Загроза для бджіл зменшилась?

Загроза для бджіл зменшилась?

Середина весни є, напевне, найнебезпечнішим періодом для бджіл.

Справа в тому, що в квітні та на початку травня аграрії постійно обробляють свої посіви та сади отрутохімікатами, намагаючись уберегти рослини від хвороб та шкідників. І, водночас, завдають шкоди корисним комахам, передусім бджолам. І хоча пасічники констатують, що в 2021 та 22‑му роках ситуація дещо покращилася, це не означає, що загроза для бджіл зникла остаточно.

Протягом кількох попередніх років редакція «ЕХО» постійно описувала ситуації з масовою загибеллю бджіл внаслідок отруєння комах засобами захисту рослин.

Щоправда, у минулому році самі пасічники, зокрема їх представник у колишньому Кобеляцькому районі Ігор Пелюхня, констатували, що спільними зусиллями місцевої влади, самих бджолярів і свідомих аграріїв ситуацію вдалося змінити на краще.

Фермери почали через органи влади та через безпосередній контакт інформувати пасічників про те, у які дні і на яких полях будуть застосовувати отрутохімікати.

У 2022‑му році тенденція збереглася. Так, чимало агрофірм навіть друкують у всіх засобах масової інформації відповідні попередження. Також свідомі господарники намагаються обробляти поля вночі, коли льоту бджіл немає.

Один із кобеляцьких пасічників Микола Палько підтвердив:

— Так, нам дзвонять. Дзвонять у міську раду чи старостам попереджають. Завдяки цьому ось уже другий рік поспіль немає масового мору бджіл.

Є лише один безпечний препарат

Але все вищесказане не означає, що загроза отруєння бджіл зникла остаточно. Адже чимало аматорів, особливо садівники, не володіють спеціальними знаннями про те, як вберегти свій врожай, водночас не завдати шкоди бджолам та їх власникам.

Зараз квітнуть дерева. І дехто пробує «бризкати» їх в цей період. Адже на ринку продавці засобів захисту рослин розповідають, що той чи інший препарат дозволений для застосування в період цвітіння і льоту бджіл.

Ми проконсультувалися з цього приводу як із самими пасічниками, так і з фермерами.

Усі в один голос назвали лише один-єдиний препарат, який не завдає шкоди бджолам. Це — Маврік від ізраїльської фірми Адама.

Вже згаданий Ігор Пелюхня пояснив:

— Дивіться. Є такі препарати, як Моспілан, Каліпсо, Кораген, Біскайя і ще багато інших. На них написано, що вони не вбивають бджіл. Дійсно, не вбивають. Але бджоли під їх дією втрачають просторову орієнтацію. По простому — вони не летять у вулик. І в результаті, можуть загинути пізніше. Згаданий вами Маврік застосовують навіть у вуликах проти кліщів.

А взагалі, і пасічники, і досвідчені садівники рекомендують під час цвітіння утриматися від використання будь-яких отрутохімікатів. Краще провести обробки вже після цього.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
13 травня 2022, 13:26 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.