Як Сашко Гречаний із помідорними вірусами бореться

Як Сашко Гречаний із помідорними вірусами бореться

Більшість кобелячан, як і жителів сусідніх районів, масово скаржаться на неврожай помідорів. Між тим, у декого із їх земляків на їх грядках красуються відбірні томати. А урожай лише радує.

Більшість українців із вірусів знають лише грип та печально відомий і широко розрекламований у пресі коронавірус. Між тим, у природі існують сотні мільйонів вірусів. Більшість із них приносять людям користь. Більше того, існує достатньо велика кількість учених, котрі стверджують, що без існування вірусів людство і більшість всього живого на планеті Земля загинули б через кілька годин. А згідно однієї, вельми оригінальної, наукової гіпотези, 130 мільйонів років тому один із вірусів дав змогу з’явитися першій живородящій істоті. Тобто, лише після втручання вірусу з’явилась вагітність. Ну а без неї, самі розумієте, не було б і людей.

Та все ж, більшість землян знають про існування виключно шкідливих, точніше, патогенних для них вірусів. І шкідливих саме для людей. Хоча віруси живуть у всіх без виключення живих організмах. А відкрили їх вперше в рослинах. Росіянин Івановський кілька сот років тому першим виявив вірус табачної мозаїки. А вже після того їх навиявляли тисячі.

Та все ж, повернемося до речей більш приземлених. Конкретніше — до проблем із помідорами. Їх неврожай у цьому році якраз і пов’язаний з небувалою активністю шкодочинних для томатів вірусів. Автор цієї статті навесні анонсував експеримент із вирощування томатів у мішках. Уже зараз можу зізнаватися, що спроба виростити гарний урожай томатів у мішках виявилася невдалою. Ще в травні їх вразив один і з відомих рослинних вірусів. Рослини не загинули, але вагомим урожаєм за зусилля не віддячили.

Щось схоже відбувається і на полях та плантаціях тисяч земляків, які звично для себе придбали або виростили розсаду томатів, а зараз із жахом спостерігають, як рослини або гинуть, або майже не плодоносять. Але таке відбувається не в усіх.

Житель Красного Олександр Гречаний цьогорічному врожаю своїх томатів поки що лише радіє. Говорить, що такого хорошого результату він ще не досягав. Дійсно, висаджені на тридцяти «сотках» кілька тисяч помідорних кущів почувають себе, судячи з кількості плодів, просто чудово.

Гречаний коментує:

— Болячки, у тому числі й віруси, є й на моїх помідорах. Але їх менше, ніж у сусідів, значно менше. Могло б не бути взагалі. Але… Усе, як у тому відомому прислів’ї. Чому бідний? Бо дурний. Чому дурний? Бо бідний. У моєму випадку, я знаю, що робити, але катастрофічно не вистачає грошей, щоб зробити все по науці. Ну та нічого. Бувало й таке, що взагалі врожаю не було. Причому, особливо прикро, що рослини гинули в самому кінці, уже будучи готовими віддати урожай.

Саша Гречаний овочівництвом займається вже близько десяти років. Вважає це таким собі хобі, яке дає можливість трішки заробити. Хоча інші городники скептично посміхнуться, почувши про «хобі» у сорок «соток» городини. Адже від такого захоплення і горба можна нажити.

На думку Гречаного, більшість земляків, вирощуючи томати та іншу городину, вперто ігнорують фундаментальні постулати агрономії. І не бажають вчитися.

Саша каже:

— Дивлюся, як люди ввечері вмикають «верхній» полив на своїх помідорах, і хочеться крикнути:  «Та що ж ви робите! Не можна цього робити, фітофтороз за добу ваші томати зжере». Або «бризкають», коли термометр плюс тридцять показує. А потім скаржаться, що «яд», тобто засіб захисту рослин, не подіяв. Так як же він діятиме, якщо температура повітря зависока? Там же на етикетці написано, що обробляти потрібно при температурі до +25, або взагалі + 20.

 

Секрет успіху — хороші сорти і профілактика

До сезону 2020-го року Олександр готувався заздалегідь.

Чоловік розповідає:

— Те, що помідорам в останні роки шкодять передусім віруси, я вже помітив раніше. Знаю, що віруси рослин, як і віруси людей, повністю подолати неможливо. Це з такими хворобами томатів, як фітофтороз, альтернаріоз, фузаріоз та інші, людство вже навчилося боротися за допомогою багаточисельних засобів захисту рослин. А от вірус, якщо він уже проник у рослину, жодна «хімія» не здолає.

Тому протягом зими Саша читав спеціальну літературу, доступ до якої завдяки Інтернету зараз відкритий для всіх. Передусім, городник вибирав сорти, точніше, гібриди, які є стійкими до вірусних захворювань. Зупинився на гібридах всесвітньовідомої фірми «Сингента».

І навесні 2020 року висадив 10 тисяч кущів томатів гібридів Умекс (сливка), Сагатан (круглий), Суомі (сливка) та Хапінет (рожевий круглий).

Свій вибір Олександр пояснює так:

— Селекціонери вивели тисячі різних гібридів томатів, які є урожайними, смачними і стійкими до хвороб. Я вибирав найбільш сучасні і такі, котрі можна придбати в невеликій кількості. Адже той же Сагатан в Україні вирощують уже кілька років. Але до 2019  року насіння цього гібриду продавали лише в упаковці по 25 тисяч насінин. Це — лише для фермерів, які вирощують томати на десятках гектарів. А для таких, як я, котрі обробляють по півгектара землі, це насіння було недоступне. Зараз купити вже можна, що я й зробив. Від деяких томатів, які вирощував і які дуже сподобалися, довелося відмовитися. От, приміром, Джокер — класний томат, смачний і урожайний. Але стійкість до вірусів слабка.

Окрім висаджування стійких до вірусних хвороб гібридів, Олександр потурбувався і про профілактику.

Каже:

— Так, вірус вилікувати неможливо. Тому постає завдання запобігти його проникненню в рослину. Тобто, потрібно боротися із носіями вірусів. А хто є головним носієм вірусів томатів та й інших рослин? Правильно — попелиця. І боротися з нею необхідно ще до її масової появи. У нас же як роблять. Ага, полетіла попелиця, сіла на помідори — взяли оприскувач, обробили. Попелиця загинула, усі задоволені, помідори вона не з’їла. Так, не з’їла, але вірус уже занесла. Тому потрібно завчасно обробляти рослини сучасними системними  інсектицидами на зразок Актара. Можна взагалі не «бризкати», а подати препарат через крапельне зрошення. Хоча, якщо чесно, то Актара вже не є дуже ефективною. Звикли до неї шкідники. Я обробляв свої томати ще навесні і в червні. Результат є. Але не стовідсотковий. Знову ж, грошей на найбільш сучасні препарати не вистачає. От є дюпонівський препарат, він 60 днів рослину захищає. Але ж він і коштує дорого. Гектарна норма — 6 тисяч гривень. От назви не пам’ятаю. (Від автора: швидше за все, мова йде про інсектицид Ексірель).

Розповідаючи про секрети вирощування помідорів, Саша наголошує, що він не є дипломованим агрономом із ученим ступенем. Тому й не має права давати якісь рекомендації.

Говорить:

— Я просто розказую, як роблю сам. А там, нехай люди самі для себе вирішують. Єдине, що можу дійсно радити, це, як говорив один чоловік, — вчитися, вчитися і ще раз вчитися.

Дійсно, з цією тезою сперечатися важко. А вчитися, як відомо, ніколи не пізно. Адже агрономія — це не лише тяжка праця, це ще й передусім знання, наука. І без цього будь-яка, навіть найтяжча, праця буде марною. Цьогорічний приклад із помідорами — цьому підтвердження.


Автор: Ігор Філоненко
15 серпня 2020, 17:48 | Полтавщина | Цікаве

1. orakul / 15 серпня 2020, 21:20 Цитувати
Допишетесь, блін, що Шмигаль заставить і на помідори намордники вдівати

Змінено 15.08.2020, 21:21

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.