Лаванда росте в Провансі і в селі Красне

Лаванда росте в Провансі і в селі Красне

Українців нібито вже й не здивуєш, якоюсь новою сільськогосподарською культурою. Заповзятливі і працелюбні земляки навчилися вирощувати, ще кілька років тому екзотичні для наших країв, лохину, жимолость, зізіфус, інжир, арахіс. А дехто ризикнув засіяти свій земельний наділ навіть лавандою, яка ще з десяток років тому асоціювалася виключно із французькою провінцією Прованс.

Лаванда (лат. Lavandula, сімейство Ясноткові) являє собою багаторічний, вічнозелений, трав’янистий чагарник (іноді поодинокі рослини) з ароматними суцвіттями всіх відтінків блакитного, синього, фіолетового, а також білого, рожевого і ніжно-зеленого кольорів. Дикоросла лаванда зустрічається на території від західної частини Середземноморського узбережжя і Північної Африки до Західної Азії та Індії включно, як садова рослина поширена повсюдно. У промислових масштабах її культивують в Європі (Франція, Греція, Італія, Болгарія, Англія, Німеччина), Північній Африці, Індії, Китаї, Північній Америці. Лідером у виробництві лаванди до недавнього часу була Франція (Прованс), де поля цієї культури займають площу понад 20 тисяч гектарів. Але в останні роки Китай оцінив переваги і вигоди цього бізнесу і взяв курс на його інтенсивний розвиток, майже наздогнавши Францію, і конкурує з Болгарією. Лаванда відноситься до ефіроолійних і пряно-ароматичних культур. Усі її частини містять цінну ефірну олію (1,2–2,3%), що користується великим попитом у всьому світі як складова частина продукції парфюмерно-косметичної і фармацевтичної промисловості. Цілющі властивості лаванди використовують у медицині і ароматерапії. Широко застосовується вона в харчовій промисловості, кулінарії, лікеро-горілчаному виробництві.

В Україні вирощування лаванди в промислових масштабах не надто популярне. Адже більшість місцевих фермерів віддають перевагу пшениці, соняшнику та кукурудзі, культурам, що приносять швидкий і практично гарантований прибуток. Дійсно, навіщо освоювати нові, часто складні в плані технологій, культури, коли можна з року в рік сіяти зернові або технічні, збирати їх комбайнами і мати свої «законні» двісті доларів прибутку із гектара? Усе ж інше нібито й може приносити до мільйона з того ж гектара, але це складно, довго і витратно.

Хоча є відчайдухи, які зважуються ризикнути. І починають вирощувати щось екзотичне. Ту ж, лаванду, приміром. Як правило, усі вони починають свою діяльність з експериментальних плантацій лаванди, що займають невеликі ділянки (0,5-1 га). Часто з цією метою використовуються викидні і неперспективні землі з низьким рівнем ґрунтових вод і крихкою структурою. Вирощувати лаванду найкраще на відкритих сонячних ділянках з нейтральним або слаболужним ґрунтом (оптимальний показник рН від 6,5 до 7,5).

 

Лавандова оаза в Красному

На території Кобеляцької громади також знайшлися люди, точніше, людина, яка на кількох десятках «сотих» вирощує лаванду.

Оксана за освітою педагог. Тобто від того, що називається аграрним бізнесом, людина дуже далека. Жінка щиро зізнається, що почала вирощувати екзотичну культуру, як свого роду хобі. І абсолютно не переймається можливим отриманням прибутку.

Оксана Івашко розповідає:

— Усе почалося із того, що ми вселилася у свій будинок. До цього жили в квартирі. Я завжди прагнула, щоб прибудинкова територія була красивою. Але в спільному дворі — це нереально повноцінно втілити в життя.

Маючи власне обійстя, Оксана почала завзято читати. За її словами, за два роки отримала величезну кількість інформації. Як не парадоксально це звучить, але де в чому їй допоміг карантин у зв’язку з епідемією коронавірусу.

Оксана пояснює:

— Хтось у цей період нудьгував, хтось пив горілку. А я зайнялася самоосвітою. Взяла участь в десятках вебінарів, які проходили в режимі он-лайн. У тому числі і дізналася дуже багато нового про лаванду, яку вирішила посадити на кількох сотках землі, поряд із будинком.

Жінка говорить, що її починання стало успішним через підтримку родини, передусім — чоловіка.

Сміючись, вона пояснює:

— Я ж типовий гуманітарій. Деякі терміни для мене були загадковими. Але маю вдома безкоштовного агронома. Руслан мені роз’яснює те, що не зрозуміла із прочитаного, і взагалі допомагає у всьому. Він мені і грошей дав на початок моєї маленької справи.

Усе почалося із 50 кущиків лаванди, придбаної в інтернет-магазині. Оксана розповідає, що ті рослинки й кущиками назвати було важко.

Каже:

— Так, два паростки із корінцем. Але я доростила всі, не загинув жоден. І через два роки маю вже двадцять «сотих» під лавандою.

 

Грошей на лаванді не заробиш. Прибуток можливий років через шість-сім

Маркетологи, які дурять мізки довірливим людям, в Інтернеті постійно розповсюджують інформацію про можливі шалені заробітки на вирощуванні тієї чи іншої екзотичної культури. Найпопулярніші заголовки « Мільйон із гектара». А далі, варіанти — мільйон на лохині, на суниці, на фундуку, на павловнії. І на лаванді теж.

Ось приклад подібного тексту про швидкий заробіток:

— …Середня врожайність лаванди становить 65–70 ц/га, з яких можна отримати до 100 кг і більше ефірного масла. З огляду на те, що закупівельна оптова ціна на лавандову олію становить 50 $/кг, а роздрібна — 80 $/кг, реально продати весь урожай за 8000–10000 $. Рентабельність від реалізації вирощеної лаванди на третій рік після посадки становить близько 36 %. Ще через п’ять років вона зазвичай досягає 200 %

Оксана Івашко, коли читає подібні рекламні тексти, сміється. І каже:

— Насправді, я вирощую лаванду не для заробітку. Я прекрасно розумію, що він, якщо й буде, то через шість-сім років постійної наполегливої і тяжкої праці. Адже я на своїй лаванді зовсім не використовую пестицидів. Тобто, бур’ян рвемо вручну. І я, і чоловік, і діти. Сусіди підсміюються і кажуть, що можна було ті двадцять «сотих» засіяти пшеницею або засадити картоплею й мати гарантований прибуток. А я відповідаю, що для пшениці і картоплі маю іншу землю. А лаванда — це для душі, це — хобі. Це неймовірна естетична насолода і користь для здоров’я.

Дійсно, усі, хто буває в Красному у період цвітіння лаванди, «загоряються» нестримним бажанням сфотографуватися у лавандовому полі. А неймовірний аромат цієї рослини здатен лікувати практично всі хвороби верхніх дихальних шляхів, включно із астмою.

Оксана зізнається, що поки що нічого зі своєї лаванди не продавала. Але вже має певну кількість висушеної сировини. А зараз якраз пробує добувати лавандову олію. Спеціальне обладнання для цього, знову ж, купив чоловік Руслан.

І запрошує приїхати в Красне вже у наступному році, у червні, коли лаванда квітнутиме.

Обов’язково приїдемо і відео знімемо. Повинно бути дуже красиво.






Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
28 липня 2021, 18:55 | Царичанка | Цікаве

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.