Бактерія, що перетворює метал у золото

Бактерія, що перетворює метал у золото

У 1976 році була відкрита бактерія Cupriavidus Metallidurans. Вона живе в ґрунті, багатому токсичними елементами (отруйними для органічної матерії).

Група дослідників з Галле-Виттенбергського університету відкрила молекулярні процеси, що дозволяють отримати золото з металу, який виробляється цією бактерією. І хоча хімічний процес, що стоїть за цим, досить складний, спробуємо пояснити його простим способом.

Більшість видів металу притягують бактерії, проте в ході проведеного дослідження використовувалася саме мідь. Якщо бактерія виявить занадто багато міді, вона почне вивільняти фермент під назвою CupA, який виробляє дуже маленькі золоті самородки (їх можна виміряти тільки в нанометрах).

Ця бактерія насправді грає ключову роль у створенні того, що вчені називають вторинним золотом. Це розпад, який виникає в результаті утворення геологічних золотих руд (первинного золота).

За словами вчених, бактерії можуть перетворити цілий корабель димера хлориду золота в чисте золото за лічені тижні. Проблема полягає в створенні екосистеми, досить токсичної для того, щоб бактерії могли процвітати і виконувати свою роботу.

Створення такого середовища не тільки дорого коштує, але і дуже небезпечне для здоров’я.

За словами вченого Дітріха Ніса, мідь і золото в поєднанні більш токсичні, ніж окремо.

Більш того, експерти не до кінця вивчили бактерію і її здатність перетворювати інші метали в золото.

9 лютого 2021, 20:07 | Полтавщина | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.