Частина китайгородців протестують проти початку робіт в урочищі Свинячому

Частина китайгородців протестують проти початку робіт в урочищі Свинячому

Люди вважають, що громаду пробують обдурити, маскуючи справжні плани щодо Свинячого. На їх думку, ніяких ставків по розведенню риби там не буде, а все закінчиться банальним видобуванням піску для будівництва автомагістралі Н-31 Дніпро — Решетилівка.

Про те, що поряд із Китайгородом і селом Рудка розпочали грандіозні, як за скромними провінційними масштабами, земляні роботи, редакція «ЕХО» вже повідомляла. Керівник громади Сергій Турський, коментуючи їх початок, висловив сподівання, що проект із будівництва ставків, які задекларували власники землі, точніше один власник — бізнесмен Дмитро Алмазов, принесе місцевим жителям лише благо. Це — нові робочі місця і податкове наповнення сільського бюджету.

Але далеко не всі місцеві жителі розділяють оптимістичні сподівання керівника громади. Дехто із них вважає, що селян банально обдурять. І вони залишаться без пасовищ та води, а місцевий бюджет — без обов’язкових у таких випадках податкових надходжень.

24 листопада група місцевих жителів провела своєрідне громадське обговорення запланованого проекту. Про це редакцію «ЕХО» повідомив депутат сільської громади Григорій Давиденко. За його словами, на зібрання прийшли і приїхали 32 чоловіки. Хоча Сергій Турський раніше повідомляв про значно меншу кількість учасників зборів.

Спочатку перед присутніми виступив юрист Олександр Шикуленко, який представляє інтереси ініціатора будівництва Дмитра Алмазова.

Він повідомив:

— Я представляю інтереси бізнесмена Алмазова Дмитра Альбертовича, який придбав землю у Свинячому. Як власник він будує штучну водойму, може рити землю, дозволів йому не потрібно. Він хоче створити три озера глибиною від 7 до 10 м загальною площею 26 гектарів, щоб вирощувати рибу. Ще планує зробити спортивно-риболовний комплекс, дерев’яні будинки для відпочинку. Він прийшов, щоб вкладати і заробляти гроші, негативних наслідків для довкілля не буде.

Під час обговорення місцеві жителі говорили про інше. Зокрема, Маргарита Сирота розповіла, що дещо раніше теж намагалася отримати дозвіл на приватизацію земельної ділянки в урочищі Свинячому. Але їй відмовили. На думку жінки, відбувається несправедливість, коли одним у отриманні землі відмовляють, а люди заїжджі і багаті земельні ділянки отримують.

Депутат Китайгородської сільської ради Валентина Нодженко:

— Поділ розритої сьогодні земельної ділянки на наділи по 2 гектари для ведення особистого селянського господарства відбувся зовсім недавно, на сесії 13 серпня, я через хворобу була відсутньою. Тоді ж надали землю і Дмитру Алмазову, і він скупив її в усіх, хто разом із ним отримав наділ начебто для селянського господарства. Це схема захоплення землі, вигоду матимуть чужі люди. А ми залишимося без підземної води, яка стече в ті озера;

Підприємець Олексій Хорішко:

— Я будував магазини і знаю, скільки треба дозволів на кожен. На будівництво водойми треба не менше, а ще потрібна екологічна експертиза і громадські слухання. Їх не було.

Інженер-будівельник Юрій Мосійчук:

— У 2000-х роках я брав участь у реконструкції ставків для розведення риби в Могилеві. Проєкт вивчали, давали висновки і погодження на нього 24 різних організації. Нам сьогодні не показали жодного дозволу, які мають бути згідно з Порядком створення штучних водойм, ст. 82 Водного кодексу України та іншими. У Свинячому буде вийнято біля 2,5 мільйона кубів ґрунту, щоб його розпланувати, треба набагато більшу за 26 гектарів площу. Коли ритимуть такий гігантський кар’єр, то порушать водоутримуючі шари ґрунту, вода піде на нижчі горизонти. Таке відбувається зараз у Єлизаветівці Петриківського району, де беруть пісок на дорогу, і в людей уже і в свердловинах нестає води. Природа не терпить пустоти, вода стече, що призведе до кардинальної зміни гідрорежиму території Китайгородської громади, рівень підземних вод у селах, а отже і в Орелі, катастрофічно знизиться.

Депутат Китайгородської сільської ради Сергій Дашко:

— У розпорядженні Царичанської РДА від 9 листопада 2011 року про зміну виду угідь у Свинячому сказано, що воно ухвалене на основі громадських слухань, і буцімто жодного зауваження від жителів громади не було. Це не відповідає дійсності. Учора, 23 листопада, ми зустрічалися з Дмитром Алмазовим, керівником ТОВ «Автомагістраль – Схід»,  у Свинячому. Він сказав, що озер буде два, по обидва боки від майбутньої дороги Н – 31, глибиною лише до 2 – 3 метрів. Протиріччя в поясненнях його і юриста-представника щодо глибини водойми говорять про те, що, можливо, їх цікавить лише пісок на дорогу. Про це свідчить і те, що верхній шар ґрунту знімається у Свинячому якраз до шару піску. У такому випадку ми залишимося без піску, громада без грошей за користування надрами, а всі жителі — ще й без води на подвір’ях.

Депутат Китайгородської громади Григорій Давиденко:

— Землі урочища Свиняче запроєктовані, як складова Національного природного парку «Орільський», там можуть бути рослини з Червоної книги України, а їх варварськи знищують. Царичанське відділення поліції за 4 дні з 20 листопада, дня повідомлення про незаконне зняття верхнього шару ґрунту товщиною до 2 м на більш ніж десяти гектарах, нічого не зробило для зупинки робіт, запобігання екологічному злочину. Хоча торік у аналогічній ситуації на Глинищі в Царичанці роботи були припинені, техніка поставлена на штрафмайданчик.

Учасники зборів проголосували за рішення про те, щоб звернутися до Екологічної інспекції Дніпропетровської області, прокуратури Царичанського району, громадської екологічної ради при голові ОДА, Дніпропетровської ОДА і департаменту екології,  Дніпропетровської облради з вимогою негайно припинити незаконне зняття верхнього шару ґрунту та ймовірний видобуток піску в урочищі Свиняче Китайгородської громади.

У подальшому редакція буде інформувати своїх читачів про розвиток подій навколо урочища Свиняче.


Автор: Ігор Філоненко
4 грудня 2020, 11:28 | Царичанка | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.