Усе, що потрібно знати про комендантську годину

Усе, що потрібно знати про комендантську годину

Комендантська година — заборона перебувати на вулиці чи в громадських місцях мешканцям регіону чи певного населеного пункту. Її вводить військовий комендант території, де був встановлений воєнний стан. Під час коменданської години заборонено знаходження громадян без спецперепусток у громадських місцях, посилюється контроль та відповідальність.

Починаючи з 1 березня, на території Полтавської області комендантська година діє з 19:00 до 6:00. Із 19 березня початок комендандстькоъ години буде о 20:00.

За дотриманням комендантської години слідкують патрулі, які були спеціально виділені для цієї мети. Зазвичай у їх число входять співробітники правоохоронних органів та військовослужбовці.

Запровадження комендантської години має на меті ефективне протистояння ворогу та забезпечення безпеки своїх громадян.

Заборона на пересування громадян у визначений час  потрібна для:

  • боротьби з ворожими диверсійно-розвідувальними групами;
  • зменшення навантаження на дорожню інфраструктуру, що сприяє налагодженню постачання в складних умовах;
  • боротьби з мародерами;
  • зменшення потенційних жертв від ворожої діяльності;
  • кращого світломаскування.

Якщо ви вимушено та з об’єктивної причини опинилися на вулиці під час дії комендантської години, то обов’язково слід мати при собі документи, що посвідчують особу, та повністю виконувати вимоги представників влади.

У разі, якщо ви не маєте документів (наприклад, залишились у знищеному будинку), то будете змушені пройти процедуру ідентифікації, для якої можлива поїздка в управління поліції.

Незалежно від ситуації, під час комендантської години потрібно виконувати всі законні вимоги держпрацівників.

Комендантська година була введена задля громадської безпеки. Її ціль не обмежувати права населення, а більш ефективно використовувати державні ресурси.

Що буде, якщо порушити комендантську годину

Якщо відповідний орган виявить факт порушення комендантської години з боку особи, її можуть затримати та доставити до пункту перевірки. Також особі можуть накласти штраф чи навіть здійснити арешт.

Патруль має право оглядати речі, багаж, транспортний засіб, службові приміщення, вантажі. Не чиніть опору, оскільки це може бути розцінено як загроза.

Патруль має право в такому випадку застосувати фізичну силу або навіть вогнепальну зброю.

Хто має право пересуватися містом під час дії комендантської години

Для того, щоб пересуватися містом під час дії комендантської години, необхідно мати спеціальну перепустку, яка видається військовим комендантом (у Кобеляцькій громаді — міською радою). Насамперед, це працівники правоохоронних органів, критичної інфраструктури, військових адміністрацій. Також на вулицях міста можуть здійснювати свою діяльність журналісти (за наявності перепустки або акредитації від ЗСУ). Робота торговельних точок під час комендантської години заборонена.

Що робити, якщо ви опинилися за межами свого місця проживання

  1. Не панікуйте, пересувайтесь добре освітленими місцями.
  2. Тримайте руки таким чином, щоб патруль не бачив у вас небезпеки.
  3. Не намагайтеся втікати, чітко виконуйте всі вимоги патруля.

Що робити, якщо ви в’їжджаєте в населений пункт після початку комендантської години

Якщо автотранспорт приватний і водій розвезе всіх пасажирів по домівках — єдина вимога не перевищувати швидкість та бути готовим зупинитися за першою вимогою поліції, патруля чи держпрацівників.

Якщо можливості розвезти людей немає — потрібно повідомити про це на блокпості, після чого волонтери зі спецперепустками допоможуть дістатися потрібного місця.


Автор: За матеріалами інтернет-видань
18 березня 2022, 18:07 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.