Народні прикмети віщують чергову теплу зиму

Народні прикмети віщують чергову теплу зиму

Схоже, що зима 2020–21 років знову буде аномально теплою. У всякому разі, якщо враховувати те, про що говорять погодні прикмети на Покрову, 14 жовтня.

Схоже на те, що вже всі українці вставили у своїх будинках пластикові вікна. І як результат, численні, нікому невідомі, іноземні та вітчизняні псевдосиноптики перестали «кошмарити» людей своїми апокаліптичними прогнозами про небувало сувору зиму.

Це, звичайно, жарт. А якщо серйозно, то народні прикмети у жовтні 2020 року підтверджують тезу про те, що чергова зима в Україні стане аномально теплою. Усі ми добре пам’ятаємо, що зима 2019–20 років була саме такою. Фактично її, зими, не було. І саме про це говорили погодні прикмети на Покрову 2019‑го року.

Цьогорічний день 14 жовтня, коли люди, які ретельно слідкують за народними прикметами і ведуть власні погодні календарі, теж був надзвичайно теплим, із переважаючим південним вітром. А це означає, що зими знову не буде.

Один із жителів району поділився з «ЕХО» своїм передбаченням. Чоловік говорить, що зима буде більш схожою на ту, яку ми спостерігали в сезоні 2018–19 років. Тобто буде тепло, але випадатиме достатня кількість опадів у вигляді дощу і навіть снігу. Пару-трійку снігопадів ми таки побачимо.

Редакція вибрала і подає на розсуд читачів кілька найбільш відомих прикмет, якими користувалися наші предки, визначаючи погоду на зиму. Читайте, запам’ятовуйте і робіть висновки.

Народні прикмети на Покрову:

  • Прийшла Покрова — всохла діброва.
  • Якщо до цього дня не спадає з вишень листя — на теплу зиму, а звільниться — на сувору.
  • Зранку вітер з півдня, а по обіді з півночі — початок зими буде теплим, але згодом похолодає.
  • Якщо вітер з півдня низовий — зима буде теплою, з півночі горішний — холодною, із заходу — сніжною; коли ж протягом дня вітер змінюватиме напрямок, то і зима буде нестійкою.
  • Яка погода на Покрову, такою буде і зима.
  • Якщо в цей день сніг не покрив землю — не покриє в листопаді та грудні.
  • На Покрову вітер — весна буде вітряна.
  • Відліт журавлів до Покрови — на ранню зиму.
  • Хто сіє по Покрові, не має дати що корові.
  • На Покрову віє вітер з півдня — буде тепла зима.
  • Якщо на Покрову випав сніг, то буде він і в Дмитрів день (8 листопада).
  • Відліт журавлів до 14 жовтня — бути ранній зимі.
  • Білка до Покрови змінить шубку — зима буде добра.

 

Для порівняння — прогноз від псевдосиноптика

Із незрозумілих причин, численні українські видання і навіть ті, хто претендує на якусь серйозність, продовжують тиражувати прогнози Леоніда Горбаня, чоловіка, якого за невідомо які заслуги величають народним прогнозистом.

Із року в рік прогнози Горбаня блискуче не справджуються, але їх вперто продовжують розповсюджувати.
Редакція «ЕХО» вже кілька років поспіль друкувала порівняння Горбаня та фактичної погоди. Практично завжди прогноз і факт відрізнялися кардинально.

Ось і зараз друкуємо те, що віщував цей чоловік виданню під назвою «КП в Україні». https://kp.ua/life/675639‑synoptyky-daly-prohnoz-kakoi-budet-zyma-2020–2021‑v-ukrayne.

«…У той же час, за розрахунками народного синоптика Леоніда Горбаня, теплого вересня цього року не буде, а в жовтні температура опуститься нижче нуля і випаде сніг.

— У вересні тільки в перший тиждень буде тепло, а потім похолодає, і весь місяць температура постійно коливатиметься. Більш того, це буде дуже дощовий місяць: кількість опадів складе на півночі і в центрі — 45–55 мм, на півдні країни — 18–22 мм, а на сході — 25–32 мм. Температура на початку вересня на півдні і сході країни ще буде триматися вдень на рівні 25–27 градусів, на півночі вже буде прохолодніше — 20 – 24 градуси. А вже в другій половині місяця вдень температура не підніматиметься вище 20, вночі опуститься до 2–4 градусів. Утім, будуть у вересні і теплі дні: в середині місяця денна температура сягатиме 19–21 градус, — сказав він.

Згідно з прогнозом Горбаня, у жовтні кількість опадів знизиться. Температура на півночі і в центрі України на початку і в середині місяця буде коливатися від мінімальних 4–5 градусів вночі до максимально високих 16–18 вдень. Проте в другій половині жовтня температура на більшій частині території, крім півдня, опуститься до 2–4 градусів морозу і піде сніг. Листопад буде переважно теплим із незначними морозами і опадами у вигляді снігу та дощу.

Горбань припустив, що зима 2020–2021 в Україні може бути як аномально теплою, так і помірно холодною...»

Ну а тепер, вчергове, порівнюйте із тим, якими були вересень і жовтень насправді.


Автор: Ігор Філоненко
24 жовтня 2020, 13:00 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.