Спалювати сухостій — заборонено

Спалювати сухостій — заборонено

Начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін повідомив, що люди починають випалювати сухостій.

Лунін наголосив, що це — заборонено. За спалювання сухостою передбачені адміністративна та кримінальна відповідальність.

За його словами, рятувальники щодня гасять пожежі, розбирають завали, розміновують території. Замість цього їм доводиться виїжджати на виклики та ліквідовувати підпали сухої трави.

Адміністративна відповідальність настає:

  • за статтею 77-1 (Самовільне випалювання рослинності або її залишків) КУпАП громадянам загрожує штраф від 3060 до 6120 гривень, а посадовим особам — від 15 300 до 21 420 гривень,
  • за статтею 152 (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів) КУпАП передбачено стягнення штрафів для громадян у розмірі від 340 до 1360 гривень, а для посадових осіб — від 850 до 1700 гривень.

Згідно зі статтею 245 ККУ за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Пам’ятайте, що земляний родючий покрив, на якому спалюють траву, відновлюється лише через 5-6 років. У процесі горіння трави у повітря вивільняються шкідливі для здоров’я діоксини. Дим провокує онкологічні захворювання. У вогні гинуть тварини.

 

15 років із конфіскацією

В Україні під час воєнного стану спалювання сухостою вважатиметься диверсією та розцінюватиметься як кримінальний злочин, що передбачатиме позбавлення волі строком від 10 до 15 років із конфіскацією майна. Про це повідомили в Комітеті гуманітарної та інформполітики в Telegram.

3 березня цього року внесено зміни до Кримінального кодексу України, що посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

У обґрунтуванні йдеться, що під час воєнного стану ці дії становлять додаткову небезпеку, відволікають від виконання бойових завдань рятувальників, військових та правоохоронців і знижують обороноздатність країни.

У Комітеті застерегли, що відтепер спалювання трави розцінюються як кримінальний злочин, що передбачає покарання у вигляді ув'язнення строком від 10 до 15 років з конфіскацією майна.

 

У неділю, 20 березня, керівник Полтавської ОВА Дмитро Лунін повідомив, що днями правоохоронці затримали сімох чоловіків за підпал сухостою.

«Тепер ці «герої-палії» будуть застосовувати свої навички для оборони області. 15 діб громадських робіт «плюс» кожному штраф по 6150 гривень.

Також Лунін додав, що за останні два дні сталося 35 пожеж на відкритих територіях по всій області, а це майже 70 гектарів знищеної рослинності. Ліквідовувати загоряння довелося 131 пожежнику, залучили 28 одиниць техніки.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
21 березня 2022, 11:11 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.