Патріотизм із присмаком помідорів

Патріотизм із присмаком помідорів

Не так давно довелося побувати на відпочинку в Туреччині. Чергова поїздка за кордон додала нову порцію оптимізму. У тому сенсі, що підтвердила, що не все в Україні погано. А інколи в нас навіть краще, аніж у нахваленій Європі, передовій Азії і нафтогазовій Росії, разом узятих. Скажімо, таких смачних помідорів, як в Україні, пробувати ніде не доводилося. Ну хіба що шрі-ланкійські томати можуть наблизитися за смаком. А те, що вирощують у Туреччині, а потім імпортують по всьому світові, з Україною включно, з нашими помідорами і поряд не лежало. Зрештою, це ж можна сказати і практично про всі інші овочі та фрукти. Суниця за кордоном — це якась пластмасова субстанція із віддаленим присмаком нашої рідної української, сливи — це щось тверде і кисле. Єдине що, так це турецькі кавуни можуть за смаком і якістю позмагатися з українськими.

Так, такого класного моря, як в Туреччині, в Україні, на жаль, немає. Навіть якщо згадувати відібране Чорне в Криму. Але ж його, море, створили не люди, воно було і буде десь гіршим, десь кращим по велінню Матінки Природи.

І от, подорожуючи по світу, із кожним разом все більше упевнюєшся в тому, що таки дуже розумним був той китаєць, або ціла група китайських товаришів, котрі додумалися до тези про те, що «Для того, аби пізнати Всесвіт, можна не виходити за поріг свого будинку». Хоча цілком можливо, що перед тим, як виголосити цю відому тезу, товариші китайці добряче помандрували по нашому недосконалому світу.

Та все ж. Так, країна, у якій ми всі живемо, є недосконалою в дуже багатьох аспектах. Так, ми вже давно не аерокосмічна, промислова і високотехнологічна держава. І цілком можливо, уже нею й не будемо. Ба, може так статися, що й держава Вкраїна зникне із мап світу. Протягом тисячоліть існування людської цивілізації зникали й надпотужні імперії та цілі народи. Але зрештою, така ж доля може очікувати і всіх сильних світу цього, включно із США та Росією. Ба, навіть єгипетські піраміди колись проваляться під землю.

Але усвідомлення невідворотності втрати всього, що маєш і бачиш навколо себе, ні в якому разі не відміняє і не забирає можливості насолоджуватися тим, що є зараз. Якщо є хоча б трішки здоров’я, любимі люди поряд, світить Сонце чи йде сніг, ти це відчуваєш і в тебе нічого не болить — ти вже щаслива людина. А все інше якось «розрулиться». Із нами чи без нас.

А наша Україна таки прекрасна. Навіть з усіма її недоліками.


Автор: Ігор Філоненко
25 вересня 2020, 09:13 | Полтавщина | Редакційна

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.