Якою буде «воєнна» зима?

Якою буде «воєнна» зима?

Питання, винесене в заголовок статті, у 2022-му році є особливо актуальним. Адже, зважаючи на війну, що призвела до руйнування багатьох інфраструктурних об’єктів, в Україні може виникнути певний дефіцит теплової енергії. Недаремно ж сотні тисяч українців заповзятливо запасаються дровами. Та, водночас, усі сподіваються, що погода буде милостивою і взимку дуже не морозитиме. Метеорологи у своїх прогнозах на зимовий період додають оптимізму.

Редакція «ЕХО» зібрала інформацію із кількох досить авторитетних видань, із якими своїми прогнозами ділилися вітчизняні та іноземні метеорологи.

Як зазначають синоптики, за попередні кілька років зимова середньодобова температура коливалася від -5 до +5 градусів за Цельсієм, і ця тенденція має зберегтися в 2022-2023 роках. Утім, іноді вона може сильно падати, якщо в Україну проникатимуть потоки холодного арктичного повітря. Рух цих повітряних мас залежить від процесів, що відбуваються в Північному Льодовитому, Тихому й Атлантичному океанах.

Згідно з першим довгостроковим прогнозом погоди на зиму, в Північній півкулі вже третій сезон поспіль триватиме холодна течія в Тихому океані, яка називається Ла-Нінья. Таке явище рідко зберігається кілька років поспіль, із 1950 року таке відбувається втретє. Завдяки Ла-Ніньї зима в Європі має бути теплою, у північній і північно-центральній частині регіону температура буде вищою за середню, а в центрі має бути найтеплішою. Втім, можуть траплятися заморозки через холодні фронти. У центральній Європі також прогнозують мало дощів і снігопадів.

Водночас синоптики сайту Wisemeteo вважають, що наступна зима мало чим відрізнятиметься від попередньої. Середня температура прогнозується на рівні 0 градусів, а опади очікуються нечасто.

Календарна зима розпочнеться з температури за вікном, яка коливатиметься у межах від -2 до 0 градусів. Відразу ж зауважимо, що надто сніжних днів буде не так уже й багато. Водночас слід бути готовими, що погода капризуватиме, тож іноді взимку температура може сягати навіть +8 градусів.

Якою буде погода в грудні 2022

Згідно з прогнозами синоптиків, перший місяць зими буде теплішим. Принаймні, якщо порівнювати його з груднем 2021 року. Не спостерігатиметься ані великої кількості опадів, ані суттєвого зниження температури.

Так, на початку грудня повітря прогріватиметься до позначки від 0 до 8 градусів. Уже 5 грудня можна буде спостерігати спад температури, яка коливатиметься в межах від -1 до 3 градусів тепла. На різдвяні свята — з 22 по 26 грудня — прогнозують від +4 до +6 градусів тепла.

Якою буде погода в січні 2023

Холоднішим буде другий місяць зими. Але й тут не варто очікувати рясних опадів. Крім того, не надто низькою буде середньодобова температура повітря. Вона, прогнозують синоптики, коливатиметься у межах -2 градусів. Але не варто виключати, що будуть дні з «плюсовою» температурою.

Перша третина місяця буде порівняно теплою. Повітря прогріватиметься до +4 градусів. Натомість із 9 січня слід очікувати на похолодання. Тоді вже термометри показуватимуть до -9 градусів морозу.

Якою буде погода в лютому 2023

У лютому також минеться без сильних морозів. За прогнозами синоптиків, місяць буде порівняно прохолодним. Середня температура коливатиметься в межах від 0. А це, нагадаємо, на 2 градуси нижче, ніж у лютому 2022 року.

Що стосується опадів, то їх очікувати не варто. Люто замітати вулиці снігом не буде. Натомість незначні снігопади спостерігатимуться по кілька днів як на початку, так і наприкінці лютого.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
18 вересня 2022, 12:33 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.