Дніпро. Трагедія. Нові фейки про кров

Дніпро. Трагедія. Нові фейки про кров

Вчергове нагадуємо нашим читачам про необхідність суворо дотримуватися правил інформаційної гігієни і не розповсюджувати фейкові повідомлення. У епоху соцмереж буває досить важко відрізнити факти від фейків. Але — можливо.

Зараз ми живемо у військові часи. Війна в Україні йде скрізь і завжди. Навіть там, де не звучать постріли і не гинуть люди, навіть там, де не вимикають світло, де тепло і затишно.

Адже війна йде не лише на полі бою, а й у інформаційному просторі. Ворог щодня, щосекунди веде інформаційну війну, дуже часто при цьому використовуючи фейкову інформацію.

Раніше процес спотворення, викривлення інформації називали дезінформацією. Зараз у моду увійшло слово «фейк». Але сенс від цього не змінився. Що фейк, що дезінформація — це неправдива інформація, створена з метою проведення певної маніпуляції із свідомістю людей.

У останні дні в соцмережах почастішали повідомлення про те, що в тому чи іншому населеному пункті, у тому чи іншому медзакладі виникла термінова необхідність у великій кількості крові.

Останній приклад — Дніпро. Тільки-но відбулася трагедія із влучанням рашистської ракети в житловий будинок і масовою загибеллю людей, як у соцмережах з’явилися повідомлення наступного змісту.

І можете не сумніватися, мине зовсім трішки часу, і у вашій стрічці новин знову з’явиться тривожне повідомлення про потребу в крові.

Здавалося б, що в цьому поганого? Ну підуть люди в лікарню, здадуть кров, не знадобиться вона сьогодні, то може виникнути потреба завтра.

Насправді ж, кров є такою субстанцією, що не може зберігатися не те, що вічно, а навіть довгий час. Як правило, донорська кров придатна для використання не більше 42 днів. І станції переливання крові при її надлишку змушені утилізовувати цей дорогоцінний продукт. А це — складно і дорого. Тому «про запас» кров не заготовляють.

Як не стати жертвою «криваваго» фейку

Тут усе просто. Потрібно не бездумно перепощувати «новину», а перевірити її достовірність. Це займе, звичайно, не кілька секунд, як при розповсюдженні фейку, але теж небагато часу.

Головне — чітко усвідомлювати, що довіряти в таких випадках можна виключно офіційним органам. Таким як Міністерство охорони здоров’я, Департаменти охорони здоров’я, станції переливання крові. Або таким вузькоспеціалізованим сайтам, як ДонорUA.

 

Сторінки усіх названих установ і організацій є і в Фейсбуці.

Так що будьте уважні і обачні. Ворог не спить і намагатиметься використати навіть ваші найщиріші і найсвятіші почуття та наміри.
Знайте це. Перемоги і миру нам усім!
Підготував Ігор Філоненко

19 січня 2023, 17:40 | Полтавщина | Суспільство

Додати коментар

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.