Біля Рудки щось копають

Біля Рудки щось копають

Поряд із селом Рудка, що на території Китайгородської громади, розпочалися грандіозні, як для сільського масштабу, земляні роботи. Нібито із часом тут будуть два або й три штучні ставки.

Про те, що біля Рудки викопають два ставки загальною площею більше двадцяти гектарів, редакцію повідомив місцевий депутат Григорій Давиденко. Він недвозначно дав зрозуміти, що є противником цього проекту. За словами Григорія Миколайовича, спорудження величезної штучної водойми завдасть дуже серйозної шкоди довкіллю.

Він говорить:

— Я розмовляв із фахівцями в області водного господарства. Вони говорять, що результатом такої діяльності стане зникнення води у тих болотах, що ще залишилися, у колодязях людей та загальне катастрофічне падіння рівня поверхневих підґрунтових вод. Окрім того, негатив буде і від появи в нашому регіоні нового водного плеса із величезною площею випаровування.

Григорій Давиденко повідомив, що 24 листопада в Рудку на місце будівництва мають приїхати представники підприємства, котре виконує роботи. Із ними прагнули зустрітися місцеві жителі, щоб дізнатися, хто копає біля Рудки ставок і чи є для цього законні підстави.

Зустріч відбулася. Цей факт редакції підтвердили як уже названий Григорій Давиденко, так і голова Китайгородської громади Сергій Турський.

Давиденко розповів:

— Сам власник ставка до нас не приїхав. Розмову вів його представник юрист Олександр Шикуленко. Він показав розроблений проект. Там не два, а три ставки. Глибина водойм становитиме 10 метрів. Загальна площа — 26 гектарів. Наші хлопці, а саме  Олексій Хорішко і Леонід Вакуленко, запитували, чи є в них дозволи на спорудження такого об’єкту. Адже це не просто так, взяв і викопав ставка, нехай і на своїй землі. Юрист сказав, що дозволи є. Але не показав їх. Хочу нагадати, що початку таких робіт має передувати громадське обговорення. Думаю, що його не було. Мають бути отримані згоди від власників суміжних земельних ділянок. Не знаю, чи люди взагалі про це знають. Ми, як представники тієї частини громадськості, якій не байдужі питання екології і взагалі майбутнього цієї території, будемо виступати проти будівництва. Адже, як я вже говорив, — це закінчиться екологічною катастрофою.

Сергій Турський був більш стриманий у своїх оцінках.

Він сказав:

— Зустріч була. На неї прийшли вісім чоловік. Документи представники підприємства, яке буде створювати ставок, показали. Що ми бачимо зараз? Земля в приватній власності, набутій законним шляхом. Зараз тривають роботи по зняттю чорнозему. На своїй приватній землі власник має право це робити. Аби не вивозив за межі. Тобто, про якісь порушення говорити підстав немає. Думаю, що й надалі представники підприємства надаватимуть нам для ознайомлення всі відповідні дозвільні документи. Чи є небезпека для довкілля? Я не фахівець, щоб про це однозначно стверджувати, як і заперечувати. Не думаю, що фахівцями є і громадські активісти. Тому, на мою думку, панікувати не потрібно. Будуть порушення, будемо реагувати. Але не потрібно забувати про те, що створюють виробничий об’єкт. А це — робочі місця і податкові надходження.

Григорій Давиденко розказав, що власником майбутнього ставка буде Дмитро Алмазов. А на місці робіт працюють автомобілі фірми «Автомагістраль-Схід», відомої тим, що вона будує дорогу державного значення Дніпро — Решетилівка.

Дійсно, Дмитро Альбертович Алмазов напряму пов’язаний із цим підприємством. Згідно із даних відкритих джерел, він є його керівником. Окрім того, людина з ініціалами Дмитро Алмазов є власником ще кількох серйозних підприємств, зареєстрованих у Дніпрі — «Макс Фиш Резот», «Фарватер-С», ТОВ «АМ-Інжинірінг», ТОВ «Тимол» і навіть українсько-російське товариство «Аміран». Чим тільки не займається Алмазов — від будівництва автодоріг і виробництва зброї до організації розваг і відпочинку.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
29 листопада 2020, 11:49 | Царичанка | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.