Що зміниться в 2021 році

Що зміниться в 2021 році

Зросте тариф на розподіл газу

16 грудня Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила постанову №2460 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ «Полтавагаз».

Згідно з документом, тариф на послугу розподілу природного газу для АТ «Полтавагаз» із 1 січня 2021 року становитиме 2,316 гривні за один кубометр (з ПДВ).

Із 1 січня 2020 року відбувся перехід на тарифікацію послуг розподілу природного газу за системою замовленої потужності. Тобто обсяг річної замовленої потужності та, відповідно, індивідуальний розрахунок вартості послуги з розподілу природного газу для кожного побутового споживача в 2021 році буде формуватися залежно від обсягу спожитого ним газу за попередній газовий рік (період  із 1 жовтня 2019 року по 30 вересня 2020 року).

Щомісячний платіж при цьому залишатиметься однаковим та визначатиметься, як 1/12 частина обсягу газового року споживання, помножена на тариф.

Зверніть увагу, що, відповідно до Типового договору розподілу природного газу, затвердженого НКРЕКП, оплата за послуги розподілу газу за поточний місяць має здійснюватися до 20 числа цього ж місяця.

 

Мінімалку і пенсії перерахують кілька разів

Ще за місяць до жовтневих місцевих виборів було анонсовано поетапне зростання пенсій протягом усього 2021 року.

Перше — уже з 1 січня. Завдяки підвищенню мінімальної зарплати з 5 000 до 6 000 гривень, пенсії зростуть на 300 гривень до 2 400, з грудня — до 2 600. Підвищення охопить тих, кому більше 65 років і чий стаж сягає 30 років для жінок і 35 років для чоловіків.

Індексацію пенсій на 11% проведуть із 1 березня, а в квітні запланований автоматичний перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів з урахуванням розміру зарплати і стажу.

З липня держава доплачуватиме по 400 гривень пенсіонерам віком від 75 до 80 років. Крім того, такі громадяни отримуватимуть не менше 2 500 гривень, навіть якщо стаж становить 20 років для жінок і 25 років для чоловіків.

Громадяни віком понад 80 років отримуватимуть додатково до 500 гривень, а мінімальна пенсія для них становитиме 2 600.

Мінімальна пенсія, яку отримуватимуть українці з грудня 2021 року, зросте на 80 гривень і становитиме 1 934.

 

Виплати вразливим верствам

У бюджет закладене зростання виплат вразливим верствам населення: людям з інвалідністю, багатодітним сім’ям та малозабезпеченим родинам.

Наприклад, інвалідам дитинства першої групи виплати зростуть удвічі: з 1 641,75 (75% від прожиткового мінімуму) до 3 283,5 (150%) — для підгрупи А, та з 1 094,5 (50% від прожиткового мінімуму) до 2 189 грн. (100%) — для підгрупи Б.

Розмір допомоги в разі загибелі (смерті) військовослужбовця в наступному році становитиме:

  • під час виконання обов’язків військової служби — 1 702 500 гривень;
  • у період проходження військової служби — 1 135 000 гривень.

А от субсидій стане менше на пів мільярда гривень. У бюджеті-2021 на це закладено 36,6 мільярда гривень.

Причина зменшення видатків — у зростанні мінімальної зарплати і відносно теплих зимах, які Україна переживає в останні роки. Як наслідок, субсидій на оплату газу та опалення потребують менше людей.

 

Податки для малого бізнесу збільшаться

Єдиний соціальний внесок для ФОП із 1 січня зросте з 1 100 до 1 320 гривень на місяць, а з грудня 2021 року — до 1 430.

Однак таке зростання ЄСВ держава частково компенсує звільненням від сплати єдиного податку найменших підприємців (ФОП першої групи) за перші п’ять місяців 2021 року.

 

Гральний бізнес

У 2021 році очікується повноцінна легалізація азартних ігор. У листопаді уряд призначив усіх членів комісії, яка буде наглядати за учасниками ринку та ліцензувати гральні заклади. У 2021 році на комісію витратять 115,95 мільйона гривень.

Надходження від продажу ліцензій гральним закладам у 2021 році повинні становити 7,44 мільярда.

Закон про гральний бізнес встановлює перелік видів діяльності в сфері азартних ігор, які дозволені в Україні.

До них входять азартні ігри в гральних закладах казино та онлайн, букмекерська діяльність у букмекерських пунктах і через Інтернет, випуск та проведення лотерей, ігри в покер через Інтернет.

 

Запроваджуються нові акцизні марки

Постановою Кабінету Міністрів №1037 «Деякі питання маркування марками акцизного податку тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах» затверджені:

  • нові зразки марок акцизного податку для тютюнових виробів;
  • зразки марок акцизного податку для рідин, що використовуються в електронних сигаретах, вітчизняного та імпортного виробництва.

Також внесені зміни до постанови КМУ від 27.10.2010 р. №1251 «Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів».

Нові марки акцизного податку запроваджуються з 1 січня 2021 року.

 

Новий санітарний регламент для шкіл

У новому регламенті, який вступить у силу з 1 січня 2021 року, передбачені зміни про транспорт для учнів, про туалети і багато іншого.

Учні, які проживають на відстані понад 2 кілометри від закладу освіти, повинні бути забезпечені транспортом для підвозу до школи.

Працівники шкіл повинні проходити профілактичні медичні огляди. У разі порушення термінів проходження оглядів, працівники не повинні допускатися до роботи.

Оренда шкіл під послуги, які не належать до освітніх, заборонена.

Туалети повинні знаходитися тільки в приміщенні шкіл, а не на вулиці.

У школах дозволили бездротове або дротове підключення до Інтернету. Роутери повинні бути встановлені на висоті не менше 2 метрів від підлоги і їх потрібно вимикати поза навчальним часом. Екрани стаціонарних комп’ютерів повинні бути не менше 15 дюймів, для ноутбуків — не менше 14 дюймів. Миша і клавіатура повинні бути окремими.

У класах потрібно зробити поділ меблів. Щоб уникнути сколіозів дітям потрібно підбирати парти і стільці за зростом, а також не менше двох разів на рік пересаджувати дітей в різні ряди. Учнів, які хворіють частіше, розміщувати в третьому ряду від вікна, ближче до внутрішньої стіни.

Також зміни торкнуться і харчування в школах. Якщо в дитини є дієтичні проблеми, то для такої дитини має бути організоване окреме харчування власником навчального закладу.

Для дітей буде дозволений кейтеринг, але з урахуванням норм здорового харчування. У новому регламенті прописані обмеження за продуктами, вмістом солі, цукру і жирів. Крім того, буде заборонено продаж снеків, м’ясних і рибних продуктів промислового виробництва, солодощів.

 

Українці зможуть змінити «по батькові»

Донедавна українці могли змінювати за власним бажанням лише імена та прізвища, а по батькові — ні. Верховна Рада України дозволила і цю зміну.

Цей Закон, що набирає чинності з 1 січня 2021 року, передбачає такі зміни:

  • фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові;
  • фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою батьків;
  • у разі, якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені, та (або) по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника;
  • фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім’я, та (або) по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини або якщо відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження, або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері;
  • у разі заперечення одного з батьків щодо зміни по батькові дитини спір щодо такої зміни може вирішувати орган опіки і піклування або суд. При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов’язків стосовно дитини та інші обставини, що засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини.
31 грудня 2020, 10:39 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.