У Полтаві обрали книги, які видадуть за кошти обласного бюджету в 2021 році

У Полтаві обрали книги, які видадуть за кошти обласного бюджету в 2021 році

16 лютого в Полтавській обласній державній адміністрації провели засідання Експертної ради з випуску соціальнозначущих видань місцевих авторів.

Члени ради, до складу якої входять представники облдержадміністрації, депутатського корпусу обласної ради, науковці, фахівці бібліотечної справи, громадськість, обрали 6 книг, видання яких буде профінансоване з обласного бюджету цього року.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко зазначила, що за традицією на початку лютого визначають видавничі проєкти, які будуть рекомендуватимуть до видання у 2021 році за кошти обласного бюджету. Нагадала, що торік закінчилася дія Комплексної програми комунікацій влади з громадськістю та розвитку інформаційної сфери в Полтавській області.  Впродовж її реалізації, з 2016 року, було видано 65 видавничих проєктів. Минулого року реалізовано 13 українськомовних видань на суму майже 1 600 000 грн.

Експертна рада розглянула 11 видавничих ініціатив, які надійшли на конкурс від 6 видавництв: «Полтавський літератор», «Гадяч», «Лубни», ТОВ «АСМІ», ПП ХРА «Дивосвіт», «РІК».

Обирали книги, запропоновані до плану випуску соціальнозначущих видань місцевих авторів, за тематичними розділами. Це  історико-краєзнавчі, довідкові та інформаційні,  образотворчі видання, книги  національно-патріотичного спрямування, художня література, видання для дітей та юнацтва.

Як розповіла директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА Вікторія Пилипенко, після здійснення остаточних розрахунків Департамент складає проєкт Плану, який погоджується з профільними депутатськими комісіями облради.

Загалом новою профільною програмою для випуску соціальнозначущих книг і видань, приурочених до пам’ятних дат та визначних подій, на рік передбачено 900 тисяч гривень.

До Плану випуску в 2021 році рекомендовано включити:

  1. Друга Світова війна. 1939-1945. Полтавський вимір. Події. Постаті. Документи. Книга 2 - Документи. Матеріали/ Олександр Білоусько, Тарас Пустовіт;

  2. Українська ідентичність писана світлом. Полтавщина другої половини ХІХ - початку ХХ століття. Частина друга/ Євген Аничин;

  3. Другий Зимовий Похід. Листопадовий рейд. Базар/ Упорядник Микола Кульчинський;

  4. Вишивальне мистецтво Полтавщини/ Валентина Титаренко;

  5. Прядиво роду/ Ганна Кревська (Марина Кононенко);

  6. Повстання роботів/ Яронімас Лауцюс, переклад, упорядкування Гліб Кудряшов.

  7. Також члени ради дійшли згоди зібратися цьогоріч ще раз для розгляду видань, які були рекомендовані на доопрацювання.


Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.