Полювання «на качку» обійдеться мінімум у 70 гривень

Полювання «на качку» обійдеться мінімум у 70 гривень

У суботу, 1 серпня, о 18­ій годині має відбутися відкриття нового мисливського сезону 2020­-2021. Традиційно він розпочинається полюванням на мисливські види птахів.

Кореспонденти «ЕХО» з’ясували, які документи мисливці повинні мати при собі на полюванні, скільки пернатих можна підстрелити за добу та в яку суму обійдеться відстрільна картка. 

Які документи потрібні мисливцеві

Для проведення полювання мисливцеві необхідно мати при собі такі документи:

  1. посвідчення мисливця,
  2. контрольну картку обліку добутої дичини і порушень правил полювання на сезон 2020­-2021 років з відміткою про сплату державного мита,
  3. дозвіл на добування мисливських тварин (відстрільна картка),
  4. відповідний дозвіл на право користування вогнепальною мисливською зброєю,
  5. паспорт на собак мисливських порід, ловчих звірів і птахів у разі їх використання під час полювання.

Вказані документи мисливець зобов’язаний мати під час здійснення полювання, транспортування або перенесення продукції полювання і пред’являти їх на вимогу осіб, уповноважених здійснювати контроль у галузі мисливського господарства та полювання.

 

Норми відстрілу пернатих

Додатком до наказу Міністерства енергетики та захисту довкілля України від 25 травня №339 визначені норми відстрілу пернатих, віднесених до державного мисливського фонду, одним мисливцем за день полювання.

Згідно з документом:

Вид мисливських тварин

Норма, голів

Норець великий

2

Качки*

5

Лиска

6

Кулики**

10

Голуби***

10

Гуски****

3

Куріпка сіра

3

Фазан

3

Перепел

15

 

* Крім гоголя, черні білоокої, савки, огара, галагаза, гаги звичайної, лутка, крохалів, черні червонодзьобої, нерозня, креха середнього, каменярки, казарок білощокої та червоноволої.

** Крім кулика­сороки, ходуличника, шилодзьобки, кроншнепів, чайки, лежня, дерихвоста, поручайника, крем’яшника, чорниша, перевізника, фіфі, зуйків морського, малого, великодзьобого, галстучника, пісочників, плавунців, баранця великого.

*** Крім голуба­синяка.

**** Крім гуски малої (білолобої малої).

Примітка. Перната дичина, вирощена на фермах «під постріл», є ненормованою.

 

Штраф і позбавлення права полювання

Законодавством України за порушення правил полювання передбачено:

  • адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 102 до 1020 гривень (якщо дичини не здобуто), у разі порушення правил полювання, яке мало наслідком добування дичини – штраф у розмірі від 1020 до 2040 гривень із конфіскацією рушниць та інших знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих об’єктів тваринного світу чи без такої або позбавлення права полювання до 3­х років, ще й сплата за заподіяні тваринному світу збитки.
  • для посадових осіб суми штрафів відповідно становлять від 510 до 1530 гривень (якщо дичини не здобуто) та від 1530 до 2550 гривень, якщо порушення правил полювання мало наслідком добування дичини.

 

Скільки коштує відстрільна картка в Кобеляцькому районі

Кореспонденти тижневика зв’язалися із керівниками мисливсько­рибальських господарств, що діють на території Кобеляцького району, та дізналися вартість сезонних і разових відстрільних карток на мисливські види птахів. 

Керівник Кобеляцького госпрозрахункового МРГ Валентин Панічевський повідомив, що сезонна карта коштуватиме 350 гривень, разова — 200.

Громадська організація мисливців та рибалок «Артеміда» реалізовуватиме сезонні картки за 300 гривень, разова обійдеться мисливцям близько 70.

Голова Кобеляцької районної громадської організації мисливців та рибалок «Василівська» Федір Лук’янченко розповів, що на території угідь немає води, де б гніздилася перната дичина.

Представник МРГ «Вільховатське» фізкультурно­спортивного товариства «Динамо» Олексій Більчич заявив, що за сезонну картку мисливцям потрібно заплатити 380 гривень (50 відсотків місцевим), за разову — 160.

Зі слів голови ГО «Товариство мисливців та рибалок «Ремез» Романа Андрейка, сезонне полювання на пернатих мисливцям обійдеться в 100 гривень, разові картки в господарстві не передбачені.

Як розповів представник «Спеціалізованого мисливсько­риболовецького підприємства «Філін» Олег Сєров, сезонне полювання на пернатих коштує 1300 гривень (для членів товариства — 500), разове — 300 та 200 гривень відповідно.

Директор приватної агрофірми «Мир» Віталій Біланенко пояснив, що наразі в господарстві не визначилися з вартістю відстрільних карток. Справа в тому, що 28 липня засідає обласна комісія, яка має визначити дату відкриття сезону полювання на пернатих. Якщо це буде 1 серпня, то мисливці ПАФ «Мир» проведуть збори 30 липня і приймуть відповідні рішення.


Автор: Олександр ДІДЕНКО
31 липня 2020, 13:24 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.