На Дніпропетровщині почали готуватися до референдуму

На Дніпропетровщині почали готуватися до референдуму

У ряді населених пунктів відбулися масові зібрання, на яких їх учасники проголосували за те, аби провести референдум щодо зниження ціни на газ.

Одне з таких зібрань було проведене в Китайгороді. Напередодні в соцмережах почали поширювати інформацію про те, що в четвер, 28 квітня, о дев’ятій годині ранку на майданчику перед адмінбудівлею місцевої сільської ради відбудуться збори. У ході них обговорюватимуть питання ціноутворення газу для населення. При цьому залишалося таємницею, хто ж є ініціатором зборів. Про це користувачі мережі запитували в коментарях. Але чіткої відповіді щодо організаторів заходу так ніхто і не надав. Цікаво, що всі попередні спроби організувати на території Царичанської і Китайгородської громад мітинги протесту проти різкого підвищення ціни на газ для населення незмінно закінчувалися невдачами. На зібрання просто ніхто не приходив.Хоча в той же час у сусідніх громадах Полтавщини — Кобеляцькій і Білицькій, на подібні мітинги збиралися по кілька сотень місцевих жителів.

Цього разу зібрання в Китайгороді відбулося. І було дуже велелюдним. Менша кількість китайгородців приходили навіть на мітинг, організований місцевими активістами в знак протесту проти будівництва ставків та вивезення піску з урочища Свиняче.

Близько дев’ятої у четвер, біля будівлі сільради, зібралися кілька сотень чоловік. Обочини прилеглих доріг були буквально «забиті» припаркованими автомобілями. Пізніше організатори зібрання оголосили, що для участі в ньому зареєструвалися 420 громадян. На обличчях практично всіх присутніх були одягнені маски. Охорону порядку забезпечували кілька поліцейських. Щоправда, приводів для втручання правоохоронців не було.

Після того, як відбулася реєстрація присутніх, був обраний голова зборів. Ним став Олександр Пиріг.
Окрім того, людям повідомили, що на зібранні обговорюватимуть і голосуватимуть за питання, пов’язані з ціною на газ для населення та підприємств, які постачають тепло. І запропонували голосувати «від зворотнього». Тобто, спочатку руки піднімуть ті, хто проти винесеного на обговорення питання, потім ті, хто утримався, а вже після цього — ті, хто «за». Хоча й без цього не важко було спрогнозувати, що кількість людей, які проголосують проти потенційного зниження ціни на газ, буде стрімко наближатися до нуля. Зрештою, все так і відбулося.

Люди дружно проголосували за запропоновані для обговорення і наступного винесення на всеукраїнський референдум питання. Головне із яких — затвердження ціни на газ для населення на рівні не вище 30 відсотків від собівартості.

 

Кому потрібне «народне волевиявлення»?

Перебіг декількахвилинного дійство давав підстави вважати, що воно серйозно підготовлене. Про це свідчили як небувало велика кількість людей, котрі прийшли на зібрання і які зазвичай  ведуть себе досить інертно, так і той факт, що на зборах була присутня навіть представник Центральної виборчої комісії Світлана Кірєєва. Були обрані керівні органи зборів, чітко вівся протокол.

І хоча ведучі постійно наголошували на тому, що збираються організувати референдум «за народною ініціативою», дійство більше нагадувало відмінно організовану і зрежисовану акцію.

Питання, хто все це організував і навіщо, залишається дискусійним. Дехто з присутніх говорив, що команда до проведення таких зборів була дана із Дніпропетровської облдержадміністрації.

Скептично ставиться до акції і депутат Китайгородської громади Григорій Давиденко. У телефонній розмові він поділився враженнями:

— Ви ж, як і я, там були і бачили чітку організацію. Бачили й чули, що жодна політична партія не анонсувала проведення такого референдуму. Але тільки-но Зеленський підписав закон про всенародний референдум, одразу почалося. Скажу вам більше, про це зібрання напередодні згадували на сесії громади. Приїжджала до нас колишня чиновниця районного рівня Бакуліна. З якого дива вона опікується «газовим» референдумом? Водночас, ми знаємо, що партія «Батьківщина» планує організувати референдум з питання заборони продажу землі. От десь там і «собака закопана». Все це дійство — не більше, аніж політична гра. Або хочуть просто відволікти увагу людей від важливіших питань, або прагнуть «зірвати» референдум із продажу землі. За цим стоїть нинішня влада. Чому так думаю? Та все просто. Для того, аби знизити і зробити справедливою ціну на газ для населення, не потрібен ніякий «всенародний» референдум. У нас є Президент, у нього є абсолютна більшість у парламенті. Та й інші партії у нас всі, як одна, — за народ. Так що і хто їм заважає розробити законопроект, дружно проголосувати і зафіксувати ціну на газ для населення на певному рівні. До речі, знову ж, питаннячко. Нам, на зібранні, постійно говорили про 30 відсотків від собівартості видобування газу. А якою є собівартість? Про це народу ніхто не каже. І як той народ може перевірити озвучені цифри собівартості?

У той же день аналогічне зібрання було проведене в Ляшківській громаді. Царичанку організатори, чомусь, проігнорували.






Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
7 травня 2021, 12:48 | Царичанка | Суспільство

1. василь овсієнко / 7 травня 2021, 15:08 Цитувати
Те , що акція хорошо організована вже похвально ,адже оті стихійні мітинги і закінчуються стихійно , тобто безрезультатно.Сподіватись , що слуги народу щось корисне зроблять для того народу теж не варто.Прикладом є голосування у ВР за повернення 100 пільгових кіловат електроенергії.Тож чекати від ВР зниження вартості газу просто абсурдно .А те , що деякі депутати поставились до даної акції скептично , то це ті , хто просто завдяки виборчому законодавству попав у число депутатів , люди , в яких на першому плані особистий карман.Вважаю , що і кобелячанам варто приєднатись до даної акції , і можливо якась із кобеляцьких партій організує таку акцію в кобеляцькій громаді , а то зовсім не видно в Кобеляках ніякої партійної діяльності.

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.