Хроніка пандемії: хворі турки, таємничі військові та сумнівна статистика

Хроніка пандемії: хворі турки, таємничі військові та сумнівна статистика

Уже більше тижня влада і медики не звітують про нові випадки модної хвороби в Кобеляцькому районі. Але це зовсім не означає, що їх немає.

Згідно із даними офіційної статистики, більше тижня в Кобеляцькому районі не виявляють нових хворих на COVID-19. Загальна цифра виявлених випадків застигла на числі 28. У той же час, у сусідньому Новосанжарському районі, який протягом майже дев’яти місяців поточного року якось «примудрявся» залишатися регіоном без хворих на коронавірус, загадкова хвороба почала «лютувати». І новосанжарці почали стрімко наздоганяти Кобеляки. Зараз чиновники повідомляють про 11 хворих у Новосанжарському районі.

Можна зробити висновок про те, що на Кобеляччині коронавірус, чомусь, «затих» і різко перекинувся на Новосанжарщину. Хоча подібний феномен пояснюється значно простіше — абсолютно безвідповідальним ставленням до медичної статистики. Скільки тих хворих насправді, як їх обліковують, достеменно не знає ніхто. Згідно із даними інтернет-ресурсу «Страна», результати тестів свідчать, що коронавірус виявляють у кожного десятого із протестованих. Отже, якщо уявити, що одномоментно протестують усіх жителів Кобеляк, то, згідно із таким алгоритмом, хворобу виявлять у тисячі містян.

Один чиновник від медицини, який має безпосередній стосунок до «боротьби» із загадковою хворобою, розповів таку історію:

— Деякі потужні приватні медичні центри в Полтаві роблять платні аналізи на коронавірус. Чимало фірм і підприємств заключають із ними договори на проведення лабораторних досліджень на COVID-19. Центри аналізи роблять і хворих виявляють. Але повідомляють про це лише самих інфікованих людей і їх роботодавців. А ось у лабораторні центри, тобто колишню санепідслужбу та ПМСД, інформацію не надають. Ну і як у такому випадку можна говорити про достовірну статистику? Як медикам проводити епідрозслідування, виявляти коло контактних осіб?

Про те, що «боротьба» із коронавірусом в Україні ведеться звичним методом, через одне усім відоме місце, підтверджує і жінка, яка розповіла редакції про спроби переслідування через лише ймовірність зараження. Про епопею, яку доводиться людині переживати, ми розповідаємо в іншому матеріалі номера.

Так от, ця жінка говорить:

— У мене хворіє чоловік. Точніше, хворів у легкій формі, зараз почуває себе добре. У мене в п’ятницю взяли аналіз. У понеділок результату ще не було. А мені з роботи дзвонять і кажуть, щоб виходила працювати. Якось воно все незрозуміло робиться.

Тим часом по Кобеляках та в районі вперто поширюються чутки про те, що військові зв’язківці, котрі отаборилися в Бутенках, прибули в село зовсім не на навчання, а через те, що серед них виявили хворих на COVID. Про ці чутки знає і Валентина Семиног, керівник районного лабораторного центру. Але підтвердити чи спростувати інформацію не може, адже даних про стан захворюваності серед військовослужбовців не отримує. Самі ж військові свято зберігають таємницю.

А ось те, що захворіли двоє працівників дорожньо-будівельної фірми «Онур», відомо точно. Один із них перебуває на самоізоляції, другий лікується в Горішніх Плавнях.


Автор: Ігор Філоненко
17 вересня 2020, 17:47 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

1. Fuks / 17 вересня 2020, 18:44 Цитувати
Ото да,значить Бутенки скоро військові оцеплять,і ні виїхать ні вїхать,красна зона буде.Слава Скрильнику за засране село..

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.