Кобеляцькі донори здали 26 літрів крові

Кобеляцькі донори здали 26 літрів крові

Забір крові, яка може бути в наступному використана і для порятунку поранених військовослужбовців, відбувся у четвер, 22 грудня. А передувала йому ситуація, яку, не боячись перебільшення,  можна назвати скандальною.

У обласну станцію переливання крові, що знаходиться в Полтаві, зателефонувала людина, яка представилася головною медсестрою Кобеляцької міської лікарні. І проінформувала, що акція по забору донорської крові в Кобеляках не відбудеться.

Безумовно, із Полтави одразу передзвонили до головного лікаря Володимира Казирода і зажадали пояснень. Чим його до певної міри шокували. Адже Казирод нічого не знав про нібито відмову Кобеляк від здачі донорської крові.

Одразу було призначене службове розслідування. У свою чергу, виясняти ситуацію почали і в Кобеляцькій міській раді. Адже керівництво міста теж поінформували про скандал.

Дуже швидко вдалося встановити, що в обласну станцію зателефонувала, безумовно не маючи на те жодних повноважень, одна із медсестер, яка працює в лікарні.  Їй уже винесена догана. Про мотиви вчинку своєї підлеглої керівництво лікарні не повідомляє.

Сам процес здачі крові відбувся без проблем та ексцесів. Щоправда, аби зайвий раз перестрахуватися, в лікарню приїхали працівники міської ради. За процесом спостерігала заступник міського голови Олена Стаднікова та юрист міськради Аліна Деркач.

Першим кров здав головний лікар закладу Володимир Казирод.

На пропозицію здати донорську кров того дня в нашій ОТГ відгукнулись понад 70 громадян.  Але до процесу здачі крові через різні причини, у першу чергу медичного характеру,  допустили лише   59 чоловік. Банк крові поповнили на  26,55 літра.  Серед донорів —  23 медпрацівники, 18 добровольців, 1 працівник поліції, 2 працівники військкомату, 4 співробітники електроенергетичної галузі, 5 викладачів професійного аграрного ліцею, 6 працівників територіального центру.

Керівництво лікарні та міської ради домовилися, що  наступного разу  будуть більш широко інформувати громадськість про проведення подібних акцій, у тому числі, і через направлення офіційних листів у різні організації, підприємства і установи, а також через ЗМІ.
 


Донорство крові є важливою частиною системи охорони здоров’я кожної країни. Понад 200 тисяч людей в Україні щороку потребують донорської крові. З лютого 2022 року ця потреба виросла в десятки разів. Станом на довоєнний період у нашій державі кількість донацій становила лише 14,05 чоловік на 1000 громадян,  у  той час, як у країнах Європи цей показник коливався близько 40 на 1 тисячу населення. З початком повномасштабного вторгнення показник донорства в Україні зріс у кілька разів, завдячуючи підвищенню рівня патріотизму та свідомості наших співгромадян.


Автор: Ігор Філоненко
30 грудня 2022, 10:23 | Кобеляки | Спорт і здоров'я

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.