Одним відключають, іншим — пощастило

Одним відключають, іншим — пощастило

Тема відключень споживачів від електроенергії є зараз однією із найбільш актуальних, як для всієї України, так і для Полтавщина. Деякі жителі Кобеляцької громади, із розумінням ставлячись до ситуації, обурюються певною несправедливістю в діях енергетиків.

Один із таких жителів Кобеляк, попрохавши не називати його прізвища, почав розмову прямо на вулиці. Ось що він розказав:

- Усі ми розуміємо, що зараз війна, електростанції бомблять, енергії не вистачає, напруга падає і потрібні аварійні відключення. Але мене, та й не тільки мене, дивує якась незрозуміла  несправедливість. Я живу на околиці Кобеляк, поряд із селом Підгора. Нам електрику відключають щодня через кожні дві години. Зовсім поряд, у моїх майже сусідів кобелячан, за тиждень відключили один раз. Я вже й на «гарячу» лінію дзвонив. Мені там щось розказали про якісь стратегічні підприємства на одній лінії. Якщо чесно, то я не зрозумів нічого. Можливо, ви ось дізнаєтесь. То напишіть про це.

Артем Тарасов, керівник філії «Полтаваобленерго”, в телефонному режимі пояснив:

- У даному випадку мова йде про аварійні відключення згідно з графіком. Так, це правда, що в одних населених пунктах тієї ж громади відключення відбуваються частіше, аніж у інших. Справа в тому, що від деяких ліній електромереж живляться підприємства чи об’єкти критичної інфраструктури, такі як лікарні, артсвердловини, підрозділи державної рятувальної служби, каналізаційні станції. Такі лінії відключають у останню чергу. Там, де таких об’єктів немає, відключення відбуваються частіше. Так, від цього в основному страждають жителі невеликих населених пунктів. Але цей графік, ці черги і списки складені і затверджені в Полтаві військовою адміністрацією. І якомусь оскарженню в період військового стану вони не підлягають. Енергетики лише виконують команди.

Відключення електроенергії в питаннях та відповідях.

Інформація, викладена нижче, взята із мережі Інтернет.

Може, замість осель громадян краще вимикати промислові підприємства, які споживають більше?

Так і є. Некритичні для держави об’єкти промисловості, наприклад, невійськові заводи, вимикаються. Однак цього буває недостатньо, тому енергетики змушені обмежувати електропостачання й житлових кварталів.

Чому не можна залишити працювати хоча б вуличні ліхтарі та світлофори? Це ж небезпечно.

Світлофори та ліхтарі підключені до підстанцій операторів систем розподілу, як і житлові будинки. Вилучити їх із списків стабілізаційних вимкнень неможливо через специфіку побудови електромережі.

Якщо вимикається лінія, то знеструмлюються і будинки, і світлофори. У іншому випадку неможливо знизити навантаження на енергосистему, що може призвести до нових аварій і більш тривалих вимкнень.

Які типи вимкнень існують і що відбувається зараз?

Усього їх три.

  1. Екстрені. Ніхто не може прогнозувати їх тривалість, оскільки все залежить від рівня руйнувань інфраструктури.
  2. Аварійні. Кожен тип аварії має очікуваний час відновлення. Інформацію щодо цього можна знайти на сайті місцевого оператора електромереж.
  3. Стабілізаційні. Декларується, що їх максимальна тривалість – чотири години, однак можлива 40-хвилинна похибка.

Якщо світла немає понад пʼять годин, імовірно, трапилася локальна аварія. Про це споживачі можуть дізнатися у свого оператора системи розподілу – обленерго.

Чому вимкнення не завжди збігаються з графіком?

Усе залежить від типу відключень.

Аварійні виникають у разі ракетних обстрілів або через раптові пошкодження мереж. Їх неможливо спрогнозувати.

Стабілізаційні повинні відбуватися за орієнтовним графіком, але він може мати похибки.

Де дізнатися, чи вимкнуть електрику на моїй вулиці?

Інформацію про вимкнення світла можна знайти на сайті оператора системи розподілу електроенергії – обленерго.

Чому мій будинок у графіку є, а в зазначений час світло не вимкнули?

Імовірно, не було потреби у вимкненні електрики. Також будинок може перебувати на одній лінії із стратегічно важливим об’єктом. У деяких містах таким споживачам світло не вимикали жодного разу.

Чому я майже щодня сиджу без світла по 6-8 годин, а в сусідньому будинку електрику не вимикали жодного разу?

У будинку чи навіть під’їзді може бути кілька ліній електромереж, які належать до різних груп і вимикаються за різними графіками.

Водночас є черговість вимкнень навіть у межах однієї групи. Цю черговість оператори застосовують за потреби.

Чому важливо споживати менше електрики?

Чим менше українці споживають електроенергії, тим менше навантаження на мережі, що дозволяє швидше ремонтувати обладнання та уникати стабілізаційних вимкнень.

Важливо обмежити споживання електроенергії з 8:00 до 11:00 та із 17:00 до 23:00. Користуватися бойлером, пральною машиною, обігрівачами та кондиціонерами краще після опівночі.

Що таке блекаут?

Блекаут – найстрашніше слово для енергетиків. Він настає, коли графік обмеження потужності та графік аварійних вимкнень не допомогли.

У цьому випадку споживачі від’єднуються від живлення на рівні підстанцій «Укренерго». Тоді без світла можуть залишитися міста і навіть області.

Наскільки можливе повне відключення?

Наразі ситуація напружена. З кожним наступним ударом вона буде погіршуватися.

Попри це енергосистема має певний запас міцності. Енергетики вважають апокаліптичний сценарій з вимкненням світла в усій країні малоймовірним.

Чи працює під час вимкнень електрики каналізація?

Якщо мова йде про стабілізаційні відключення, то вони не застосовуються до об’єктів соціальної інфраструктури: лікарень, котелень, насосних станцій, пожежних частин та об’єктів, що забезпечують роботу каналізації.

Однак якщо йдеться про аварійні відключення, то зупинка роботи каналізації цілком можлива. У такому разі треба дочекатися, поки ДСНС та енергетики ліквідують наслідки атаки ворога та відремонтують обладнання.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
19 листопада 2022, 19:16 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.