Кобеляки в імлі

Кобеляки в імлі

21 червня жителі Кобеляк, Біликів та інших населених пунктів були неабияк стривожені погіршенням видимості. Не дивлячись на денну пору, в повітрі фіксувався якийсь незвичайний туман. Дехто почав говорити про радіаційний пил. Насправді ж, усі ми стали свідками звичайного метеорологічного явища.
У минулому номері ми повідомляли про ледве не рекордну кількість опадів, що випали в нашій місцевості та й по всій Україні протягом першої декади червня.

Тільки-но здалося, що природа змилостивилась і щоденні зливи припинилися, як у людей з’явився новий привід для турботи. Протягом майже всього дня 21 червня в повітрі стояв якийсь незвичайний туман.

Читачі «ЕХО» почали телефонувати і запитувати, що сталося. Серед людей поширювалися ледве не панічні настрої. Говорили про якийсь радіаційний пил.

Ми зв’язалися з місцевими «Еменесниками» та метеорологами і попросили надати інформацію із приводу незвичайного явища.

Юрій Гребенюк, керівник місцевого підрозділу ДСНС, відповів:

— На території колишнього Кобеляцького району протягом 20–21 червня пожеж чи інших надзвичайних ситуація ми не фіксували. Щодо незвичайного туману, то це може бути якесь метеорологічне явище.

Любов Юхименко, начальник метеостанції, підтвердила припущення керівника «еменесників». Вона пояснила:

— Ми називаємо подібне явище імлою або серпанком. Назва залежить від того, що стало його причиною. Як правило, подібні феномени характерні для більш південних регіонів України. Але клімат змінюється, звикаємо і до серпанків, і до імли, і до пилових бур.

Серпанок, або димка — легка поволока, легкий прозорий туман, помутніння повітря, викликане наявністю в ньому продуктів конденсації — дрібних крапель води чи кристаликів льоду. Дальність видимості лежить у діапазоні 1–10 км, а відносна вологість повітря — у межах 58–100 %. Продукти конденсації та сублімації водяної пари (краплі та кристали) розсіюють сонячні промені, тому всі предмети мають білувато-сіруватий колір і нечіткі обриси.

Імла — скаламучення повітря внаслідок присутності продуктів конденсації водяної пари (краплин вологи, кристалів льоду), підвішених частинок пилу, диму, гарі. Видимість становить від 1 до 9 км.

У хімії атмосфери — якісний термін, що стосується суспензії крапельок у газі. Зменшує видимість менше, ніж туман, але більше, ніж серпанок (димка). Характеризується видимістю меншою, ніж 2 км, але більшою, ніж 1 км


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
21 червня 2021, 14:46 | Кобеляки | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.