Смертники

Смертники

Ця редакційна написана на прохання адекватних водіїв транспортних засобів. Вони, а також поліцейські, буквально волають про появу на дорогах України багаточисельних смертників.

Смертники — це люди, які в темну пору доби виходять або виїжджають на дороги на велосипедах. У принципі, в цьому немає нічого поганого чи незаконного. Але вся справа в тому, що вони на себе одягають. Або — не одягають.

Класичний смертник — це особа будь-якої статі і будь-якого віку. Характерна її ознака — чорні штани, чорна куртка, темні черевики і чорна або коричнева шапка. У такому «прикиді» пішохід чи велосипедист, який забув чи не знав, що на його транспортному засобі мають бути світловідбиваючі прилади, у народі — катафоти, миттєво перетворюються в щось на зразок легендарних японських ніндзя чи американських літаків-неведимок. Але це, навпаки, не уберігає їх від небезпеки, а лише підвищує ризики.

Простіше кажучи, людей, одягнених таким чином, не бачать автомобілісти. Або помічають у останній момент перед потенційним зіткненням.
Доведено, що відстань, із якої водій помічає пішохода:

  • у чорному одязі — 20 м;
  • у червоному — 24 м;
  • у жовтому — 37 м;
  • у світлому одязі — 50 м;
  • а в одязі зі світловідбивальними елементами — 130 м.

Тобто, в метрах різниця становить майже шість разів. А це ті метри, ті секунди. які рятують життя. Водій просто встигає побачити людину чи велосипед і загальмувати або здійснити маневр об’їзду. Адже при швидкості 60 кілометрів за годину гальмівний шлях автомобіля на сухому асфальті становить саме 20 метрів. Тобто, оті 20 метрів, коли водій починає бачити смертника. Як думаєте, у всіх водіїв реакція, як у гонщиків Формули?

Між тим, люди, яких ми умовно називаємо смертниками, нехтують цими обов’язковими заходами. І ось уже лише в Києві статистика засвідчує зростання ДТП за участю велосипедистів та пішоходів на 25 відсотків. І так — по всій Україні. І в більшості таких ДТП люди зазнають тяжких травм або навіть гинуть. Інакше й ДТП не оформляли б.

У нас — війна. І вона позначається на всіх без виключення людях і сферах суспільного життя. І вона породжує додаткову небезпеку навіть там, де не стріляють.

Так і в цьому випадку. Дороги і вулиці не освітлюють. І навряд чи будуть освітлювати в найближчі кілька місяців, а то й років.

Між тим, спеціальна стрічка, яку можна просто одягати на руку, а потім спокійно знімати, коштує 85 гривень. Дорого? Бути калікою дешевше? Також на ринку чи в магазинах можна придбати різні світловідбивні брелоки чи наліпки. І одягатися у світле, вирушаючи вночі в дорогу.

Не хочете, економите на собі? З вами такого не станеться?  То хоча б дітям придбайте. Вони ж не знають, що вони теж смертники.


Автор: Ігор ФІЛОНЕНКО, «ЕХО»
23 грудня 2022, 09:10 | Полтавщина | Редакційна

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.