Убивцю вихідця зі Світлогірського засудили до 15 років

Убивцю вихідця зі Світлогірського засудили до 15 років

Вирок 65-річному полтавцю колегія суддів винесла 15 квітня.

Зухвалий розстріл посеред міста

Пізно ввечері 6 серпня 2019 року в обласному центрі, на вулиці 1100-річчя Полтави, 40-річний охоронець кафе «Ботанік» Микола Сусла отримав два кульових поранення.

Згідно з відеозаписом із камери спостереження, підозрюваний Віктор Малий намагався помочитися на клумбу біля кафе. Охоронець зробив йому зауваження. У відповідь Малий дістав із сумки зброю і вистрелив чоловіку в спину. Потім підійшов до лежачого охоронця і зробив повторний постріл у голову. Про надзвичайну подію повідомило інтернет-видання «Полтавщина». У публікації журналісти ІВ вказали імена охоронця та нападника.

Зброя, набої і підроблені документи

62-річного полтавського стрільця Віктора Малого поліція затримала наступного дня після події. Під час обшуку за місцем проживання у нього вилучили 8 одиниць зброї, більше 4000 набоїв, порох, офіційні документи з явними ознаками підробки (у тому числі посвідчення учасника ліквідації ЧАЕС), документи з нацистською символікою.

8 серпня Октябрський районний суд узяв нападника під варту. Йому інкримінували замах на умисне вбивство. У суді Віктор Малий заявив, що в момент події знаходився вдома, а на відеозаписі інша особа.

Микола Сусла 8 місяців боровся за життя

Миколу Суслу госпіталізували до Полтавської обласної клінічної лікарні. Фахівці провели декомпресійну трепанацію черепа, аби усунути наслідки набряку мозку та крововиливу.

Наприкінці серпня адвокат постраждалого визначив розмір відшкодування, що становило 1,2 мільйона гривень. Як пояснювала племінниця Миколи Сусли, у день лікування дядька  обходилося по 2,5 тисячі гривень. Точний розмір компенсації мали визначити служителі Феміди. Для гарантій відшкодування суд арештував майно Віктора Малого.

У вересні стало відомо, що постраждалого перевели в Кобеляцьку районну лікарню, оскільки його рідня на той момент мешкала в Світлогірському. Микола Сусла вийшов з коми, реагував на рідних, намагався говорити. Однак, через 8 місяців після нападу організм не витримав тривалого навантаження. Чоловік помер 16 квітня 2020 року.

Віктор Малий стверджує, що був того вечора вдома

Обвинувальний акт підозрюваному зачитали в грудні 2019-го. Його звинувачували за трьома статтями Кримінального кодексу: частина 2 статті 115 (Умисне позбавлення життя), частина 1 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю) і частина 1 статті 358 (Підроблення документів).

Своєї провини Віктор Малий не визнав за жодною зі статей, а також заявив, що того рокового вечора був удома.

14 квітня в Октябрському райсуді відбувся чергове засідання у справі. Відео із зали суду оприлюднили обласні ЗМІ.

У своєму останньому виступі Віктор Малий стверджував, що не буває злочину без мотиву, а він не мав його. Обвинувачений заявив, що обшук у його помешканні проводився з грубим порушення процесуальних норм, без участі адвоката чи його самого, «усе було підкинуто».

Прокурор Григорій Гринь, у свою чергу, наголошував, що на відео чітко зафіксовано, коли поліцейські заходять у квартиру без сумок, а виносять звідти вилучені тисячі патронів, майже десять одиниць зброї. Учасники слідчої дії, у присутності понятих, заходили в приміщення з господарем. Доказами скоєння Малим злочину є відеозаписи з камер спостереження, експертизи та покази свідків.

Адвокат обвинуваченого Олександр Рябоконь теж вважає недоведеною вину свого клієнта. Із його слів, негаразди в цій справі почалися ще в серпні 2019-го, які проявлялися в небажанні слідчого відпрацьовувати альтернативні версії та шукати особу, яка вчинила злочин. Саме тому сторона обвинувачення направила в суд обвинувальний акт «без жодного належно допустимого прямого доказу». І сказав, що Віктора Малого слід виправдати за всіма обвинуваченнями.

Обвинувачений подаватиме апеляцію

Наступного дня суддя Октябрського райсуду Віталій Микитенко зачитав вирок обвинуваченому, повідомляє «Суспільне Полтава». За сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим підсудному остаточно призначили покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років.
Адвокат Віктора Малого зазначив, що на рішення суду буде подана апеляція.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
21 квітня 2022, 12:52 | Кобеляки | Кримінал

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.