювати. Жінка розповіла свою історію і попросила надати відповіді на запитання, котрі її хвилюють.

Ось про що вона говорила:

— Я — інвалід третьої групи. Двічі на рік я звертаюся до свого лікаря сімейної медицини, який працює в Бутенківській амбулаторії. Він дає мені направлення на огляд і консультацію до «вузьких» спеціалістів, котрі вже працюють у Кобеляцькій ЦРЛ. З осені не буде Бутенківської громади, нас приєднують до Біликів. І от мене хвилюють кілька питань. Перше з них — чи залишиться амбулаторія в Бутенках? Зізнаюся чесно, мені дуже не хочеться їздити до сімейного лікаря в Білики, тому що це незручно і займатиме набагато більше часу. Питання друге. Чи залишиться в Кобеляках районна лікарня і, відповідно до цього, «вузькі» спеціалісти-медики?

За відповідями ми звернулися до одразу двох головних лікарів — Володимира Казирода, який очолює Кобеляцьку ЦРЛ, та Любові Коломієць, керівника районного ПМСД.

— Щодо долі бутенківської амбулаторії, то обидва керівники, не змовляючись, повідомили, що вона залишиться працювати. Звичайно ж, із лікарем сімейної медицини.

Любов Коломієць уточнила:

— Там у Бутенках та навколишніх селах проживає велика кількість населення. Тому амбулаторія залишиться однозначно. У цьому плані підстав для того, щоб хвилюватися, у людей немає.

 

Що буде із районними лікарнями, не знає ніхто

А ось із приводу подальшої долі центральних районних лікарень підстави для хвилювання таки існують. Адже визначеності в цьому питанні на сьогоднішній день немає. Це підтвердив і головний лікар Кобеляцької ЦРЛ Володимир Казирод.

Володимир Олексійович повідомив:

— Питання, яке задає ця людина, хвилює дуже багатьох. У тому числі, і самих медиків. Уже й на сесії обласної ради депутати його обговорювали. Але до якогось рішення справа не дійшла. Річ у тім, що на сьогоднішній день невідомо, хто фінансуватиме частину потреб таких лікарень. За комунальні послуги, спожиті нами, платив «район». Тепер Кобеляцького району не буде. Хто платитиме, Полтавська обласна рада чи Полтавська районна рада, — не відомо. Це перше. Друге. Я не можу, на жаль, гарантувати, що керівництво та депутати нового Полтавського району не вирішать скоротити кількість відділень із числа тих, котрі нині існують у нашій лікарні. Скажімо, залишать терапію і хірургію, а травматологію і дитячі відділення скоротять. Порахують кількість пролікованих випадків, витратну частину і скажуть, що утримувати всі існуючі відділення в Кобеляках дорого. Тоді складуть маршрут пацієнта і люди будуть їздити в Полтаву. Хочу одразу заспокоїти: оце, що я зараз озвучив, не є фактом, це лише можливий варіант. Я щиро сподіваюся, що в Кобеляках залишаться усі існуючі відділення медичної допомоги.

Володимир Казирод, як і всі його колеги, сподівається, що ситуація із подальшою долею районних лікарень проясниться в найближчі пару місяців. А редакція «ЕХО», у свою чергу, отримавши інформацію від чиновників та медиків, миттєво поділиться нею із своїми читачами.


Автор: Ігор Філоненко

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.