Почім фалафель для народу?
Фалафель — страва, що являє собою смажені у фритюрі кульки з подрібнених бобових (зазвичай нута, але не тільки), приправлені прянощами. Поширена гіпотеза стверджує, що фалафель першими почали готувати єгипетські копти як заміну м’яса під час Великого посту. Потім страва поширилася північніше, у Левант. На інші думки, фалафель виник ще в фараонівському Єгипті чи Індійському субконтиненті. Фалафель — це форма множини арабського слова філфіль — «перець». Страва поширена практично у всіх кухнях Близького Сходу, а також у деяких регіонах Середнього Сходу та Північної Африки. У Ізраїлі фалафель настільки популярний, що вважається національною стравою і певною мірою символом країни. У західних країнах фалафель широко поширений у арабських кафе та закусочних, а також серед вегетаріанців та веганів.
Схоже, що прихильники теорії змови, яка стверджує, що світом керують потомки єгипетських жреців за допомогою євреїв, отримали черговий козир.
Його, цей козирний аргумент, їм підкинув такий собі Женя Клопотенко. Саме із його чи людей, які цього, з дозволу сказати, діяча, використовують, з’явилося на світ і стало ледве не законом меню для всіх навчальних закладів України. І от, у цьому меню є, зокрема, і цей злощасний фалафель. І ще багато різноманітних смачних і корисних страв.
Здавалося б, що тут поганого і де тут місце для конспірології? Але якщо поцікавитися біографією цього діяча, зокрема тим, де він працював та за чиї гроші він живе, то картина вимальовується дуже й дуже цікава.
Автор поцікавився. Як на мій суб’єктивний погляд, Женя Клопотенко ніколи у своєму житті тяжко не працював. І ніякого реального бізнесу, тим більше, досвіду роботи в реальних державних структурах не має.
Це раніше, при клятому «совку», меню для шкіл і дитсадків розробляли державні інститути, а запроваджували, враховуючи реалії. У тому числі, і реальні можливості сільських дитсадків та шкіл.
А зараз усе робиться по-іншому, по «соврємьонному». Не потрібно ніяких державних інститутів, не потрібно нічого враховувати. Достатньо просто бути близьким до жінки президента. У нашому сьогоднішньому випадку — до Олени Зеленської, тієї самої, яка нещодавно прославилася, розповівши українцям, що купує скумбрію по 8 гривень.
Далі цитата:
«Нове шкільне меню, над яким працював Євген Клопотенко, запроваджується за участю фахівців МОН, МОЗ, Мінекономіки та Держпродспоживслужби та за підтримки першої леді Олени Зеленської».
Далі ще одна цитата:
«А, наприклад, дегустаційний сет у ресторані Клопотенко коштує 1200 гривень».
Хоча, якщо аналізувати біографію Жені Клопотенка, який у своєму житті звик більше їздити по Франції, США, Великій Британії та Німеччині, не буваючи навіть проїздом у Куст-Кущах, Кунівці чи Красному, то можна сказати, що навряд чи цей чоловічок живе за рахунок свого ресторану. У біографічній довідці про Клопотенка, розтиражованій у численних інтернет-ЗМІ, чітко вказано, що він отримав грант від французького фону «АШАН». Тобто, його фінансує транснаціональна корпорація, яка ніколи за період свого існування не подавала ніяких публічних фінансових звітів і є максимально закритою структурою. Звідки беруть гроші ті нібито французи — невідомо. Натомість відомо, що вони дають гроші таким, як Клопотенко.
Знову ж, на перший погляд, у цьому теж немає нічого поганого, тим більше, протизаконного. Ну їстимуть українські дітки фалафель, піту та салат із руколи. Це ж прекрасно!
Але ж… Справа тут не в особистості Клопотенка, тим більше, не в фалафелі із руколою. Справа в тому, що в кінцевому результаті за всі ці «витинанки» від Клопотенка, Зеленської та «АШАНу» заплатять ті самі звичайні, зовсім небагаті українці.
Автор переговорив не з однією і не з двома людьми, які працюють у реальних сільських і міських дитсадках і школах. Усі в один голос говорять про те, що нове меню однозначно призведе до різкого зростання вартості харчування. Тобто, заплатять батьки і бюджети на місцях, які формуються із грошей цих самих батьків.
По-друге, більшість закладів у сільській місцевості просто не зможуть не те, що оплатити нехай і корисні, але дорогі продукти, а приготувати страви з них. У результаті, ці заклади закриють. Адже крім меню є ще нові вимоги до так званої харчової безпеки, усякі там «нассри», «хаспи» та інша фігня. Майже сто років дітей в українських школах годували без «нассрів», і голоду не було.
Але зараз все це запровадили. Що буде результатом?
А результатом буде закриття більшості сільських закладів та суттєве здорожчання продуктів. Адже згадані «нассри» можна просто купити за 40–50 тисяч гривень. І куплять їх зовсім не фермери, які вирощують овочі та фрукти, а представники великого бізнесу. А потім закладуть вартість «нассрів» у ціну своїх товарів, які куплять у тих же фермерів. І все. І нічого, окрім ціни, не зміниться.
До чого усе це вищенаписане? А до того, що вчергове багаті стануть ще багатшими. А бідні, особливо ті, кого звільнять із роботи, підуть працювати на благо транснаціональних корпорацій.
Отакий от фалафель для народу виходить.
І як тут не повірити в конспірологію?