Кого звільнять у лікарні?

Кого звільнять у лікарні?

Кобеляцьких депутатів неабияк збурило повідомлення про те, що в міській лікарні буде проведене масове звільнення персоналу. Пояснення із цього приводу надав головний лікар Володимир Казирод.

Після сесії, що була проведена в п’ятницю, 9 грудня, частина міських депутатів вирішили залишитися в міськраді і обговорити інформацію щодо масового звільнення співробітників лікарні. Одразу потрібно відзначити, що обговорюючи цю неприємну новину, міські обранці оперували виключно неофіційною інформацією. Напевне, саме через це і різнилося число майбутніх безробітних. Одні говорили про те, що в лікарні звільнять 29 співробітників. Інші — 31. Для того, щоб отримати більш достовірну інформацію, вирішили зателефонувати і запросити на розмову головного лікаря Володимира Казирода.

Потрібно віддати належне Володимиру Олексійовичу, він ледве не миттєво відгукнувся на запрошення депутатів і через кілька хвилин приїхав у міськраду.

Хоча це запрошення й мало характер неофіційного. Головний лікар одразу назвав повідомлення про масове звільнення персоналу лікарні  недостовірною інформацією. І запропонував депутатам частіше  з ним спілкуватися і керуватися виключно офіційними документами. Хоча й підтвердив, що скорочення посад у лікарні буде проведене. Із 295 співробітників звільнять менше десяти. За словами головного лікаря, адміністрація зробить все можливе, аби звести до мінімуму кількість  скорочених посад. Швидше за все, мова йтиме про трьох медсестер поліклініки і двох-трьох підсобних працівників. Але про десятки звільнених мова не йтиме взагалі.

Також головний лікар поінформував депутатів про те, що медсестри поліклінічного відділення працюватимуть на 0,75 ставки. Натомість не буде звільнений чи переведений на нижчу зарплату ніхто з лікарів.

Причинами звільнення та зменшення зарплати Володимир Казирод назвав дефіцит коштів. Він сказав:

— На початку року ми спробували платити усім медсестрам, у тому числі і в поліклініці, повну ставку. І в кінці року в нас виникла затримка по зарплаті. Не вистачало 600 тисяч. Національна служба охорони здоров’я уже давно платить нам не по кількості штатних одиниць, а за кожен пролікований випадок. І  якщо хворих немає, то й грошей зайвих нам не дадуть. І це при тому, що ми, за підсумками року, який минає, заключили аж 16 договорів із НСЗУ. І є за основними показниками третіми в області. Але на зарплату грошей все одно не вистачає. Якщо в більшості лікарень області на одного лікаря припадає 1,7 медперсоналу середньої ланки, то в Кобеляках — 2,7.

Депутати пропонували Казироду знайти можливість і обійтися без скорочення персоналу. Мотивуючи це тим, що в умовах війни людям буде дуже важко знайти роботу. На що головний лікар запропонував:

— Так, обійтися без скорочень можливо. Прийміть програму, виділіть із бюджету кошти на підтримку лікарні. І тоді можна буде нічого не міняти. Але нагадаю, що протягом року міська рада виділяє нам кошти виключно на оплату комунальних послуг, тому що зобов’язана це робити згідно із вимогами законодавства. І все. Востаннє значну суму грошей, а йдеться про мільйон гривень для придбання цифрового рентгенапарату, ви нам давали в 2021 році.

Виконуючий обов’язки міського голови Василь Фещенко тут же підтвердив правдивість слів Казирода. А депутат Таміла Шевченко підтримала головного лікаря. Вона сказала, звертаючись до колег:

— Перед тим, як щось питати із керівника комунального закладу, потрібно вивчити усі цифри і факти. Ми нічого лікарні не даємо. Але вони справляються із своїми обов’язками, у тому числі і головний лікар. То може хоча б не заважати.

Депутати вирішили отримати від головного лікаря більш повну інформацію і про штатний розпис та фонд заробітної плати, і про вартість проведених у закладі ремонтів. Для цього направили Володимиру Казироду вже офіційного листа.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
16 грудня 2022, 21:35 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.