На які зміни чекати в серпні

На які зміни чекати в серпні

Останній місяць літа обіцяє чимало нововведень.

Завершення або продовження карантину через коронавірус

Нагадаємо, що карантин, запроваджений в Україні у зв’язку з пандемією коронавірусу, діє до 31 серпня. До цієї дати уряд має скасувати або продовжити його.

У травні МОЗ повідомило, що у зв’язку з російський вторгненням низку протиепідемічних норм в Україні було пом’якшено. Зокрема, було скасовано застосування рівнів епідемічної небезпеки в різних регіонах України, масковий режим з обов’язкового став рекомендованим. Також була скасована вимога мати СOVID-сертифікат для поїздок між регіонами, користування послугами ресторанів, спортзалів, закладів культури.

Крім того, призупинене відсторонення від роботи працівників, які не зробили щеплення від коронавірусу.

Виплати військовим

Законопроект №7141, затверджений Верховною Радою наприкінці липня, передбачає додаткові щомісячні виплати для військовослужбовців. Розмір допомоги буде кратним мінімальній зарплаті — 6500 гривень.

Із 1 серпня такі виплати отримають:

  • кавалери ордена «За мужність» трьох ступенів (повні 2 кавалери) — 6500 гривень;
  • лицарі ордена Богдана Хмельницького трьох ступенів (повні лицарі) — 13000 гривень;
  • володарі звання «Герой України» та ордену «Золота Зірка» — 19500 гривень.

Крім того, ці фінансові виплати належать сім’ям загиблих захисників та родичам тих, хто отримав перераховані вище нагороди посмертно.

Також зміни торкнуться матеріальної виплати в розмірі 30 тисяч гривень, яка призначена для військовослужбовців. З 1 серпня ця фінансова допомога не надається особам рядового та керівного складу Державної кримінально-виконавчої служби. Також для деяких категорій правоохоронців подібна виплата нараховуватиметься по-новому. Бійців ЗСУ, які несуть службу в місцях бойових дій та на тимчасово окупованих територіях, зміни не стосуватимуться.

Продаж ліків за електронним рецептом

Із 1 серпня антибіотики в Україні продаватимуть у аптеках за електронним рецептом. Мінохорони здоров’я повідомило, що перехід на електронні рецепти відбуватиметься поступово, до кінця року.

Видаватимуть е-рецепти на антибіотики під час цього етапу ті заклади охорони здоров’я, які вже працюють з електронною системою охорони здоров’я. Інші, як і зараз, можуть виписувати паперовий рецепт.

Протягом перехідного періоду медичні та аптечні установи повинні підготуватися до повноцінного переходу на видачу рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом. Рішення про те, коли він завершиться, ухвалюватиметься з урахуванням ситуації в країні.

Щоб отримати рецепт на ліки, необхідно звернутись до свого сімейного лікаря або до будь-якого іншого в медичному закладі, отримати електронний рецепт на діючу речовину та забрати ліки в аптеці.

Для цього пацієнт обов’язково має бути зареєстрований у електронній системі охорони здоров’я. Зареєструватися в ній можна в лікаря.

Винятки становитимуть медичні заклади, які знаходяться на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. У таких лікарнях лікар зможе виписати на антибіотики паперовий рецепт.

Поступово на всіх територіях України почне діяти винятково електронний рецепт.

Тарифи не зростатимуть

Верховна Рада встановила мораторій на тарифи ЖКГ протягом воєнного стану в Україні та на шість місяців після його завершення. У цей період залишаться незмінними:

  • тарифи на розподіл газу;
  • тарифи на теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів;
  • ціна газу для побутових споживачів.

Також під час дії воєнного стану забороняється примусове стягнення боргів за комуналку.

Навчальний рік для студентів

Міністерство освіти і науки рекомендує закладам фахової передвищої та вищої освіти розпочати навчальний процес з 15 серпня. Та це стосується лише студентів другого, третього, четвертого курсів та другого курсу магістратури.

У теплі місяці для навчання рекомендують використовувати суботи. Також МОН радить керівникам закладів вищої освіти передбачити завершення зимової сесії до кінця листопада цього року, а почати другий семестр із 15 лютого 2023‑го.

Та керівники вузів зможуть самостійно визначати дату початку нового навчального року з огляду на ситуацію в регіоні.

Додаткова реєстрація для участі в мультипредметному тесті

10 серпня завершується основна сесія Національного мультипредметного тестування — спрощеної версії Зовнішнього незалежного оцінювання. Розпочалася основна сесія НМТ ще 16 липня.

Також у серпні відбудеться додаткова сесія НМТ, зареєструватись на яку можна було з 8 по 18 липня. Тим, хто хоче взяти участь у додатковій сесії НМТ, необхідно:

  • з 1 по 10 серпня надати остаточну інформацію про бажання пройти НМТ у певному місці;
  • до 12 серпня отримати запрошення-перепустку з місцем розташування тимчасового екзаменаційного центру для проходження НМТ, датою та часом початку тестування;
  • 16–20 серпня — взяти участь у додатковій сесії НМТ.

Ті, хто не зможе взяти участь у додатковій сесії НМТ, матимуть можливість пройти тестування під час спеціальної сесії, яка відбудеться у вересні.

Для цього потрібно:

  • з 12 до 15 серпня сформувати реєстраційну картку на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (до 12 серпня реєстрація недоступна!);
  • з 25 до 30 серпня обрати населений пункт для складання НМТ на персональній сторінці;
  • з 5 до 7 вересня підтвердити на персональній сторінці участь у тестуванні та вибрати населений пункт, що найбільш наближений до місця перебування в період проведення.

Інформація про результати основної сесії НМТ за шкалою 100–200 балів буде розміщена на Інформаційних сторінках учасників тестування до 12 серпня, додаткової сесії — до 21 серпня, спеціальної — до 19 вересня.

Сертифікація вчителів

З 1 серпня вчителі початкових класів, які працюють на відповідній посаді за основним місцем роботи та мають стаж педагогічної роботи не менше двох років, зможуть зареєструватися для участі в сертифікації.

Реєстрація триватиме до 15 серпня (включно) та проходитиме у два етапи:

  1. основний (1–8 серпня) — у межах граничної кількості для кожного регіону;
  2. додатковий (9–15 серпня) — у межах загальної граничної кількості (2 500 учителів).

Заповнити реєстраційну картку-заяву на участь у сертифікації можна на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Продовження воєнного стану

Воєнний стан в Україні діє до 23 серпня. Наразі до цього ж дня має тривати і загальна мобілізація.

Імовірніше за все, що до 23 серпня Рада продовжить дію воєнного стану, так як бойові дії тривають і не можна назвати строк завершення війни.


Автор: Олександр ДІДЕНКО, «ЕХО»
7 серпня 2022, 10:36 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.