Нерест із 11 квітня, ловити заборонено вже зараз

Нерест із 11 квітня, ловити заборонено вже зараз

Полтавський рибоохоронний патруль нагадує, що весняно-літню заборону на лов водних біоресурсів ніхто не відміняв.

Згідно наказу про встановлення заборони на вилов риби в нерестовий період, встановлені терміни заборони.

Для любительського та спортивного рибальства заборона триватиме:

  • на Кременчуцькому водосховищі — з 11 квітня по 20 червня;
  • на Кам’янському водосховищі — з 11 квітня по 20 червня;
  • у корінних водах річок — з 11 квітня по 30 травня;
  • у придаткових водах — з 11 квітня по 10 липня.

Для промислового рибальства:

  • на Кременчуцькому водосховищі — з 16 квітня по 24 червня;
  • на Кам’янському водосховищі — з 16 квітня по 24 червня;
  • у корінних водах річок — з 16 квітня по 4 червня;
  • у придаткових водах — з 16 квітня по 14 липня.

У визначені нерестові періоди забороняється проведення будівельних, днопоглиблювальних, вибухових, сейсмологічних робіт, видобуток гравію та піщано-ракушкової суміші, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій, а також будь-яких робіт на водних об’єктах та їх прибережних захисних смугах в межах району діяльності Полтавського рибоохоронного патруля.

Також у місцях, що оголошені нерестовищами риби, заборонено пересування всіх плавзасобів, крім суден спеціально уповноважених органів, які здійснюють охорону водних біоресурсів.

Крім того, патруль оприлюднив перелік нерестовищ, на яких любительський лов риби в період нересту заборонений:

  1. Кам’янське водосховище: від вантажно-річкового порту Комсомольськ (лівий берег) до Тахтаївського кар’єру, включаючи Саловські, Келебердянські, Григоро-Бригадирівські і Солошинські плавні — від корінного берега до форватора (4000 гектарів);
  2. Гирло річки Ворскла (лівий берег): від рибгоспу «Ворсклянське» до мосту біля села Лучки (1700 гектарів).
  3. Ворсклянська заплава: плавні від села Вільховатка до турбази «Перлина» (село Радянське) вглиб водоймища до форватера, включаючи острови Вишняки і Орлянський — 6000 гектарів.

Такі ділянки нанесено на єдину карту зеленим кольором за посиланням https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1IGlvR8ND4ovJjtXHiAKz23qS3D_g8uhM&ehbc=2E312F&ll=49.20552828568574%2C33.589505299999985&z=9&fbclid=IwAR0p3tJEDZ474ieGaLajVNC49pFjs1Vc14aEb_40Td-h2DcTtEsodsSOUKw.

Крім того, до 30 червня триває заборона на вилов раків.

Полтавський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства.

В Управлінні функціонує телефонна «гаряча лінія»: (067) 329-29-22, (067) 329-39-66, за якою можна повідомити про виявлені порушення Правил рибальства чи Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів.

У нерестовий період дозволяється любительський лов риби на Кам’янському і Кременчуцькому водосховищах і малих річках однією поплавковою або донною вудкою з одним гачком і спінінгом з блешнею з берега в межах населених пунктів, за винятком місць нерестовищ.

Про риболовлю потрібно забути на період війни

31 березня начальник Полтавської військової адміністрації Дмитро Лунін повідомив, що в області призупиняється судноплавство й вилов риби. Заборону встановлено на період воєнного стану. Забороняється навігація для малих суден та вилову водних біоресурсів. Відповідне розпорядження підписав очільник ОВА.

Згідно його коментаря, навігація малих суден призупинена через звернення Нацполіції. Виняток становлять судна ЗСУ, Нацполіції та інших органів державної влади. Також в області заборонено промислове, спортивне та любительське рибальство. Рішення прийнято заради безпеки жителів області й для того, щоб органи правопорядку та ЗСУ могли цілковито контролювати ситуацію на Полтавщині. Оскільки об’єктами уваги диверсійно-розвідувальних груп ворога може бути інфраструктура, пов’язана з водоймищами.

Коментар фахівця

У понеділок начальник Полтавського рибоохоронного патруля Оксана Кулинич у інтерв’ю виданню «Кременчуцька газета» заявила, що зараз начальником Полтавської обласної військової адміністрації заборонено навігацію суден на річках області і вже заборонено вилов риби, як промисловий, так і любительський.

Проте ловити дозволяється на одну вудочку, з одним крючком, з берега, не більше 3 кілограмів риби, або одну рибину, що перевищує цю вагу. Рибалити можна лише в межах населених пунктів.

Контроль над виловом риби здійснює Полтавський рибоохоронний патруль та правоохоронці.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
7 квітня 2022, 12:28 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.