Чому онкохворі змушені робити платні тести

Чому онкохворі змушені робити платні тести

Кобелячани та жителі інших населених пунктів обурені тим фактом, що під час госпіталізації та інших необхідних медичних заходів їм доводиться робити платні тести на коронавірус. Редакція розбиралася в причинах такого явища.

Безумовно, тут потрібно б згадати про Конституцію, згідно із статтею 49 якої «… у державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена». Але кожен громадянин держави під назвою Україна вже давно знає, що Конституція у ній є звичайним клаптиком паперу, а не Основним Законом, як у ній написано. Сотні, якщо не тисячі медзакладів давно скорочені, а медична допомога не надається безкоштовно. У найкращому випадку хворим доводиться платити лише за медикаменти. Але такі «найкращі випадки» є скоріше виключенням із загального неконституційного правила.

Тому до того, що за лікування доводиться платити, усі звикли. Громадяни платять, а державні органи сором’язливо замовчують існування статті 49 недіючої Конституції. Але в 2020 році в Україні з’явилася нова проблема під назвою COVID-19.

Цю болячку швиденько внесли до переліку особливо небезпечних хвороб і голосно заявили, що будуть лікувати хворих на неї безкоштовно. Хоча, згідно все з тією ж Конституцією, так же безкоштовно повинні б лікувати і людей, котрі страждають від інших недуг.

Та досить швидко з’ясувалося, що «завдяки» отому злощасному «ковіду» українцям доводиться додатково платити за тести, які засвідчують його наявність чи відсутність у їх організмі.

Так, на сторінках однієї із соцмереж днями виникла дискусія з приводу платних тестів, які доводиться здавати жителям Кобеляк та інших населених пунктів. Ми одразу відреагували і запропонували повідомляти про конкретні випадки здачі платних тестів на коронавірус.

Обізвалася одна жінка. Вона розповіла:

— Моєму чоловікові потрібна госпіталізація. Але для того, щоб госпіталізуватися в один із медичних закладів, йому потрібно здати тест на коронавірус. Причому, за гроші. Без тесту в лікарню не приймуть. У Кобеляках за тест «беруть» п’ятсот гривень. Так можна обійтися і без цього. Маю на увазі, що чоловік може «прокапатися» вдома, заплативши якійсь медсестрі. Але, по-перше, не всі погодяться «капати» на дому. Це ж можна понести відповідальність. По-друге, у такому випадку чоловік не отримає лікарняний лист і йому нічого не заплатять на роботі. Тобто, у будь-якому випадку ми втрачаємо гроші. За все платять «сіряки». Що ж це робиться? Коли ж вони в кобеляцькій лікарні нажруться?

Про який саме тест на коронавірус йдеться, жінка не сказала. Між тим, відомо, що їх існує кілька — експрес-тести, ПРЛ та ІФА. Швидше за все, про експрес-тести мова не йде. Адже їх давно визнали малоінформативними через те, що  процент похибки при їх застосуванні «зашкалює» до 30–40.
ПРЛ-тести — це, по-простому, мазок із горла. ІФА — це аналіз венозної крові на вміст антитіл.

 

Тести можна зробити безкоштовними

Намагаючись вияснити, хто ж і за які тести бере гроші з людей у кобеляцьких медичних закладах, ми звернулися одразу до двох діючих головних лікарів — до Любові Коломієць, яка очолює ПМСД, тобто курує первинну медицину, і до Володимира Казирода, керівника ЦРЛ, тобто вторинної ланки медицини. Обидва керівники дружно запевнили, що їх підлеглі грошей за проведення тестів на коронавірус не беруть. І взагалі, у самих районних медзакладах таких аналізів поки що не роблять. А гроші з людей беруть за проведення тестів у приватній клініці.

Любов Коломієць пояснила:

— Так, для того, щоб людина була госпіталізована в той чи інший медичний заклад, у тому числі з онкологічними захворюваннями, їй необхідно здати тест на коронавірус. Мова йде про ІФА-тест. За допомогою нього медики визначають наявність у організмі двох видів імуноглобуліну. Це, у свою чергу, дає змогу визначити, чи людина вже перехворіла на COVID, чи хворіє. Є ще й третій вид імуноглобуліну, але в нас у області немає лабораторій, які можуть провести аналізи по ньому. Але не це головне. Головне, що ні ми, працівники ПМСД, ні медики із районної лікарні грошей за аналізи не беремо. Ми їх просто не робимо через відсутність відповідного обладнання. Так, я розумію, що для людей дорого платити по 480 гривень за один тест, а якщо потрібно на два імуноглобуліни, то вже й 960 виходить у сумі. Підкреслюю, що ПРЛ–тести, які люди проходять за направленням наших фахівців, є безкоштовними.

Володимир Казирод, головний лікар Кобеляцької ЦРЛ, фактично повторив слова своєї колеги із ПМСД. Він додав:

— 99 відсотків безкоштовних ПРЛ-тестів люди проходять, отримавши направлення від лікарів сімейної медицини. Але направлення видають не всім підряд, а чітко згідно вимог «мозівського» наказу 2122 від 17 вересня 2020 року. Буває таке, що в Кобеляках беруть мазок, а в Полтаві лабораторія повертає його без аналізу, тому що випадок не відповідає вимогам згаданого наказу. Тому в кожного бажаючого наші працівники аналізів не беруть.

За словами Казирода, є можливості для того, щоб зробити для кобелячан ІФА-тести дешевшими або й взагалі безкоштовними.

Варіант перший — заключити договір із лікарнею в Горішніх Плавнях.

Головний лікар пояснив:

— У Горішніх Плавнях такий же тест, який беруть у Кобеляках фахівці приватної фірми, коштує 150 гривень. Це — не 480. Але ж потрібно якось доставляти кров для тесту в Горішні Плавні. Хто буде це робити і хто за це платитиме?

Є можливість взагалі проводити ІФА-тестування на безоплатній основі. Ціна питання — 300 тисяч гривень на обладнання і постійне придбання реактивів. І тоді аналізи робитимуть у Кобеляках і безкоштовно.
Придбати обладнання і реактиви можна за кошти із бюджету. Але у зв’язку з реформою децентралізації, невідомо, звідки за це можна заплатити. Районного бюджету фактично вже не існує, сільських — теж, бюджети громад невідомо коли сформують.

Казирод констатував:

— Сума, потрібна на обладнання, не є якоюсь фантастичною. Але хто її виділить? Були в мене і представники однієї з політсил перед виборами. Я пропонував їм купити обладнання для проведення тестів. Не купили. Тепер вибори закінчилися, точно не куплять.

Водночас, головний лікар розповів, що лікарня закупила газоаналізатор, конче необхідний для відслідковування стану здоров’я хворих на коронавірус.

Отже, платні тести — це не забаганки місцевих головних лікарів. Але пацієнтам від цього не легше.


Автор: Ігор Філоненко
30 жовтня 2020, 16:13 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

1. yrec / 30 жовтня 2020, 16:46 Цитувати
На [email protected] 13 жовтня в 11:16 було відправлено лист зі змістом:
"Шановна редакція! Дуже прохаю Вас Роз’яснити чому за тест на COVID-19 взяли гроші в сумі 480 гр. при цьому не дають навіть квитанцій.
Дружина по направленню з міста Полтава потребує планової госпіталізації.
Згідно Посилання на www.5.ua дружина не повинна платити за тест."
Крім того, лікар не давав ніякого письмового направлення, квитанції не видали, за що і кому я буз змушений заплатити 480 гр. не зрозуміло. Відповіді від редакції ніякої не отримав. У кожного як я зрозумів своя конституція, і у кожного різні накази від МОЗ, на жаль поки що правди так і не знайшли, але шукаємо, і будемо шукати, і повірте рано чи пізно знайдемо.
2. yrec / 30 жовтня 2020, 17:11 Цитувати
Посилання на moz.gov.ua Сам наказ, покажіть де написано - платити при плановій госпіталізації

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.