Вагітну лосиху застрелив браконьєр із Миргорода

Вагітну лосиху застрелив браконьєр із Миргорода

Нагадаємо, що 20 лютого поліцейські офіцери Білицької та Новосанжарської територіальних громад зафіксували факт незаконного полювання на диких звірів. Правоохоронці зупинили автомобіль, яким перевозили розроблені туші дикого кабана, козулі та лося європейського. Остання тварина занесена до Червоної книги України.

Поліцейські встановили, що самка лося була вагітною, оскільки в угіддях Кобеляцького мисливсько-рибальського господарства виявили два її ембріони.
За цим фактом новосанжарські правоохоронці внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статтею 248 (Порушення правил полювання, якщо воно заподіяло істотну шкоду, або полювання на звірів, що занесені до Червоної книги України) Кримінального кодексу України.
Наприкінці квітня Відділ комунікації поліції Полтавської області повідомив, що слідчі завершили досудове розслідування відносно браконьєра, який вбив вагітну самку лося.

Згідно з інформацією,  правоохоронці, за процесуального керівництва прокуратури, скерували до Новосанжарського районного суду обвинувальний акт відносно 27-річного полтавця, якого звинувачують у незаконному полюванні та в протиправному поводженні зі зброєю.

У процесі розслідування слідчі встановили, що браконьєр не мав дозволу на нарізну вогнепальну зброю та проігнорував ряд заборон Закону України «Про мисливське господарство та полювання», зокрема, щодо порушення строків полювання та порядку його здійснення, що визначаються користувачем мисливських угідь.

Заступник начальника поліції Полтавщини Сергій Рекун повідомив, що за висновком судової економічної експертизи загальний розмір матеріальної шкоди, завданої незаконним полюванням Кобеляцькому мисливсько-рибальському господарству, становить більше 330 тисяч гривень. Частину суми, понад 160 тисяч, обвинувачений вже відшкодував під час досудового розслідування. Він сплатив юридичній особі, визнаній потерпілою стороною у кримінальному провадженні.

На підставі зібраних доказів, браконьєру інкримінують скоєння злочинів, передбачених двома статтями Кримінального кодексу України: носіння, зберігання зброї та боєприпасів без передбаченого законом дозволу (частина 1 статті 263) та незаконне полювання (частина 2 статті 248). Відповідно до чинного законодавства, йому загрожує від трьох до семи років позбавлення волі.

Згодом на сайті Полтавської обласної прокуратури з’явилась новина наступного змісту. Решетилівська окружна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно 27-річного жителя Миргородського району за незаконне полювання на звірів, занесених до Червоної книги України, з використанням транспортного засобу,  а також незаконне  носіння і зберігання вогнепальної зброї  (ч. 2 ст. 248 та ч. 1 ст. 263 КК України).

У лютому обвинувачений без відома батька взяв із сейфа мисливський нарізний карабін «Savage Axis», з якого на території Кобеляцького мисливсько-рибальського господарства, порушуючи правила полювання, застрелив кабана, козулю та вагітну самку лося.

Рештки звірів та два ембріони, які витягнув із черевної порожнини самки, зловмисник залишив на території мисливського господарства, а розроблені туші завантажив у багажник автомобіля, який невдовзі зупинили правоохоронці.




Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
12 травня 2022, 16:45 | Кобеляки | Кримінал

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.