Як під час війни не стати жертвою лохотронщиків

 Як під час війни не стати жертвою лохотронщиків

 Те, що зараз війна і українці переживають страшну кризу, абсолютно не бентежить шахраїв різного пошибу. Навпаки, користуючись кризою і відсутністю роботи та впевненості в заватрашньому дні, вони використовують різноманітні методи, аби нажитися на довірливих людях.

Днями автор цієї статті мав розмову із жителем одного із сіл Білицької громади. Під час бесіди чоловік похвалився:

— А я знайшов роботу в Інтернеті. Заробляю вже 150 гривень у день. Гроші то невеликі, але й напружуватися особливо не потрібно. А мій родич, він почав раніше, вже 300 гривень заробляє.

Цікавлюся:

— А що ж це за робота, якщо не секрет?

У відповідь чую:

— А я роблю покупки.

Хвилину думаю, намагаючись зрозуміти, як це на покупках, тобто фактично на витрачанні грошей, можна заробити. Потім прошу розповісти детальніше.

Чоловік охоче розповідає:

— Знайшли ми фірму в Інтернеті. Реєструєшся в них. Вони одразу скидають тобі невелику суму грошей. Потім ти можеш вкладати свої. Люди, які вклали по тисячі гривень, уже дві тисячі отримали.

Уточнюю:

— Так отримали «на руки» чи їм нарахували?

— Ну нарахували їм. Вони можуть ці гроші забрати.

Тобто «заробіток» полягає в тому, що ти комусь перераховуєш власні кошти, а потім тобі «капає» ледве не тисячу процентів річних.

Терпляче пояснюю чоловіку, що це — класичні фінансова піраміда. І раджу:

— Швидше забирай свої гроші і «заробіток», якщо він буде. І припиняй вкладати. Інакше зовсім скоро позбавишся своїх чесно і важко зароблених.

Бачу, що він  мені не вірить. Тобто, нібито й хоче вірити, але бажання легко заробити перемагає.

Що ж, це класика жанру. Зізнаюся, що й сам, будучи досвідченим журналістом, написавши десятки статей на тему шахрайства, і сам у минулому році «лохонувся», придбавши підробку фірмової речі за ціною, втричі вищою від її реальної вартості.

Усі ми люди. Усі ми хочемо «легких» грошей. Яких у природі практично не буває. Шахраї про це чудово знають і вже століттями цим користуються.

Тому уважно прочитайте текст, що надрукований нижче. Ми скористалися порадами висококваліфікованих юристів. І пам’ятайте, що тисячу відсотків, тобто коли ти протягом місяця подвоюєш свій фінансовий внесок, можуть обіцяти виключно шахраї. У чесному бізнесі таких прибутків не буває.

Що таке фінансова піраміда?

Фінансова піраміда — це фінансова структура, яка залучає кошти, обіцяючи «інвесторам» надвисокі прибутки, і виплачує дивіденди першим вкладникам за рахунок грошей, які надходять від нових.

Для піраміди характерна ієрархічність. Кожний вкладник отримує прибуток тільки за рахунок людей, які входять до створеної ним групи. Чим пізніше інвестор вкладає гроші в піраміду, тим більше ризикує їх втратити.

Як побудована фінансова піраміда?

Фінансові піраміди відносять до шахрайських схем, хоча в деяких випадках вони виникають через прорахунки в бізнес-проектах. Організатори піраміди реєструють акціонерне товариство або інвестиційну компанію, яка залучає кошти на певний проект.

Зазвичай вкладникам обіцяють високий дохід за короткий проміжок часу і замовчують про ризики. Коли бізнес не приносить очікуваних прибутків, а притік інвестицій зростає, організатори продовжують виплачувати дивіденди з коштів, які надходять від нових інвесторів.

Схема Понці — перша відома американська фінансова піраміда, створена Чарльзом Понці у 2019 році в Америці. Особливість схеми в тому, що отримані від інвесторів кошти взагалі ні в що не вкладались, а замість виплати дивідендів вкладникам їх переконували реінвестувати гроші. Така схема забезпечувала організатору піраміди максимальний прибуток.

Будьте обережні! Отримати прибуток від фінансової піраміди можуть тільки її організатори і вкладники верхніх рівнів, а вкладники, які підключились останніми, неминуче втрачають свої гроші.

Як розпізнати фінансову піраміду?

Основна характеристика фінансової піраміди — прибутковість постійно перевищує додану вартість, яку забезпечує бізнес-проект.
Характерні ознаки піраміди:

  1. Надвисока прибутковість — інвесторам обіцяють відсотки, які в десятки і сотні разів перевищують ставки за депозитами, за короткий період часу.
  2. Ієрархічність, при якій всі учасники знаходяться на певному рівні й повинні формувати свою групу, залучаючи нових вкладників.
  3. Непрозора діяльність, інвестори не отримують ніякої інформації про реальну діяльність компанії, часто відсутність інформації пояснюють її конфіденційністю.
  4. Агресивна реклама і пафосні презентації з використанням психологічних методів впливу з демонстрацією життя в достатку.
  5. Незрозумілі терміни, які використовують у розмові з потенційним інвестором для демонстрації «професіоналізму», а насправді вводять у оману.
  6. Невеликий початковий внесок, сума якого дає можливість охопити велику кількість потенційних вкладників і уникнути судових позовів у випадку неповернення вкладу.
  7. Рух коштів через криптовалюти та електронні гаманці, через різні країни. Контактні номери кураторів теж знаходяться в різних країнах.
  8. Відсутність реєстрації та ліцензій, дозволів на здійснення інвестиційної чи підприємницької діяльності.

Коли піраміда розвалюється?

Підтримувати високу дохідність у фінансовій піраміді протягом довгого часу дуже складно, а виконати зобов’язання перед всіма вкладниками взагалі неможливо. Чим довше існує піраміда і чим більше людей залучено, тим важче стає агітувати нових інвесторів.

Крах піраміди наступає тоді, коли надходження коштів від нових вкладників повністю припиняється. Якщо піраміда розвалюється, вкладникам вдається повернути не більше 15% від вкладених коштів.

Схема побудови фінансової піраміди, яка має 9 рівнів

Прості розрахунки показують, що за умови «підключення» кожним учасником 10 нових інвесторів, уже на 9 рівні не вистачить всього населення України.


Автор: Матеріал підготував Ігор Філоненко
12 червня 2022, 15:11 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.