У школах почали терміново облаштовувати укриття

У школах почали терміново облаштовувати укриття

До початку нового навчального року ще чимало часу. Але вже зараз у батьків майбутніх школярів виникають запитання з приводу того, як і де будуть навчатися їх діти. І чи будуть вони в безпеці.

Як повідомила редакції начальник міського відділу освіти Наталія Коваль, зараз до початку нового навчального року готуються 13 шкіл та 15 дитсадків.
Але остаточне рішення з приводу того, які навчальні заклади відкриють свої двері для учнів, буде прийняте у серпні.

Справа в тому, що обов’язковою умовою для відновлення роботи того чи іншого навчального закладу в умовах війни є наявність у ньому сховища для дітей та педагогів. А з цим, як виявилося, є проблеми. Протирадіаційні укриття, що відповідають прийнятим у державі стандартам і вимогам, є лише в міському дитсадку «Золотий півник», Світлогірській, Озірській та Іванівській школах.

У всіх інших навчальних закладах громади так звані бомбосховища облаштовують у наявних там підвальних приміщеннях. При цьому, як стало відомо, навіть підвали є у не у всіх школах. Так, у деяких закладах укриття облаштовують у сусідніх будівлях — клубах, приватних магазинах.

Серйозна проблема, яка поки що не має вирішення, виникла у міській школі № 3. Там навіть у сусідніх будівлях немає підвалів. А підвальні приміщення під міським ліцеєм № 2 не можуть вмістити всіх дітей і педагогів у разі їх одночасного перебування в навчальному закладі. Тому може бути прийняте рішення про проведення навчання у дві зміни.

Про все це редакції розповіла Наталія Коваль. Також посадовець повідомила, що у всіх навчальних закладах до 1 серпня мають бути проведені ремонти, у тому числі і в потенційних укриттях. Потім, у період із 8 по 10 серпня, спеціальна комісія, до складу якої увійдуть фахівці відділу освіти, міської ради, поліції, ДСНС та Держпродспоживслужби, огляне приміщення. І вже після цього буде прийняте остаточне рішення про відновлення роботи того чи іншого навчального закладу.

Розповіла Наталія Коваль і про те, як буде вирішуватися проблема із навчанням дітей, які разом із батьками переїхали в кобеляцьку громаду з територій, де тривають бойові дії. За словами Наталії Мефодіївни, її, такої проблеми, не існує взагалі.

Керівник відділу освіти уточнила:

— Кількість дітей, які переїхали до нас і мають піти в школи чи дитсадки, постійно зменшується. Але в будь-якому разі наші навчальні заклади зможуть прийняти ті кілька десятків потенційних учнів, які прибули на територію громади. Ні про яке перевантаження закладів чи педагогів і мови немає. Та й не було такої загрози ніколи.

Про те, які навчальні заклади будуть допущені комісією до навчального процесу, редакція додатково повідомить уже в серпні.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.