Будемо з медом та вином

Будемо з медом та вином

У всякому разі, середина літа дає привід сподіватися на хороший урожай винограду та добрий збір меду. Хоча дощовий червень добряче налякав пасічників.

Ще в червні ми поцікавилися у людей, які утримують пасіки, видів на цьогорічний збір меду. Тоді пасічники були далекими від оптимізму.

Голова Спілки пасічників Ігор Пелюхня пояснив:

— Так, сади цвіли рясно. Так, бджоли активно працювали. Але потім настав надто дощовий червень. Думаю, усі пам’ятають, як три тижні поспіль лили дощі. І в результаті бджоли елементарно з’їли практично весь травневий мед. А тут ще й акація цвіла не надто рясно. І до липня ми підходимо із таким запасом меду, який потрібен самим бджолам, щоб прохарчуватися. Так що, травневого меду буде мало. Усі сподівання на соняшник.

 

Соняшниковий мед ллється рікою

А ось вже в середині липня, під час масового цвітіння соняшнику, настрій пасічників поліпшився.
Той же Ігор Пелюхня розказав:

— Я то пасіку тримаю більше в наукових цілях, а не для продажу продукції. Але можу сказати, що зараз ледве встигаю качати мед.

 

Хто обробив виноград — буде з урожаєм

Ми звернулися за інформацією щодо «видів» на майбутній урожай винограду до кобелячанина Дмитра Омельяненка. Дмитро Леонідович уже кілька разів розповідав про власний досвід вирощування столових сортів винограду.

Коментуючи ситуацію, Омельяненко був категоричний.

Він сказав:

— Дачникам, тобто тим, хто не надто переймається доглядом за виноградом, на урожай розраховувати не слід. Цьогорічний червень, точніше погода, яка в ньому встановилася, призвів до справжньої «пожежі» із грибкових захворювань. Мілдью і оїдіум «доб’ють» ягоду.

У самого Омельяненка, за його словами, урожай буде хороший. Як і у його колег, котрі більше-менш серйозно займаються вирощуванням винограду.

Чоловік резюмував:

— Так, усі ми обробляли виноград хімічними засобами захисту рослин. Інакше урожай не врятуєш. Можна, звичайно, обійтся і «чистими» біологічними засобами. Але в такому разі «бризкати» доведеться після кожного дощу. Тобто, в червні це потрібно було робити кожного дня.

У будь-якому разі можна констатувати, що мед і домашнє вино в цьому році дефіцитом не стануть.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
26 липня 2021, 18:09 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.