Хто з жовтня отримає підвищену пенсію

Хто з жовтня отримає підвищену пенсію

Розповіли фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області.

Як пояснили в ПФУ, причиною перерахунку пенсій із 1 жовтня стало збільшення мінімальної зарплати із 6500 до 6700 гривень. Ці зміни передбачені в законі про цьогорічний державний бюджет.

Зокрема, передбачається зростання мінімального розміру пенсії за віком непрацюючих громадян, які досягли віку 65 і більше років та мають тривалий страховий стаж. Для чоловіків він становить не менше 35 років, для жінок — не менше 30‑ти.

Із 1 жовтня пенсіонери, які потрапили до цієї категорії, отримуватимуть мінімальну пенсію за віком у розмірі 2680 гривень (6700 х 40 %).

Що стосується працюючих пенсіонерів, у тому числі й тих, хто забезпечує себе роботою самостійно і зареєстрований як ФОП, то їм мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40 % мінімальної заробітної плати будуть встановлені лише після звільнення з роботи.

За підрахунками ПФУ, у Полтавській області під перерахунки підпадають 79,5 тисячі пенсіонерів, що складає більше 20 % загального числа одержувачів. У середньому пенсії підвищаться на 118,8 гривні.

Також зміни торкнуться пенсіонерів за 70 років. Згідно з урядовою постановою «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб у 2022 році та в подальшому», із 1 жовтня людям віком від 70 до 75 років встановлено щомісячну компенсаційну доплату до пенсії у розмірі до 300 гривень. На Полтавщині таку доплату одержуватимуть 66 тисяч пенсіонерів. Та є один нюанс: після встановлення виплати їх пенсія не повинна перевищувати середньої зарплати в Україні за минулий рік, тобто 10 340,35 гривні.

Щомісячна компенсаційна виплата встановлюється незалежно від виду пенсії, закону, згідно з яким призначена пенсія, від тривалості страхового стажу та факту роботи.

У Пенсійному фонді наголосили, що додаткова гарантія пенсіонерам віком 70 років і старшим, виплати яким призначено відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та які мають тривалий страховий стаж (чоловіки — 35 років, жінки — 30), дасть змогу довести пенсії, як мінімум, до 3000 гривень. А тим, у кого розмір пенсійної виплати з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії, встановлених законодавством (крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), не досягає 3000 гривень, встановлюватиметься доплата до пенсії в сумі, якої не вистачає.
Крім того, зміниться мінімальна пенсія за інвалідністю. Це стосується мінімальних пенсій по інвалідності, призначених за Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» громадянам з інвалідністю внаслідок війни із числа рядового складу строкової служби (рекрутів, солдатів, матросів), а також іншим особам з інвалідністю із числа рекрутів, солдатів, матросів строкової служби.

Збільшені також мінімальні пенсії осіб з інвалідністю з числа старших солдатів, старших матросів, сержантського і старшинського складу.

Мінімальні пенсії для цих категорій пенсіонерів, залежно від групи інвалідності та військового звання, становитимуть від 4396 до 6532,50 гривні, для інших залежно від групи інвалідності та звання — від 4186 до 5986,50.

До мінімального розміру пенсії по інвалідності також встановлюються надбавки, доплати і підвищення, передбачені законодавством.

На Полтавщині перераховані пенсії 1023 осіб з інвалідністю із числа військовослужбовців.

8 жовтня 2022, 16:06 | Полтавщина | Фінанси

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.